Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat ohledně příspěvku na bydlení- zda má cenu o něj žádat či nikoliv.
Asi rok a půl bydlím v pronájmu v bývalém pensionu, chvíly jsem bydlení měl bokem ale smlouvu mám od 1.1.2016 plně platnou.
V lednu letošního roku jsem pracoval 14.dní kdy jsem teď v únoru dostal výplatu cca 4300,-Kč čistého, to byl jediný můj příjem.Na ÚP jsem od 25.2.2016 a zažádal jsem si o hmotnou nouzi, která mě přijde za únor cca v částce 1710,-Kč.
Nájemní smlouvu mám od 1.1.2016 - potvrzení o nájmu také a chci se zeptat zda má cenu si o příspěvek na bydlení žádat.
Jde o to, že jsem četl že si jde žádat až tři měsíce zpětně o příspěvek na bydlení, zajímá mě ale jestli v této lhůtě zpětně tři měsíce člověk musí být celý tento čas v evidenci UP a také jestli nebude překážkou trvalý pobyt.
Trvalý pobyt nemám v bytě kde žiji a tak mě zajímá jestli mi tento trvalý pobyt na základě smlouvy o pronájmu bytu dají a jestli si budu moci o tento příspěvek na bydlení zažádat zpětně.
Jsem ještě mladý a v těchto věcech neznalý, lze tedy jít s nájemní smlouvou na město a žádat o Trvalý pobyt? Vyplatí mě zpetně příspěvěk na bydlení? Jediný můj příjem byl únorový- 4300,-Kč+ něco teď v březnu dostanu z hmotné nouze a bude to za únor 2016.
Děkuji za odpověďi.
Pokud máte platnou nájemní smlouvu, máte právo si zřídit trvalý pobyt. Co se týče příspěvku na bydlení, nemusíte být hlášen na ÚP (to je nutné jen pokud žádáte o doplatek na bydlení, což je dávka hmotné nouze). Zpětně si žádat nemůžete, pokud nemáte v bytě zřízený trvalý pobyt. Až si ho vyřídíte, pak si teprve za tři měsíce můžete o příspěvek na bydlení zažádat. Budete muset doložit nejen své příjmy ale též své výdaje za bydlení.
Veškeré info:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.