Nejste přihlášen/a.
Ahoj,mám jen dotaz,kdyby mě chtěl zaměstnavatel vyhodit(defacto zanic,jen třeba za přebytečnost) mám nárok na odstupné?a je tam i dvou měsíční výpovědka?Pracuji tam 2 roky a 5 měsícu a mám smlouvu na dobu neurčitou.Děkuji.
Kdyby se chtěl zaměstnavatel zbavit zaměstnance z organizačních důvodů (pro nadbytečnost), pak mu zaměstnavetel dá výpověď pracovního poměru. Tam je výpovědní doba dva měsíce. Vzhledem k tomu, že pracovní poměr trvá dva celé roky, pak zaměstnanci náleží odstupné. Ovšem ve výpovědi musí být uvedeny organizační důvody, změny, nadbytečnost nebo nějak v tom smyslu.
Výpověď "za něco" přichází v úvahu v případě porušení povinnosti nebo předpisů.
Jinak jde o výpověď "z důvodu" nebo – v případě zaměstnance – bez uvedení důvodu.
Výpověď na sebe vždy váže dvouměsíční výpovědní dobu.
V případě výpovědi z organizačních důvodů/pro nadbytečnost (§ 52 písm. c) zaměstnanci vždy náleží odstupné.
Délka zaměstnání má vliv jenom na výši odstupného. Trvalo-li zaměstnání jeden rok, náleží odstupné ve výši jednonásobku průměrného výdělku. V případě trvání od jednoho do dvou let ve výši dvojnásobku a trval-li pracovní poměr nad dva roky, ve výši trojnásobku prům. výdělku.
Při stanovení výše odtupného se vychází z průměrného výdělku za kalendářní čtvrtletí předcházející ukončení zaměstnání. Např. při ukončení zaměstnání v době od 1. ledna do 31. března by rozhodným obdobím bylo 4. čtvrtletí předchozího roku (říjen až prosinec).
Pokud by nebylo možné za rozhodné období stanovit průměrný výdělek (např. pro nemoc zaměstnance, při návratu z rodičovské dovolené apod.), musel by zaměstnavatel pro výpočet odstupného použít pravděpodobný výdělek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.