Nejste přihlášen/a.
Chci se zeptat jak to je,známý mi tvrdí že podnikatelé a živnostníci mají sociální a zdravotní odvody nepovinné,já tvrdím že je to nesmysl protože na pojištovně i sociálním mi řekli že je to pro všechny zaměstnané i podnikatele povinné.
Tak by mě zajímalo jestli někdy v minulosti to pro podnikatele skutečně bylo nepovinné a jestli ano tak kdy a kdy se to změnilo,protože já už nevím co si myslet a čemu věřit.Děkuji za případné odpovědi.
Celá problematika OSVČ je trochu složitější, než aby se dalo říci povinné - nepovinné odvody. Na Vašem místě bych věřila příslušným úřadům - řídí se patřičnými zákony a jsou na ně školeni, na rozdíl od známých, kteří nemusí znát kontext, jenom někde něco slyšeli a porozuměli tomu po svém.
Co se týká sociálního pojištění, rozlišuje se OSVČ hlavní a vedlejší. Hlavní má jako jediný způsob obživy a příjem z podnikání. Vedlejší je kromě toho buď zaměstnancem, nebo je např. starobní důchodce, pobírá rodičák, mateřskou, je studentem... Vedlejší nemusí platit zálohy, pokud byl jeho zisk v loňském roce nižší než zákonem určená hranice (cca 60.000 Kč, každý rok se mění), ale přehled podává jak hlavní, tak vedlejší.
Ohledně zdravotního pojištění se snad někdo ozve, něco je tady.
Zjednodušeně a stručně:
Zdravotní je povinné pro každého bez výjimky, sociální se v určitých případech platit nemusí (samozřejmě nepočítám důchodce). Jiná situace je, pokud jste registrován na PÚ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.