Test na potvrzení nutnosti antibiotik

Od: Datum: 09.03.16 23:01 odpovědí: 10 změna: 10.03.16 09:00

Zdravím,někde hodně z povzdálí jsem zaslechla,že prý existuje volně prodejný test,který nemocnému ukáže,zda má virovou nebo bakteriální nákazu,která je nutná přeléčit antibiotiky.

Víte o tom někdo víc? Samozřejmě je nejlepší se poptat v lékárně,ale třeba tady někdo vyzkoušel a poradí. Děkuji moc.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 09.03.16 23:20

Ve většině případů platí, že zvýšené koncentrace CRP znamenají, že v organismu se vyskytuje zánět, u kterého nelze vyloučit bakteriální původ.

A já dodám - ale ani takto potvrdit! Rozhodně bych se na tohle moc nespoléhal... zánět a leckdy podle CRP dost vysoký, mají třeba i někteří revmatici apod. a ATB se rozhodně neléčí.


doplněno 09.03.16 23:40:

A navíc, když tedy zjistíte, že to pravděpodobně bude bakteriálního původu, stejně půjdete za lékařem aby vám předepsal ATB...tak to může zrovna udělat test CRP on a na pojišťovnu :)

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 09.03.16 23:30

Jako je to tak :) Kdyby ten test stál nějaké normální peníze, tak orientačně proč ne. Ale dávat cca 120Kč za informaci, jestli je onemocnění virové nebo bakteriální, je zbytečné..


doplněno 10.03.16 00:00:

No je pravdou že většina lékařů jej nemá. I když samotný test pojišťovna proplácí, tak to vybavení k němu si musejí lékaři kupovat ze svého (není to zrovna levné) a to se jim nevyplatí.

Pohodlnější, i když zdlouhavější, je klasicky odebrat krev a poslat to do laborky.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 09.03.16 23:45

Děkuji všem,tak asi zítra dojdu k lékaři,aby mi udělal výtěr z krku. Sice si o něj budu muset důrazně říct,protože sám od sebe mi ho nikdy nenabídne a rovnou širokospektrá antibiotika. Vždy se bráním a smouvám,zda je to nutné. Nevím proč,dříve byl výtěr, náběr sedimentace a kontrola moči po angíně běžným postupem. Asi se šetří...:(


doplněno 09.03.16 23:49:

Myslím,že můj lékař nemá ten přístroj na vyhodnocení,už jsem tam dlouho nebyla...Naštěstí...

Od: hk
Datum: 10.03.16 00:27

Odhadnou pohledem do krku, zda jde o angínu, není zase takový problém. Vaše smlouvání moc nechápu. Co to je dle vás širokospektré a neširokospektré atb? Jinak - rozhodovat se o nasazení atb u akutní infekce dle CRP je hodně, ale hodně orientační.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.03.16 06:37

Angina může být bakteriálního, virového nebo mykotického původu. A to se pouhým pohledem rozlišit nedá. Přitom jen v tom prvním případě má smysl ji léčit antibiotiky.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: rv
Datum: 10.03.16 04:43
Tak my si ten test děláme právě z opačného důvodu. Vyjde negativně - nemá cenu chodit k lékaři, protože se jedná o virózu a na tu lék nedostaneme.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.03.16 05:56

Ono je to trochu jinak. Vhodné bakterie pro rýmičku nebo taky zápal plic má každý v sobě stále. Zaútočí třeba když zmoknete nebo když Vás oslabí nějaká viróza.
Španělská chřipka ve dvacátých letech svým virem nezabila skoro nikoho. Ovšem bakterie, které měli nemocní v sobě odjakživa pozabíjely při této pandemii 50 až 100 milionů lidí.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.03.16 07:18
avatar

Přesně tak. Říká se tomu sekundární infekce. Virem oslabené tělo neuhlídá bakteriální infekci a problém je na světě. Proto lékaři mnohdy dávají antibiotika k virové chřipce. Zvláště pak lidem, s oslabenou imunitou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.03.16 09:00

Ono je to bohužel takto: lékař se podívá do krku -> máte angínu -> antibiotika -> další pacient. Pokud někdo zjišťuje původce angíny a zvažuje použití nebo nepoužití antibiotik z vámi uvedených důvodů v konkrétních případech i u virové chřipky, je to skutečně naprostá výjimka. Když k tomu připočtete nekázeň velké části pacientů, kteří nedoužívají léky až do konce, dojdete k situaci, kdy u velké skupiny lidí běžná antibiotika už nezabírají a nastává průšvih.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.