Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna příjmení-nezletilé dítě, nevím si rady

Od: jahoda odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, mám 4 letého syna, jeho biologický otec není zapsán v rodném listě..neplatí žádné peníze a vůbec se o syna nezajímá. Syna vychovává, živí můj přítel se kterým jsem od narození syna a syn ho oslovuje tati ( neví že je není jeho otec) s přítelem se budeme letos brát a chci aby se syn jmenoval stejně jako já a přítel. Jak je to se změnou příjmení nebo nejlépe osvojením? :) děkuji za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. Pokud není otec uveden v RL dítěte, pak zajděte na matriku a přítel ať uzná otcovství. Budete tam muset jít oba dva a učinit souhlasné prohlášení. Budete potřebovat - OP, rodné listy a rodný list dítěte. Pokud jste rozvedená budou chtít i rozsudek o rozvodu s vyznačením plné moci.

Pokud se syn jmenuje po Vás, pak až se vdáte, bude třeba znovu zajít na matriku a podat písemnou žádost o povolení změny příjmení dítěte. Uvedete odůvodnění a protože je to v zájmu dítěte věřím, že to proběhne bez problémů.

Pokud se Váš partner rozhodne uznat otcovství a půjdete toto na matriku vyřídit, informujte se tam pro jistotu i o podrobnějším info které souvisí se změnou příjmení dítěte, abyste věděli co vše bude třeba doložit..

wasube*
hodnocení

3x

Nevím, omlouvám se Vám předem, je to sice mimo Váš dotaz, ale uvědomujete si, že kdyste s přítelem, budoucím manželem nechtěla už nadále žít, tak nemůžete říci, mého syna neuvidíš, nejsi jeho táta? Protože on získá všechna práva otce, to znamená, že po rozvodu by platil i alimenty.

Chlapec je malý, formou pohádek mu lze vysvětlit, že tatínek si vybral jeho maminku za manželku, protože měla tak hezkého syna jako je on a že sice není jeho tatínek, ale má ho rád stejně tak jako maminka, že i pro něj je to jeho syn...
Poradit se s dětským psychologem...

Říkám to proto, že nejsem zastánce toho, aby se dětem lhalo. Pravda většinou i po letech vychází najevo.
Ale tak malé dítě ji snadno vstřebá, táta si ho přece vybral a je to tedy jeho táta.
Nejhorší je, když se pravdu později doví a už napořád zůstane s pocitem, že se mu lhalo.
Nezapomente, že oba vycházíte ze svých původních rodin a jste si jistá, že všichni členové vašich rodin budou celý život mlčet? Často tomu tak není.

To je právě to lhaní - povídání nějakých pohádek. Děti nejsou blbý a i malý kluk pochopí. My jsme nic neskrývali, syn všechno věděl od 4 roků. V době dospívání se začal zajímat kdo je tím otcem "stvořitelem". Vysvětlili jsme mu, že mu nic zakazovat nebudeme chce-li pátrat, ale že si musí uvědomit, že otec o něj nemá zájem a že může být ze setkání velmi zklamaný. Pokud vím, dál po tom nepátral.

Vyrostl z něj spořádaný a poctivý člověk a vždycky jsem říkal: "vlastní by nebyl lepší"

iz*
hodnocení

1x

Jmenuje-li se syn stejně jako Vy,

bylo by nejjednodušší zvolit jako společné příjmení po sňatku

Vaše příjmení.

jahoda
hodnocení

když já právě chci aby jsme já i syn měli přijmení přítele :)

hodnocení

1x

Určitě to jde, protože jsme to také absolvovali. Stejně jako vy jsme nechtěli, aby se syn jmenoval po naší svatbě jinak a hlavně až půjde do školy. Tenkrát byyla trochu jiná doba (neříkám, že lepší nebo horší), ale nebylo tolik rodin s rozdílnými příjmeními. Ale je to už 30 let a mnohé se mohlo změnit. My jsme tenkrát nechali změnit i rodný list, kde jsem jako otec zapsán já. Každopádně vám to schvaluji a držím palce.

jahoda
hodnocení

Toto je opravdu mimo muj dotaz...ja to synovi samozrejme chci rict jak to doopravdy je ale podle me je na to jeste maly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]