Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych poradit. Před asi 4 lety jsem půjčila svým rodičům 200000,- Rodiče jsou dnes rozvedeni a u rozvodu nebyly rozděleny dluhy. Do tohoto měsíce mi to otec splácel relativně v pohodě. Jenže přišel o práci a řekl mi že už neuvidím ani korunu. Máti mi nato že to je ještě jejich společný dluh řekla že ona to tedy platit nebude. Ted to dělá cca 120000,- a měsíční splátky jsou dohromady 5000,- které musím zaplatit já bance.
Tak by mě zajímalo jestly je to soudně napadnutelný a dá se domoci svých penez. Protože jsem jim věřila takže na to že jsem jim ty peníze půjčila nemám žádný doklad.
Všem moc děkuji za radu.
obecně platí, co je psáno, to je dáno...Takže...soudně napadnutelná jste teď akorát Vy, a to ze strany banky, která od Vás doklad s Vaším podpisem má...jen proto, že jste byla lehkomyslná...Nemyslela jste na možná rizika do budoucna, jako většina lehkomyslných věřitelů...Myslím že máte smůlu a nic nevysoudíte...doporučuji vše řešit v klidu a domluvou, pokud někdo nemá práci, je pochopitelné, že se splácením bude mít problém...Pokud to ale nechcete jen tak nechat být, domluvte se s rodiči na tom, že když momentálně splácet nechtějí nebo nemůžou, písmeně uznají dluh Vůči Vám...PÍSEMNĚ...a zkuste si současně domluvit nějaký splátkový kalendář...s písmeným uznáním dluhu už máte požadovaný trumf v rukávu...pokud by dohodu nedodrželi a neplatili ani v domluveném termínu, můžete se soudit...bude to zdlouhavé a vleklé, bude to stát peníze, ale časem něco možná z dlužné částky dostanete...nebo pak můžete pohledávku obratem prodat firmě, která v tomto oboru podniká, pochopitelně už nedostanete 100% uvedené částky, ale jen například 30-60%, ale hned a na ruku...no možná i více, ale to posoudí firma sama...možným řešením je také najmout si agenturu, která se vymáháním dluhů profesionálně zabývá, počítejte s tm, že uvedený dluh časem vymůže, ale zpět dostanete jen část, zbytek bude na pokrytí nákladů a zisku agentury...lepší je asi dluh - pohledávku jim hned prodat...ale na knec ještě jedno zdůrazním, opatřete si písemné uznání dluhu od rodičů...
Pokud se chcete domáhat svých peněz soudní cestou, tak musíte předložit důkazy o tom, že vám dlužník dluží. Ve Vašem případě by tím nejlepším důkazem bylo PÍSEMNÉ UZNÁNÍ DLUHU od Vašeho dlužníka. Samozřejmě lze hledat i jiné důkazy, např. svědecké výpovědi, výpis z bankovního účtu... Pokud jste peníze půjčila před čtyřmi roky a neprokážete, kdy byla splatnost půjčky, může dlužník namítnout promlčení dluhu. Ještě lepší než pouhé uznání dluhu je uznání dluhu před notářem, který o tom sepíše notářský zápis s přímou vykonatelností. S takovým NZ se již nebudete muset soudit a můžete podat rovnou návrh na exekuci.
Doporučovaný postup:
Dohodnout se s dlužníkem, že klidně ještě počkáte se splácením dluhu, pokud Vám napíše písemné uznání dluhu - musí obsahovat výši dluhu, důvod vzniku dluhu a potvrzení, zda dluh je či není promlčený. V případě, že budete ochotna do toho ještě něco investovat, tak se obraťte na notáře. Pokud nebudete mít uznání dluhu, tak bych se do sporu s dlužníkem nepouštěl.
Ještě se zamyslete nad tím, zda chcete celou věc dotáhnout až do konce, to znamená poslat na vlastní rodiče exekutora, který jim třeba prodá střechu nad hlavou!
Dohodnout se z otcem je velmi težké, protože jeho nová manželka mi ho nedá ani k telefonu, a nebo ho zapře. Dluh vznikl kvůli jeho dřívějšímu podnikání. Ted minulí týden v pátek když mi zvedl on telefon tak mi řekl at na svoje peníze zapomenu že nedostanu ani korunu. Jsem rozhodnutá celou věc dotáhnout do konce, on se ke mě taky nechová tak jak by měl ke své dceři při nejmenším jednou za měsíc mi donést splátky.
Je to dosti zvláštní případ vztahu s rodiči. Kolegové Vám poradili vyčerpávajícím způsobem a nastínili šance, které při vymáhání dlužné částky máte. I když se Vaši rodiče rozvedli, přesto by bylo solidní vyrovnat finance. Je škoda, že při rozvodu nebyl projednán dluh. Nebyl jeden z rodičů u této půjčky podepsán jako věřitel? Asi bude i záležet na tom, zda jeden z nich by dosvědčil, že uvedená půjčka byla použitá ve prospěch rodičů. Asi bude i důležité, kdo užívá to, co bylo z půjčky pořízeno. Nějak mi to ale nesedí časově, kdy tvrdíte, že se půjčka realizovala před 4 roky - splácíte měsíčně 5 tis. Kč a stále ještě zůstává jistina ve výši 120 tis.Kč. A samozřejmě také, jaké doklady k půjčce máte a které byste mohla event. při vymáhání dluhu použít. Ve Vašem dotazu je mnoho neznámých. Podle mého názoru by bylo potřeba sednou si s oběma rodiči a ještě celou záležitost probrat za přítomnosti obou a podle dohody nebo "nedohody" postupovat dál. Nebo ještě podle mých otázek doplnit dotaz, aby bylo možné odpovědi upřesnit.
Rodiče se spolu nesejdou. Navzájem se nenávidí.
Bohužel nikdy mezi námi nebyla písemná smlouva, protože mi to přišlo divné chtít od nich podepsat nějakou smlouvu. Věřila jsem jim že mi to všechno vrátí, ale bohužel. Svědky na to že jsem jim půjčila peníze mám. Může my to dosvědčit sestra a její manžel, máti, můj manžel, sestřenice, kamarádka. Z půjíčky té první byla zaplacena exekuce bylo to 72000 na 72 měsíců po 1800kč. Ty další dve jsou psány na mého manžela. jedno je úvěrová karta na 62000 kde peníze byly použity na nákup zboží když otec podnikal.Třikrát tuto částku vrátil v plné výšši do 50dní aby tam nebyl úrok. pak si ji půjčil po čtvrtý a ted ji splácí 3tím rokem splátky je tam 2700kč ale z toho je úrok 900kč. Další půjičku si vzal manžel na 35000kč a to protože otci hrozila zase exekuce, tak mi jeho nová manželka volala že když mu ty peníze půjčím tak mi daruje svou polovinu chaty. Tak jsem to udělaly a místo toho mi nedal ani chatu(protože tam bylo dalších 7exekucí), a ted už ani peníze.
.
Navíc dnes už nereaguje na telefony a když za ním do hospody, která patří jeho nové manželce příjdu tak se schová a nevyjde dokud neodejdu.
Tak to Vám tedy takového otce opravdu nezávidím. I když samozřejmě to posuzuji pouze podle Vaší verze a myslím si, že je pravdivá. Tohle tady asi opravdu nerozsekneme. To je více půjček najednou, jak jsem předpokládala, protože mi to časově a ani výši jistiny nesedělo. S tímto případem Vám pomůže opravdu asi pouze právník, který prostuduje veškeré smlouvy k půjčkám a porovná to s úhradami otce. Tak jedině může posoudit, zda máte šanci z otce dlužnou částku vymáhat. V případě, že vzhledem ke splácení půjček máte sami problém, jak uhradit právní služby, zkuste nejprve se obrátit na bezplatnou občanskou poradnu www.obcanskeporad/.... Vyhledejte si nejbližší Vašemu bydlišti a požádejte je o radu. Vezměte veškeré smlouvy, sepište si předem, stejně jako nám jste vypsala, na co byly půjčky použity a vše co k tomu máte. Asi by bylo dobré, kdyby s Vámi šel i manžel, na kterého jsou některé půjčky napsány. Moc bych Vám přála, aby to dobře dopadlo. Váš táta se nechová jako chlap a schovává se před řešením problému - je to zbabělé. Tak hodně štěstí - budete ho určitě potřebovat!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.