Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praktiky realitek

Od: leifheit odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

mám dotaz ohledně praktik realitních kanceláří...

Sháněla jsem byt, nejdříve bez RK, ale jelikož nic nebylo, oslovila jsem kvůli konkrétnímu bytu RK. Makléř mi napsal, že byt je již pronajat a že mi zkusí najít něco jiného. Pak se ozval s nabídkou jiného bytu a že domluví prohlídku. Po prohlídce jsme se domluvili s majitelem, že byt beru a kdy mám přijít podepsat rezervaci. Makléř byl celou dobu u toho a věděl o termínu podpisu. Nedostavil se ale ani, když jsem jej zvala na podpis smlouvy. Po podpisu smlouvy navíc vyšlo najevo, že majitel makléře vůbec nezná a nic si přes RK nezadával, dokonce psal na server, kde inzeroval (originální inzerát), že je to bez RK. Makléř tak vzal ze serveru inzerát, který nám zprostředkoval jako nabídku RK a nyní chce podepsat předrezervační smlouvu. Jenže já už v novém bytě bydlím a mám podepsanou smlouvu o pronájmu. Po sdělení, že se mi nezdají tyhle praktiky, začaly výhružky soudním sporem. Na prosbu, že podepíšu max. smlouvu o provizi nebo zprostředkování, jsem nedostala odpověď. A teď dostávám SMS, kde mi makléř píše, jak si mě hledal na internetu a má o mně zjištěné informace a že teď už i ví, kde bydlím.

Je toto v pořádku? Mohu se nějak bránit?

Děkuji předem za jakékoliv rady.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucie*
hodnocení

0x

Jak tam mohl být u prohlídky majitel i realiťák,když se neznali a majitel nic přes realitku neřešil?Co je Vám do jeho výhružek,když bydlíte,proč byste měla zpětně něco podepisovat?Pokud nemá majitel smlouvu s realitkou,tak není důvod někomu něco podepisovat...

doplněno 07.03.16 14:55:

..už Vám všichni poradili...kašlete na něj a když tak se braňte buď stalkingem nebo také klamavým jednáním vedoucím k obohacením.Představil se majiteli jako realitka?to mu jako řekl,že je váš kamarád a půjde se s vámi podívat na byt?No prostě nic nepodepisujte,nereagujte...

doplněno 07.03.16 14:59:

...no a poděkujte mu,že Vám vyhledal inzerát,ale pokud Vám jej neposlal mailem,nebo jinak nedoložil, že je to "jejich"byt tak udělal jen dobrý skutek:-D

leifheit

Makléř vzal nabídku majitele ze serveru, kde byt nabízel bez RK a zprostředkoval mi schlůzku. Nemá smlouvu ani s majitelem ani se mnou, ale neustále vyhrožuje, píše, apod.

doplněno 07.03.16 14:16:

Jde mi o to, že makléř teď tvrdí, že v momentě, dk ynás vzal na schůzku s majitelem jsme uzavřeli obchodně právní vztah mezi mnou a realitkou a to ústní dohodou.

doplněno 07.03.16 14:22:

S tou prohlídkou to bylo tak, že nám ji domluvil makléř, ale my až do podpisu smlouvy nevěděli, že pán byt pronajímal bez RK a makléř vzal prostě inzerát, kde bylo výslovně napsáno bez RK a nám to nabídl jako nabídku od jejich RK. i kdžy tomu tak vůbec nebylo. Navíc v emailu píše, že se nemám před majitel o RK zmiňovat. No a my se zmínili a zjistili tohle...

doplněno 07.03.16 14:28: majitel nám jen řekl, že to je nějaký podfuk, že on jasně psal, že bez RK a že se divil, proč volá RK, ale že si řekl, že teda ok, když zájemci (my) máme tak moc velký zájem a na tu schůzku kývl. Já si tedy myslím, že přemýšlel tak, že to nijak neřešil, že si myslel, že my jsme si ji najali...a tím pádem pro něho to zanmenalo, že by provizi RK neplatil, tak mu to bylo jedno, ale to jsou mé domněnky

mot
hodnocení

0x
ja bych se na neho vykaslal, vy s nim nic podepsaneho nemate. jestli majitel bytu jo, to uz je jeho vec.

asd1
hodnocení

0x

Zaslouží si leda provizi za vyhledání/ zprostředkování inzerátu. Ale vzhledem k jeho chování bych mu nedal nic. Odpověděl bych mu že veškerou komunikaci zaznamenáváte, a že si nepřejete aby vás nadále obtěžoval a zpracovával vaše osobní údaje. Pohrozil bych mu trestním oznámením pro stalking + oznámením úřadu pro ochranu osobních údajů.

Pozor na tu jeho předrezervační smlouvu, v žádném případě bych jí nepodepisoval.

leifheit

A jak velká provize by to měla být? Chce po mě 10 000, ale za to chování a za to, že vlastně jen zkomunikoval prohlídku bytu a víc nic, se mi to dávat nechce.

paw*

Mu na jeho SMSky odpovezte, ze jeho chovani povazujete za Stalking a ze jste o tom jednala se svym pravnikem a ze podate trestni oznameni. Pokud neprestane, tak hura za pravnikem a na policajty.

asd1

Pokud by na rovinu předem řekl že našel inzerát a za provizi xx Kč vám ho dá tak proč ne, ale je to podvodník tak bych ho poslal do háje.

leifheit

A co jeho argument, že jsme uzavřeli ústní dohodu? a že má emaily, kde ho prosím o zprostředkování bytu? Podotýkám, že se jednalo úplně o jiný byt, který přes RK byl. Ten druhý, kam jsem šli na prohlídku přes RK nebyl. Jen našel ten inzerát a poskytl nám ho,

asd1

Dohoda byla jen k prvnímu bytu. Nazdar. Dál se s nim nebavit.

dita*
hodnocení

0x

Dobrý den, bohužel i takový makléři existují. Dělám taky v realitce, ale tohle je strašný.

Předpokládám, že to bylo takto, makléř našel inzerát majitele a zavolal mu jako zájemce o byt, ale přitom tam byl poprvé a vzal Vás s sebou. Potom k podpisu smlouvy nepřišel proto, protože majitel s ním nechtěl i nadále jednat. Máte podepsanou jen nájemní smlouvu, ale ne rezervační, jak píšete, že? Důležite je také, zda jste něco makléři podepsala, například prohlídkový list. Pokud ne, tak se nemáte opravdu čeho bát.

leifheit

Dobrý den, makléř od nás nemá podepsné vůbec nic. Předrezervaci jsme podepisovali přímo s majitelem, stejně tak i smlouvu nájemní. Vždy když makléři napíši, ať urpaví svou předrezervační smlouvu na smlouvu o provizi nebo zprotředkování, odpoví na úplně něco jiného Poslední mail jsme dostala před pár hodinami, kde mi píše, že jsme neměla žádné připomínky ke smlouvě, přičemž jsem je psala už před týdnem.

hodnocení

0x

Poradil bych vám velmi jednoduchou věc. Zprávy z mobilu přepsat nebo vytisknout, nechat uložené i v telefonu a zajít na policii nechat si poradit. Myslím, že s vámi něco sepíší (ohlášení události nebo něco takového) a pak bych odeslal SMS zprávu o jednání na policii makléřovi.

dita*
hodnocení

0x

V tom případě vůbec bych se s ním nebavila a už vůbec nic bych s ním nikdy nepodepisovala ani do budoucna.

leifheit

tak jsme mluvili s majitelem a makléř se mu nepředstavil vyloženě za RK, řekla že pro něj má zájemce na byt. Mě tvrdil do telefonu, že v momentě, kdy majitel souhlasil s tím, že nás tam dovede, tak vlastně respektoval to, že to bude přes RK. Makléř byl prvně fajn, našel nám tady ten inzerát, dohodil nám levnější nájem. Ale předrezervační smlouvu poslal až v době, kdy my už měli podepsanou smlouvu nájemní přímo s majitelem. Smlouva byla konceptována jako vztah mezi pronajímatelem a RK ne nájemcem. Byly tam nějaké chyby a nevyplívalo nikde, že vztah mezi mnou a RK bude v případě podpisu a zaplacení ukončen. To jsem i makléři sdělila. Když jsem pak řekla, že předrezervační smlouvu v takovém znění jako je nepodepíšu a odkázala na majitele, který slibil, že se s RK vyrovná za zprostředkování inzerátu, začali mi chodit právě ty emailové ataky o právnících a že se snažím podvést a obejít. Já ty peníze chtěla dát, i když mi přišlo dost ta suma jen za to, že nás vzal na prohlídku a o více se nestral. Prosila jsem o smlouvu o provizi nebo o zprostředkování, místo odpovědi jsem se dočkala jen napadání a osočování.

Copak je to za makléře a realitku?

Praktiky realitek realitního makléře...

Tak by měl být název otázky..

crazys

Nebuďte cimprlich :) Když člověk nebude líný a přečte si celé zadání otázky, musí mu být snad jasné, o co tu běží, takže si nemyslím, že by byl název nějak zavádějící. Nebo děláte u realitek a dotklo se Vás to? Tazateli Vaše odpověď asi příliš nepomohla.

Nejsem cimprlich:), nedotklo se mě téma, spolupracuji s mnoha realitkami, tazateli již mnoho lidí poradilo správně.

Chtěl jsem jen vědět, která realitka zaměstnává tohoto člověka, zdali je to vůbec někdo z realitky, nebo podvodník, vydávající se za makléře z realitky.

cechacek*
hodnocení

0x

Snaží se nějak uživit, makléřu je v Česku okolo 18 tisíc, v Německu které má 80 mil. obyvatel je jich 12 tisíc, v Polsku 10 tisíc, Češi to vzali hákem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]