Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Započtení daru-oč jde?

Od: nestastnik® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

nedávno jsem se dozvěděl o jakémsi započtení daru v případě dědictví,ale vůbec nevím,co si pod tím pojmem představit.Po dlouhém soudním sporu mezi mou matkou a příbuzným jsme od něj odkoupili dům (hypotéka),jako kupující musela být uvedena moje matka právě s ohledem na ty soudní pře.Nyní chce 3/4 převést na mně a zbytek si ponechat.Já platím sám celou hypotéku.Mám ještě sestru,která v domě s námi bydlí,ale na splácení hypotéky se nijak nepodílí.Jak to tedy bude s vypořádáním po matčině smrti,komu co připadne a jak se eventuelně budeme muset my sourozenci vypořádávat?Matka žije sama,bez přítele.

Děkuji

doplněno 15.09.09 14:26:

Díky,Milane.Já jen,že by mi to přišlo přinejmenším nemorální,dělit se potom znovu se sestrou o něco,co vlastně celý život budu splácet (splátka činí 75% mého platu a je prokazatelné,že pochází výhradně z mého příjmu a nikdo mi na ni nepřispívá).Se sestrou spory nemáme,ale jeden nikdy neví,že jo,může si třeba najít přítele a k případným neshodám nemusí být daleko...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

kolace je odborné slovo, zkuste občanský zákoník, sekce dědictví. Když nepochopíte ptejte se.

Řešil jsem podobný problém. Za života otec daroval jedné dceři dům, zbývajícím nic. Při dědění po smrti otce, uplatnili zbývající dědici "kolaci" to je ten dům. Skončilo to právní výhrou těch dvou, ale prohrou všech třech.

dusatka*
hodnocení

1x
Dobrý den, konkrétně se jedná o následující paragraf občanského zákoníku:
§ 484

Soud potvrdí nabytí dědictví podle dědických podílů. Při dědění ze zákona se dědici na jeho podíl započte to, co za života zůstavitele od něho bezplatně obdržel, pokud nejde o obvyklá darování; jde-li o dědice uvedeného v ustanovení odst. 2, započte se kromě toho i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek. Při dědění ze závěti je třeba toto započtení provést, jestliže k němu dal zůstavitel příkaz anebo jestliže by jinak obdarovaný dědic byl proti dědici uvedenému v ustanovení neodůvodněně zvýhodněn.

No a v praxi to znamená, že každá "větší"věc, kterou jste dostal za života toho dotyčného, bude po jeho smrti ve vašem dědictví zase odečtena.

jarmik*
hodnocení

1x

Předřečníci píší správně, o dary od zůstavitele se Vám snižuje dědictví.

Dle mého Vy tady ale máte krásnou možnost se tomu vyhnout. Pokud skutečně tu koupi podílu financujete Vy, tak Vám ten dům přeci matka nemusí darovat, ale může Vám ho prodat s tím, že si potvrdíte, že jste něco hradil za ni a že za ní máte pohledávku a tuto pohledávku započtete na kupní cenu. Pokud dům koupít, a ne dostanete darem, budete mít v dědictví podstatně lepší postavení.

hodnocení

Děkuji Vám všem za odpovědi,nasadili jste mi brouka do hlavy*ee*Zkusíme to tedy doma pořešit znovu.Nápad s tou koupí rozhodně není špatný,ale zase by se z toho platila daň:(Klidně bych sestře přenechal veškerou movitou pozůstalost a úspory po matce,ponechal bych si jen 3/4 domu.Jen se divím,že mně právník o tomto úskalí neinformoval,když jsme darovací smlouvu sepisovali...

hodnocení

Dusatka,omlouvám se,ale stejně tomu moc nerozumím.Co se myslí tím že bude "odečtena"?Myslel jsem ,že právě proto se vlastnické vztahy vyřeší tou darovací smlouvou

dusatka*

Bohužel to tak prostě je, zákon to tak říká, takže nic nezmůžeme. Nicméně, třeba by bylo lepší řešení, kdyby se celý dům převedl na vás, třeba s věcným břemenem na matku. I když se pak může stát, že veškerá další pozůstalost po započtení připadne sestře, nebudete mít problém s podíly na domě.

lidka*
hodnocení

0x

Zdravím nešťastníku! A nebylo by možné, aby matka Vám darovala celý dům a na čtvrtinu domu jste vložili věcné břemeno pro matku na dožití? Určitě je lepší, když je pouze jeden vlastník, alespoň bude méně dohadů. Potom není co dědit, nic započítávat a pouze se můžete dohadovat se sestrou ohledně movitých věcí. A to už potom bude záležet na vás sourozencích, jak se vypořádáte. *placni*

hodnocení

0x

Ale nešťastníku, na přesný postup by bylo potřeba znát text smluv. Jestliže matka převede 3/4 domku na Vás, bude se dědit 1/4. V případě že sestra časem cosi provede proti Vám, hrozí určitě že Vám započtout tento dar do dědictví. Proto bych doporučil, aby jste navštívil právníka a vše vyřešil u něho. třeb to vyjde na 1 000Kč. Nevím, ale asi to nebude tolik peněz, jako příště, když požádá poradnu vaše sestra.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]