Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat známý dělá na nejmenovaném pracovišti. Teď měli inventuru a měli manko asi 150 000. o tuto částku se má dělit 7 lidí, všichni mají hmotnou odpovědnost. V jakých poměrech se to bude dělit, když z toho je 1 vedoucí prodejny, dva zástupci, dvě administrativní pracovnice a dva prodavači?
Dobrý den, a v jakém poměru mají tu hmotnou odpovědnost? Mají všichni stejnou nebo je v ní rozdíl? Ten případný poměr hmotné odpovědnosti by mohl být měřítkem pro rozdělení nahrazení manka. Ovšem, je to pouze můj výklad. Zdravím!
doplněno 08.03.16 13:17:da - no, tak v tom případě odpověď znáte.
doplněno 08.03.16 17:00:da - já mohu vyjádřit účast k Vašemu postesku na dobu a zaměstnavatele, ale to je tak vše. Dostala jste rady jistě správné a dobře míněné, ale jejich fungování v praxi bude zřejmě obtížnější. Např. když osoba, která urputně hledá místo, projde vstupním pohovorem i konkurzním řízením a místo získá, tak potom hrdě oznámí, že bez inventury nepodepíše hmotnou odpovědnost - a do místa nenastoupí. Ano, mělo by to tak být, ale je to i v praxi? Může si nový zaměstnanec takto "vyskakovat"? Bude ho mít zaměstnavatel "rád" a nebude ho mít od začátku za potížistu? Těžko.
Mají všichni stejnou odpovědnost ale podle paragrafů sem četla že největší část platí vedoucí a zástupci a pak zbytek zaměstnanců...a prý se to odvýjí od hrubé mzdy ... částka nesmí přesahovat hrubou mzdu zamestnance snad ... jestli tomu teda dobře rozumim
Máte pravdu, vedoucí a zástupce by měl uhradit větší částku,
ale v případě uzavřené dohody o odpovědnosti musí všichni společně
uhradit vzniklý schodek v plné výši.
Ledaže by prokázali (i jen některý z nich), že škodu nezavinili.
Jak to na tom pracovišti vypadá?
Vytvořil jim zaměstnavatel k dodržování dohody o odpovědnosti odpovídající podmínky?
Více informací k povinnosti zaměst/... (zákoník práce)
Když jsem před více než 10ti lety odcházel z pozice "zástupce vedoucího prodejny", byla dělaná inventura 3 měsíce před mým odchodem z důvodu "prokázané opakované krádeže zaměstnankyní" - zneužívala blbý systém a neznalost vedoucího, aby si popotahovala hotovost z pokladny. Prokázáno cca 20tis odcizení, inventura vyšla +40tis.Kč - Nikdo to nechápal. Jenže při mém odchodu byla nová inventura a ztráta za ty 3 měsíce byla přes 100tis !
Rozpočetlo se to daným procentem na vedoucího (nejvyšší částka), zástupce (nižší) a zbytek na zaměstnance rovným dílem vč. uklizečky.
Tenkrát jsem opakovaně poukazoval, že není reálné po prokázaném odcizení mít plus - vedoucí však vše podepsal. Následné manko se řešit nedalo jinak, než úhradou dle smlovy... Naštěstí tam už pracovat nemusím - a NIKDY bych se nevrátil. Taková almužna za takové následky...
Moje známá mi jednou říkala, že pracovala v prodejně s lux. oblečením. Zloděj ukradl bundu za 20 tisíc a ona platila napůl s prodavačkou, tzn. 10 tis.
Tak už chápu, proč známý, který dělá v jednom známém supermarket. řetězci, si nemůže dovolit dovenou u moře. Dělá tam zástupce. Je to smutné.
je prostě hrozná doba ... teď se podepisuje všude hmotná odpovednost je to prostě strašný. Kdyby aspoň ty výplaty za něco stály ale na zástupce vedoucího taky nebral žádnou slávu, nehledě na to, že se tam zaměstnanci střídají jak na běžícím páse ... to je prostě něco strašnýho a o vedení tam ani nemluvim... :D hold to bude muset asi zaplatit a nic jinýho mu nezbyde i když tam opravdu nic nevzal! Jen mě rozčiluje že ještě nedávno tam pracoval kluk na pozici prodavače a byl zadluženej kam se podíval a tomu s eto prostě vyhlo ptž už on si tam moh něco vzít! no prostě strašný inventura by se měla dělat po každém, který z práce odchází a né jen jendou za rok!
Samozřejmě,
že by se inventura měla udělat pokaždé,
když dochází k nějaké změně.
Provedení inventury může žádat nastupující i odcházející zaměstnanec,
ale mohou si ji vyžádat i stávající zaměstnanci.
Pokud si nastupující zaměstnanec nevyžádá inventuru ke dni nástupu,
odpovídá spolu s ostatními za schodek vzniklý od předchozí inventury.
Obdobně při skončení zaměstnání:
Nevyžádá-li si zaměstnanec ke dni ukončení zaměstnání inventuru,
ručí za schodek zjištěný nejbližší další inventurou (třeba po roce).
Požádá-li zaměstnanec o provedení inventury (nechat si převzetí písemné žádosti potvrdit na kopii),
a zaměstnavatel inventuru neprovede,
nemůže zaměstnavatel vymáhat schodek zjištěný od předchozí nebo další inventurou.
___
Tady by mohli mít zaměstnanci šanci prokázat,
že škodu částečně zavinil i zaměstnavatel
(viz časté střídání zaměstnanců bez invenur)...
no ja sem si právě pak ještě přečetla pracovní smlouvu a tam sem se právě dočetla, že za manko odpovídají všichni zaměstnanci i ti kteří už mají třeba jiné zaměstnání ale dříve tam pracovali. tedy před inventurou. Jenže kdybych se to nedočetla ve smlouvě tak se k tomu ani zaměstnavatel nepřizná a rozpočítá to jen na 6 lidí místo na 10! Tak si na to udělejte obrázek prostě strašná firma! A to to ještě ten známý řikal oblastnímu manažerovali že se tam věci zrácej a že chyběj i peníze v pokladně a on s tim stejně nic neudělal! Nařídil vedoucímu nucenou dovolenou a pak se tam stejně zas vrátil! tak kde to sme :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.