Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám 4 letého syna, jeho biologický otec není zapsán v rodném listě..neplatí žádné peníze a vůbec se o syna nezajímá. Syna vychovává, živí můj přítel se kterým jsem od narození syna a syn ho oslovuje tati ( neví že je není jeho otec) s přítelem se budeme letos brát a chci aby se syn jmenoval stejně jako já a přítel. Jak je to se změnou příjmení nebo nejlépe osvojením? děkuji za rady.
Dobrý den. Pokud není otec uveden v RL dítěte, pak zajděte na matriku a přítel ať uzná otcovství. Budete tam muset jít oba dva a učinit souhlasné prohlášení. Budete potřebovat - OP, rodné listy a rodný list dítěte. Pokud jste rozvedená budou chtít i rozsudek o rozvodu s vyznačením plné moci.
Pokud se syn jmenuje po Vás, pak až se vdáte, bude třeba znovu zajít na matriku a podat písemnou žádost o povolení změny příjmení dítěte. Uvedete odůvodnění a protože je to v zájmu dítěte věřím, že to proběhne bez problémů.
Pokud se Váš partner rozhodne uznat otcovství a půjdete toto na matriku vyřídit, informujte se tam pro jistotu i o podrobnějším info které souvisí se změnou příjmení dítěte, abyste věděli co vše bude třeba doložit..
Nevím, omlouvám se Vám předem, je to sice mimo Váš dotaz, ale uvědomujete si, že kdyste s přítelem, budoucím manželem nechtěla už nadále žít, tak nemůžete říci, mého syna neuvidíš, nejsi jeho táta? Protože on získá všechna práva otce, to znamená, že po rozvodu by platil i alimenty.
Chlapec je malý, formou pohádek mu lze vysvětlit, že tatínek si vybral jeho maminku za manželku, protože měla tak hezkého syna jako je on a že sice není jeho tatínek, ale má ho rád stejně tak jako maminka, že i pro něj je to jeho syn...
Poradit se s dětským psychologem...
Říkám to proto, že nejsem zastánce toho, aby se dětem lhalo. Pravda většinou i po letech vychází najevo.
Ale tak malé dítě ji snadno vstřebá, táta si ho přece vybral a je to tedy jeho táta.
Nejhorší je, když se pravdu později doví a už napořád zůstane s pocitem, že se mu lhalo.
Nezapomente, že oba vycházíte ze svých původních rodin a jste si jistá, že všichni členové vašich rodin budou celý život mlčet? Často tomu tak není.
To je právě to lhaní - povídání nějakých pohádek. Děti nejsou blbý a i malý kluk pochopí. My jsme nic neskrývali, syn všechno věděl od 4 roků. V době dospívání se začal zajímat kdo je tím otcem "stvořitelem". Vysvětlili jsme mu, že mu nic zakazovat nebudeme chce-li pátrat, ale že si musí uvědomit, že otec o něj nemá zájem a že může být ze setkání velmi zklamaný. Pokud vím, dál po tom nepátral.
Vyrostl z něj spořádaný a poctivý člověk a vždycky jsem říkal: "vlastní by nebyl lepší"
Určitě to jde, protože jsme to také absolvovali. Stejně jako vy jsme nechtěli, aby se syn jmenoval po naší svatbě jinak a hlavně až půjde do školy. Tenkrát byyla trochu jiná doba (neříkám, že lepší nebo horší), ale nebylo tolik rodin s rozdílnými příjmeními. Ale je to už 30 let a mnohé se mohlo změnit. My jsme tenkrát nechali změnit i rodný list, kde jsem jako otec zapsán já. Každopádně vám to schvaluji a držím palce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.