Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat jak to je s podporou když jsem ukončila zaměstnaní posledního prosince 2015 (kvůli krachu společnosti) bylo mi tedy vyplacenou dvouměsíční odstupné. Hned v lednu jsem se zaregistrovala na ÚP a zažádala o podporu, tu mi schválili s tim že mi bude vyplacena až od dubna (po vyčerpání odstupného). Od března jsem nastoupila na HPP takže jsem vlastně podporu ještě nezačala vůbec čerpat, nezanikne mi nárok na podporu uzavřením HPP, když jsem podporu ještě nezačala vůbec čerpat? Pani na pracáku mi řekla že se podpora jen posune, až ukončím HPP bude mi zase vyplácena. Ale bude to tak i přes to, když jsem jí nezačala čerpat? Nezanikl mi ted nárok na podporu? Mám docela strach že jsem udělala blbost.
Děkuji za odpovědi
Nárok na podporu mají uchazeči o zaměstnání, kteří splní podmínku pro její přiznání – 12 měsíců důchodového pojištění získaných výdělečnou činností (zaměstnáním nebo SVČ) v posledních dvou letech před podáním žádosti o podporu. Pokud poslední zaměstnání trvalo méně než 12 měsíců, započte se i doba pojištění z dřívějších zaměstnání.
___
V případě nástupu do zaměstnání (HPP) končí evidence na ÚP a s ní i nárok na podporu.
Pokud se po skončení nového zaměstnání znovu zaregistrujete na ÚP a splníte-li výše zmíněnou podmínku,
vznikne Vám nárok na podporu, jejíž výše se stanoví z průměrného hrubého výdělku v posledním zaměstnání
(k výdělku ze zaměstnání, jež skončilo v prosinci, se nebude přihlížet).
___
Nebo je to jinak a nenastoupila jste do HPP?
Z Vaší otázky mám dojem, že si myslíte, že evidencí na ÚP Vám vznikl nárok na podporu, kterou Vám prostě musí vyplatit, jenom co přečkáte počet měsíců, za něž jste dostala odstupné. Tak to ale není. Když se Vám podařilo najít práci dřív, než by se měla začít vyplácet podpora, je to vlastně tak v pořádku. Žádnou chybu jste neudělala, účelem přece není pobírání podpory, ale nalezení práce. Podpora je pouze východiskem z nouze. Nikdo Vám ale nevyplatí podporu, když máte na živobytí tříměsíční (nebo dvouměsíční) odstupné.
Nárok na podporu se odvíjí od podmínek, stanovených zákonem o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. Když ty podmínky splníte, dostanete podporu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.