Nejste přihlášen/a.
Můj bývalý muž podal návrh na rozvod. Já v tu dobu byla rok mimo ČR. Když jsem se vrátila z pracovní stáže domů, tak mi byla vyměřena pokuta 50tis. Kč za nedostavení se na rozvodové řízení k soudu. Nemám s mužem děti, nemovitost ani půjčky a standardní drobný majetek ( televizi, dvd, lednici, pračku ) jsem mu darovala už předtím. Bývalý muž si najmul přes soud kurátora, který mne hledal na mém trvalém bydlišti u mých rodičů. Ten kurátor si naúčtoval za službu zjištění, kde se nacházím a dojezd od soudu na místo mého trvalého bydliště cca.do 20 km. 5000Kč. provizi a stejně nic nezjistil, kde jsem. Rodiče mu nic neřekli a vyhodili ho. Dále bývalý manžel, který na černo pracuje žádá po mne alimenty sám na sebe a lže soudu, že jeho příjem je velmi nízký. Soud mu vše uvěřil, jak nalhal a teď chce ze mne tahat peníze. Můžu se bránit proti soudci s jeho výrokem o placení nesmyslných a neadekvátních vysokých částek? Vím, že existuje také rozvod, že u toho druhá strana ani nemusí být, pokuď se obě strany dohodnou na vzájemném majetkovém vypořádání mezi sebou. O rozvodu jsem v zahraničí nevěděla, jen jsem se vždycky po hádkách odstěhovala k rodičům, kde jsem stále hlášená na trvalé adrese. S manželem jsme byli jen v pronájmu na ubytovně.
Tak jsem si na tu záležitost najmula právníka, kterému jsem dala za první konzultaci 3000 Kč.a plnou moc v zastupování u soudu. On má všechny podklady a řekl mi, že ve druhém kroku mého řešení a znovuobnovení soudního řízení a zastupování bude po mne chtít jednorázovou odměnu 30 tis.Kč. Zaručoval mi, že se zbavím navždy všech pokut i v podaném návrhu od mého bývalého muže na alimenty. Je to všechno hra o penězích a úplně zbytečné poplatky, které při normálním rozvodu nebývají, pokuď je to jednoduchý případ bezmajetný, bezdětný a bez společných dluhů.
Chcete-li se něčeho dobrat, bylo by dobré si ujasnit pojmy.
Vyměření pokuty za nedostavení se k soudu, úhrada nákladů na kurátora
ani vyměření výživného nejsou vydíráním a už vůbec ne za rozvod.
Proč jste si před odjezdem do zahraničí nezařídila dosílání pošty?
Další možnost byla na dobu pobytu v zahraničí ukončit trvalý pobyt v ČR a znovu se k TP přihlásit po návratu.
_____
Pokud jste se k soudu bez omluvy nedostavila, ani se písemně nevyjádřila k návrhu na rozvod,
neměl podle mne soudce jinou možnost, než vycházet z toho, co měl k dispozici...
Jednorázová odměna 30.000 mi přijde dost vysoká,
ale předpokládám, že víte, proč jste si vybrala právě tohoto právníka...
V dotazu jsem nenašel jak a čím Vás vydírá soudce, domnívám se, že používáte silná slova.
Nemám zkušenost s rozvodem, ale ve Vašem případě bude třeba pozvat někoho s právním vzděláním, aby prostudoval spis a mohl nějak konat. Jen se divím proč rodiče neoznámili úředníkovi, že jste mimo ČR.
Rodiče budou pravděpodobně stejná horká hlava jako tazatelka. Nicméně toto by měl skutečně řešit někdo s příslušným právním vzděláním. Doporučuji neotálet, protože existují určité lhůty, které není dobré promeškat a z původního emotivního dotazu není zřejmé, jaká je realita.
Rodiče o té záležitosti věděli včas, ale nechtěli se tím zabývat, když jsem byla v zahraničí. Řekli mi, že jsem dospělá žena a že za mne nechtějí mít starosti a práci něco zařizovat. Také mne neinformovali o dopisu ze soudu. To prý není jejich záležitost, tak to po návrátu domů došlo až tak daleko. Protože jsem se nemohla nijak obhajovat u soudu a bránit, tak si na mne bývalý manžel u soudu vymyslel ty nejhorší věci a celou špínu hodil na mne a v rozsudku bylo napsané, že rozvod je z moji viny, že mne zaměstnavatel vysílál na dlouhodobé stáže do zahraničí a já nebyla doma a manželovi chyběl sex.
Pokud už máte právníka, tak ten vám poradí nejlépe,určitě lépe jak my tady, když k tomu máme pár informací a právníci nejsme.
Tak se s manželem domluvte a máte po problému. Pokud to nelze, pak se z toho poučte a příště to chce mít lepší ruku při výběru partnera.
To sice ano, ale mne jde o to, že bych ráda neplatila za rozvod žádné peníze ani tomu právníkovi. Nevidím důvod, za co mám platit. Pracovala jsem 12 měs. v Dubaji jako delegátka CK. a nemohla se jen tak odtrhnout a nechat tam své klienty a navíc jsem o ničem nevěděla. To neexistuje " samorozvod " Jedna strana navrhne a druhé straně příjde dopis, že už jste rozvedeni. To za vším musí pořád být nějaké nucení a peníze za každou malichernost?
Budete se asi divit, ale já souhlasím, abyste byla sankcionována za svoje nezodpovědné chování. Vy odjede mimo republiku a nic si nezajistíte. To, že se odtud vypaříte a nic si nenahlásíte, nezajistíte, nikoho neinformujete nesvědčí o právním jednání.
Tím, že nahlásíte na poště v místě trvalého bydliště Váš pobyt mimo republiku, aby vše vraceli s tímto odůvodním, jste se mohla vyhnout nepříjemnostem. Dále jste si mohla zvolit osobu - zmocněnce, který mohl přebírat Vaši poštu v době nepřítomnosti a obratem přes telefon, skype a jiné Vás informovat a činit potřebné kroky. I vy jste mohla i ze zahraničí posílat písemnosti, kde vysvětlíte současný stav mimo území ČR.
Jsem v tomto /pobyt mimo území/ laik, ale přesto mě napadly tyto možnosti. A troufám si tvrdit, že se jistě najdou i další.
Takže jenom moje rada pro příští pobyt - nechovat se ,,po mě potopa, přejdu hranice a Česká republika pro mě přestane existovat. Rodiče měli paní poštovní sdělit, když přišly dopisy pro Vás, že jste do toho a toho datumu v zahraničí.
Jinak pro tyto potřeby je dobré si založit DATOVOU SCHRÁNKU, kam chodí všechny důležité dopisy z úřadů. A můžete si je číst a reagovat po celém světě.
Rozvod v zastoupoení je možný, ale to by na Vás musel mít právník kontakt, neboť se posílá řada dokumentů k podepsání Vám a Vy je musíte posílat zpět. a o rozvod v zast. byste musela požádat, ale jak píšete, Vy jste o něm ani nevěděla. Udělala jste chybu, že na Vás nebyl kontakt. Nicméně, asi bych zkusila požádat o odstranění tvrdosti zákona, s patřičným vysvětlením.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.