Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Ocitl jste se někdo v situaci jako já? Jsem na HPP do 21.4.2016, ale z osobních i existenčních důvodů se potřebuji přestěhovat co nejdříve a to o 140 km daleko, takže potřebuji ukončit pracovní poměr. Zamšstnavatel nejdřív souhlasi, že podepíše dohodu o ukončení, ale teď se cuká a nutí mě zůstat do konce smlouvy. To je ale pro mě katastrofální stav, neboť v měsíci dubnu už nebudu mít kde bydlet. Našla jsem v různých diskuzích zmínku o tom, že když dám výpověď a současně oznámím zaměstnavateli, že hodlám od určitého datumu nenastoupit do práce a porušit tedy výpovědní lhůtu, tak že s tím zaměstnavatel nic moc neudělá. Našla jsem ale také zmínku o tom, že v tom případě může zaměstnavatel ukončit pracovní poměr s paragrafem z ahrubé porušení pracovních povinností a také požadovat náhradu ušlého zisku.
Nevíte jak v této věci postupovat?
Díky za každou radu!
Vypadá to že nemůžete odejít bez dohody dříve, ale absence bych nezkoušela. Budete to mít v zápočtovém listu.
Také si přečtěte pracovní smlouvu i ta hraje důležitou roli.
Děkuji za odpověď.
Toho jsem se obávala. Být to jen na mě tak to ještě ten měsíc navíc vydržím, ale jde o to, že mám 3 letou dcerku, jsem s ní úplně sama, pracuji na zkrácený úvazek abych stíhala vyzvedávat ze školky. Plat je úměrně menší k pracovní době. Navís mi majitelka bytu, kde bydlíme teď zvedla nájem a já už všechny náklady neutáhnu, takže mi oznámila, že se mám k 1.4. vystěhovat..už jsem vše domluvila, i náhradní školku a ostatní záležitosti..ale nevím jak to vyřešit v práci, když zaměstnavatel není ochotný podepsat mi dohodu.
Navíc jako perlička..vykonávám totiž práci za dva lidi, neboť kolegyně, která přišla nedávno, stejně rychle odešla a zaměstnavatel není schopen najít náhradu..ale amozřejmě beru plat za jednoho člověka..smlouva mi upravena nebyla, ikdyž mi přibyly pracovní povinnosti.
V jistém článku jsem se dočetla, že když oznámím dopředu, že hodlám od určitého data nepřijít do práce, tak pak zaměstnavatel nemá žádný nárok žádat ušlý zisk.
Obávám se ale těch absencí..to bych pak neměla ani nárok na podporu, že?
Podle svých zkušeností bych řekl, že jste zaměstnavateli dala příliš mnoho informací, kterými vás bude držet pod krkem. Možná by bylo vhodnější jen oznámit, že vám končí nájemní smlouva a že chcete jít pryč nebo tak nějak. Jestliže nenastoupíte, může na vás uplatnit náhradu škody nenastoupením do zaměstnání - podle ZP. Takové věci se dělají po rozmyslu a docela si doveda představit, jak se bude pást na vašem soufalství. Nesmíte mu jednu vrazit. I když by to bylo někdy správné.
Štírečku, perfektní odpověď!
Mýlíte se jenom v otázce ušlého zisku, který zaměstnavatel
po zaměstnanci nemůže vymáhat.
Po zaměstnanci lze vymáhat lze pouze škodu, kterou způsobí svou neomluvenou absencí. Ušlý zisk je rizikem podnikání, zaměstnavatel nesmí riziko podnikání přenášet na zaměstnance. (Podle mne by u soud s požadavkem náhrady uškého zisku neuspěl.)
Nedá se dělat nic jiného, buď dodržíte zákoník práce a výopovědní dobu, nebo jej porušíte se všemi důsledky.
Zajímalo by mne, kde jste četla, že byste snad nemusela odpovídat za škodu způsobenou zaměstnavateli neomluvenou absencí...
_____
"Zajímavý" je i postup majitelky bytu:
Při nájmu bytu platí tříměsíční výpovědní doba, žádné: "tehdy a tehdy se vystěhujte!"
To jsem se právě nikde nedopátrala, jestli není nějaká vyjímka.. Šla bych pro radu k nějakému advokátovi, ale jejich hodinové sazby jsou ve výši 1/3 mojí výplaty, takže to nepřipadá v úvahu.
Marodit bych asi jít mohla, ale chtěla jsem se zachovat slušně a dohodnout se, navíc bych potřebovala nastoupit do nové práce, což na neschopence moc nepůjde..
Tak možná by se dalo schválně pracovat laxně, odvádět polovičatou práci nebo udělat nějaký prohřešek, aby i zaměstnavatel zjistil, že to s Vámi nemá smysl. Přece Vás nikdo nemůže nutit dělat a když třeba nebudete plnit nařízení šéfa, tak Vám dá ještě rád výpověď. A budete volný hned.
danysi nepodváděla bych zaměstnavatele. Dalším maminkám pak nebude chtít třeba ani dávat práci se zkráceným uvazkem. Existují i pracovní posudky pokud o ně někdo zažádá nebo si tam zavolá. Svět je malý. A špatná pověst se pak táhne s člověkem dlouho. Proč není možná dohoda se zaměstnavatelem? Jistě to má své své příčiny, vždyt poskytl kratší pracovní dobu a nejdříve s ním dohoda byla.
To je podivné. Že by tazatelka opravdu byla tak skvělá pracovnice? Už to že uvažuje nad absencemi mě zaráží, nezlobte se, ale je to jen jedna strana. Je docela možné že jsou lidé co stěhování uvedou jako důvod a pak se někde prokecnou že to byl podvod, že se nikam nestěhují a zaměstnavatel už nemá páky postihnout takového člověka.
O tom, že se někam přestěhuju obvykle vím ty 2 měsíce předem. V bývalém ZP dokonce výpověd byla myslím 6 měsíců. Tak si musím zařídit i bydlení, pokud jsem ho řádně dosud platila, nikdo mě na jeden měsíc nevyhodí..je to zkrátka divné. Že by se všichni náhle k mamině s malým dítětem chovali hnusně jen proto že ona chce utéci jinam...nezdá se mi to. Moje rada je, at se chová čestně, lidé se pak také budou tak chovat. I většina zaměstnavatelů.
věřte že nemám důvod zaměstanvatele podvádět. netvrdím že jsem skvělá pracovnice, ale beru si práci i domů, sedím u ní do noci, protože dělám práci za dva a ani za to nejsem placená, ale nějak musím dceru uživit..není lehké vyjít s 10000 měsíčně když paltíte nájem 6000 a školku 1400.. právě že mi majitelka bytu chce zvednout nájem o 1500 měsíčně a to už nezvládnu..neměla bych na jídlo a lékaře atd.
Stěhuji se zpět k matce, protože ve dvou budeme lépe zvládat placení všeho. Jsem nyní na vše úplně sama a už to nezvládám.
Co se týká vztahu se zaměstnavatelem, tak bylo vše v pořádku, ale když odešla moje kolegyně za níž teď dělám i její práci, tak mu začalo téct do bot. Při mé žádosti o zvýšení platu se zvýšením pracovního vyytížení mě odmítl se slovy že na to nemá ropzpočet. Kolegyni ale také nahradit nedokázal.
Věřte, že pokud bych o stěhování věděla dříve, tak bych to řešila s předstihem, ale bohužel majitelka má v nájemní smlouvě odstaveček, kde se uvádí, že má právo zvýšit nájemné v souvislosti s rekonstrukcemi na domě...a má právo bez udání důvodu dát výpověď nájemníkovis měsíční lhútou..
A prosím nesuďte mě když mě neznáte. Nikdy jsem nepodváděla v práci, dělám maximum co můžu, jsem poctivá, ikdyž se to dnes moc nenosí. nikdy jsem nebyla líná, nežádala o žádné přídavky atd., živím se poctivě a nikoho neprosím o žádné úlevy...ale jsem na VŠE sama!
Já Vás nesoudím, já se jen ptám proč ten náhlý spěch...tak k matce když se stěhujete, tak budete mít bydlení zajištěné a s prací to bude podobné, nebo si najdete jinou práci či budete na podpoře, pořád mi tam uniká ten důvod toho spěchu. Lidé obvykle v tomto směru maminkám s dětmi vyhovují a to proto, že nikdo nechce mít špatné svědomí že ublížil přes maminku dítěti. Proto nezlobte se, mám na to trochu jiný názor. Už ted mě například napadlo, proč by Vaše maminka si nemohla vzít vnučku k sobě a dávat ji do školky u ní, než se přistěhujete. Jestli už nepracuje tím lépe. Tak jsem se jenom zamyslela. Odnikud nelze bezhlavě utíkat. Pokud ovšem nemám uplně jiný důvod. Proto Vám radím znovu, žádné absence a je docela možné že když za 14 dní - 3 týdny se znovu obrátíte na zaměstnavatele že Vám vyhoví, když jste v práci tak dobrá, jak píšete. Jinak pokud jste opravdu na vše sama, požádejte manžela o pomoc, jste na dítě dva, na zplození dítěte vždy musí být dva. Takže je povinnen Vám nějak pomáhat. Jen alimenty je málo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.