Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vynětí dědice

Od: dedic odpovědí: 12 změna:

Dobrý den jsme 4 dědicové - potomci. Dva z nás se 20 let s otcem nestýkali, nyní však dědí i oni svoji čtvrtinu. Tři jsme se dohodli, že se vše zpeněží. Čtvrtý chce jednou prodat, jednou si chce nemovitost ponechat, pak zase změní názor a záměrně dělá problémy. Lze toto nějak řešit nebo můžeme jen přihlížet?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pp
hodnocení

1x

Pokud ještě dědické řízení před notářem neskončilo, tak u notáře trvejte buď na prodeji dědictví, nebo ať si to nechá ten nerozhodný a vyplatí vás zbývající. Rozhodnutí notáře o dědictví je rozhodnutí soudu, které je vykonatelné (exekuce, dražba atd.). Prodej dědictví může zařídit i notář, ale to proděláte.

Pokud jste již podílovými spoluvalstníky nemovitosti, tak

- si můžete své podíly navzájem prodat či darovat

- můžete (všichni společně) to své dědictví prodat

- nebude-li i jen jeden ze spoluvlastníků s prodejem souhlasit, můžete si své spoluvlastnictví rozdělit a vypořádat - dohodou nebo soudem

- můžete také soudu navrhnout prodej společné věci, na tom ovšem také proděláte.

albatros498022*
hodnocení

0x

Budete se muset domluvit, jinak to v podstatě moc nejde.

hk
hodnocení

0x

Prodejte své 3/4. Nikdo vám v tom nebrání.Co dělá 1/4 vám může být šumák.

dedic
hodnocení

Aha, už vidím jak si někdo koupí 3/4 nemovitosti s tím, že 1/4 bude vlastnit šílené pako.

hk

Vlastnit 3/4 domu je bez problémů. S tou 1/4 si poradím během pár měsíců tak, že odejte a bude rád, že mi to bude moct vůbec prodat, samozřejmě těžce pod cenou. Nevidím v tom problém. Jsou lidé, co tohle dobře umí. Samozřejmě jde o to, jakou nemovitost nabízíte. Pokud je zajímavá, prodáte i své 3/4. Samozřejmě to nebudou usedlí manželé, ale společnost, která se tím zabývá.

5bok

Tak on si někdo 3/4 domu koupí, ale ne za 3/4 ceny domu. :) Menšinový vlastník 1/4 normálního domu, má u soudu prakticky 100% šanci, že dostane 100% hodnoty svého podílu. A to buď vyplacením většinového vlastníka a nebo prodejem celé nemovitosti.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud se nedohodnete o majetku (zřejmě nemovitosti), tak skončíte u soudu a ten rozhodne - zkuste tomu předejít. Zdravím!

doplněno 08.03.16 23:00:

hk - protože tazatel píše, že nyní se dědí. Vlastník zemřel a dědicové se dohadují o majetek. Když se nedohodnou a protože notář to za ně řešit nebude, tak se musí obrátit na soud a ten rozhodne o osudu nemovitosti. Alespoň, takto jsem dotaz pochopil.

doplněno 08.03.16 23:10:

hk - potom nerozumím názvu otázky a pojmu "vynětí dědice". Navozuje to dojem "ojebu".

hk

Proč u soudu? Co by soud řešil. Každý si může se svým id. podílem nakládat, jak uzná za vhodné.

mamka*
nejsem tohoto nazoru.Dve sestry jsme podedily domek po rodicich.Jq jsem chtela splnit tatovo prani,aby pokracoval rod a nemovitost neprodavat.Sestra byla opacneho nazoru a penize mely pro ni vetsi vahu.Ja jsem si byla jista,ze polovina je moje.Sestra vyvolala soudy a tam se tak prolhala,ze\vyhrala\. Pr0dala tutiz i moji pulku a soudy me staly skoro 70 000 kc. Zbyly mi jen oci pro plac,tata se v hrobe obraci.
hk

Dědictví přece není o dohodě. Každý podědí id. 1/4 podílu na nemovitosti. To je vše. Víc nikdo řešit nebudu. Jestli se oni mezi sebou pak poperou, už je ale jejich věc. To že ti 3 (nebo všichni) chtějí prodat je jejich úvaha po té, co skončí dědické řízení a oni se stanou spoluvlastníky.

hk

Hmm, na tom názvu dotazu něco je... Na druhou stranu, každý z dědiců je svéprávný a může mu být jedno, co dělají ostatní dědicové. Začínám trochu pochybovat, zda ten jeden co "nespolupracuje" nebude nakonec ten nejpohodovější.

hodnocení

0x

Dobrý večer,

ne nadarmo se říká,že nejhorší svoloč je ve vlastní rodině,minimálně co se financí týče...

No ale k Vašemu problému-nevíme,jaká je stavební dispozice té nemovitosti,tj. zda je tam několik samostatných bytových jednotek nebo je to např. dům celkem 5+1.Pokud je to ten druhý případ,tak bych to rovnou nabídl nějakému zájemci o koupi.On už si to ten potížista rozmyslí,jestli by se mu líbilo sdílet jeden byt s někým cizím...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]