Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předčasný důchod

Od: magda777 odpovědí: 22 změna:

Je mi 55 let a mám zdravotní potíže. Chtěla bych jít do předčasného důchodu, v práci už to nezvládám. Mám odpracováno 37 let a dvě děti. Můžu už požádat o předčasný důchod? Jaká by byla asi výše důchodu? Děkuji Magda

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ne, to je brzy. Zatím nemáte ani odpracované roky. Pokud jste se narodila v r. 1960, je Vám 55 let, tak při dvou dětech byste šla do řádného důchodu v 62 letech a 2 měsících. O předčasný důchod můžete požádat asi o tři roky dříve.

wasube*
hodnocení

0x

Pokud se cítíte zdravotně špatně, požádejte doktory o přezkoumání zdravotního stavu pro invalidní důchod a požádejte o něj. I to je řešení, pokud jste vážně nemocná.

hodnocení

0x

Jak Vám může kdokoliv určit výši důchodu, když nemůže nikdo vědět kolik jste vydělávala atd. Rozhodně se předčasným důchodem citelně a trvale krátí důchod starobní v budoucnu. Zodpovědně Vám to vysvětlí, na základě podkladů, na Sociálním. Pokud chcete vědět něco konkrétního, pak doporučuji si napsat do Prahy na Statistický úřad, aby Vám poslali soupis všech zaměstnání - už nevím, jak se tomu odborně říká. Adresu Vám řeknou taky na Sociálním odboru. Tam Vám na tomto základu budou schopni i blíž vysvětlit, kdy pro Vás bude a nebude výhodné do předč. důchodu jít, kdy bude starobní důchod krácen moc a kdy snesitelně.

Nejedná se o sociální odbor, ale o okresní správu sociálního zabezpečení. Taktéž nejde o Statistický úřad, ale o Českou správu sociálního zabezpečení, Křížová 25, Praha 5 - Smíchov. Soupis zaměstnání - jde o Informativní osobní list důchodového pojištění.

Tazatelka možná splnila jednu podmínku - pojištěnou dobu, ale do druhé - důchodového věku - má ještě příliš daleko. Do předčasného důchodu může odejít (s jejím datem narození) nejdříve tři roky před datem vzniku nároku na řádný starobní důchod.

kulikova
hodnocení

0x
Jeste existuje predduchod,ale penize cerpate napr. z penzijniho sporeni,nebo musite mit nasetrenou urcitou castku

Předdůchod bohužel není to správné řešení. Předdůchodu si můžeme my ženy začít užívat nejdříve 5 let před nárokem na starobní důchod muže stejného věku. Zní to krkolomně, ale jestliže je tazatelka ročník 1961, tak muži stejného věku vznikne nárok na řádný starobní důchod v 64 letech a 4 měsících.

Uvažuji, jestli to není podnět pro ombudsmana. Kdybych chtěla začít užívat předdůchodu s ohledem na svůj důchodový věk, mohla bych si to začít vesele vyřizovat - 29.5.2016 budu mít přesně 5 let do důchodu. Ale když jsem zjistila podrobnosti, docela mě to otrávilo, protože na předdůchod bych mohla vlastně pomyslet teprve 29.9.1918 (5 let před nárokem muže stejného věku), takže to už stejně budu 4 měsíce v předčasném důchodu (neplést s předdůchodem!).

doplněno 27.02.16 08:52:

překlep - 29.9.2018

Aspoň vidíte, že už jsem fakt měla být v důchodu *uf*

uska*

To je fajn jít do důchodu ještě před svým rokem narozením*smich* v roce 1918. Krásný překlep(ale bylo by to krásný).

jarmilabilkova
hodnocení

0x

Je mi 56 let kdy bych mohla odejít do důchodu mám odpracovaných 41 let. Mám jedno dítě.

pohanka*

Odchod do důchodu se odvíjí podle data narození. Protože jste jej nenapsala celé, můžeme jenom odhadem. Pokud byste se narodila 1.1. 1960, Váš odchod do starobního důchodu /1 dítě/ by byl 1.9.2023.

Předčasný můžete čerpat 3 roky dříve, za cenu trvalého krácení, které se Vám ale již nevrátí, nepřepočítá se, tedy 1.9.2020.

Pokud byste se ale narodila až koncem roku, tedy 31.12.1960, odchod do důchodu by byl až 31.8.2024.

Na toto jsou tabulky anebo důchodové kalkulačky - výpočet důchodového věku.

Takže si zadejte Vaše skutečné datum narození, počet dětí a automaticky se Vám objeví datum řádného důchodu. A ten předčasný je možný již výše zmiňované o tři roky dříve.

Protože politici stále špekulují, aby se moc neutrácelo z rozpočtu, tak se důchodová politika může do té doby ještě změnit, tak to berte s rezervou.

hodnocení

0x

Jak tady koukám, tak mi to nedá, abych si nevzpomněla, jak se chodilo do důchodu v 90. letech. Od kamošky mamku strčili do předčasného důchodu v 53 letech, měla jen 2 děti a tenkrát to bylo celkem běžné, když krachovaly velké fabriky. Ta si bohužel moc důchodu neužila, prakticky ihned začala marodit a když za 8 let zemřela, tak to byla fakt stařenka. Moje tchyně šla do důchodu v 54 při 3 dětech,dnes je v důchodu skoro skoro 30 let, jen kvete a dělá poskoka švagrové, ta bere antidepresiva, to jí je 51 let a sotva se plouží.

pohanka*

Paní od kamarádky byla zřejmě nemocná, takže i kdyby chodila do práce, tak by jí to jednou postihlo a vlastně by důchodu neužila vůbec. Nikdo nevíme, co si nosíme v sobě, kdy na nás a s čím ta zubatá zaklepe. Někomu je dáno tu být svěží do 90ti a někdo je vyřízený v 50ti letech. A ten život stejně v druhé půlce utíká tak strašně rychle.

vera*
hodnocení

0x
Dobry den prosim kdy budu moct jit do duchodu narozena 27.8.1967 mam 35let odpracovano nejak uz jsem unavena dekuji

Tady máte kalkulačku.

kurzy.cz/...

finance.cz/...

Zde vo dazu zjistíte,tedy pokud se objeví výpočet,pokud ne dosaďte si tak své data.jinak vyšlo mi předčasný 28.7.2027 a starobní o 5 roků později.

PS nwn jak je ona kalkulačka dobrá !

iz*

@Vera:

Jestli jste nevychovala žádné dítě, dovršíte důchodový věk (pro starobní důchod) 27. srpna 1932. O předčasný důchod byste mohla požádat o pět let dříve, tedy od 27. srpna 2027.

hodnocení

0x

Uvědomte si, že při předčasném důchodu bude ten důchod znatelně nižší než při řádném odchodu nebo dokonce pozdějším. Teď se vám to může zdát jako prkotina, ale pak bude počítat každou desetikorunu úplně jako důchodci z oněch nepěkných vtipů

id

Krácení je prkotina oproti tomu, jak dlouho důchod budu pobírat. Mám také důchod krácený a užívám si jej plnými doušky.

O kolik tisíc máte méně než byste měla normálně?

iz*

Arne,

předčasný důchodce pobírá důchod o (minimálně) 36 měsíců déle. Kdysi jsem to někomu počítala: Za těch 36 měsíců obdrží tolik, že by stejnou částku dostal až asi po 17 letech řádného starobního důchodu. Ještě pořád se Vám předčasný důchod zdá tak nevýhodný?

Další věc je momentální únava, která může po nějaké době odeznít a pokud bude důchodce chtít, může si po dosažení důchodvého věku přivydělat bez jakéhokoliv omezení. Případné omezení se vztahuje jen na dobu do dovršení důchodového věku.

04.02.19 15:41

hodnocení

0x

Je mi 60 let, mám 2 děti. Do předčasného důchodu jsem šla cca necelé 2 roky před pravým důchodem. Krácení důchodu mám cca o 500 Kč měsíčně než bych měla pravý starobní důchod. Využila jsem soukromou firmu, která mě vše spočítala dopředu, řekli mi, ve kterém měsíci je vhodné do důchodu odejít- stačí třeba o pár dní déle nebo dříve a už je krácení o hodně vyšší. ČSSZ tohle neudělá, jedině prý jet do Prahy a tam stejně počítají dopředu jen problematické případy.Vůbec si nestěžuju, důchod je skvělý a jsem spokojená. Co je dnes 500,-? Jeden malý nákup a bez toho se pro ten klid určitě obejdu. Lidé se honí jen za penězi a nakonec když přijde důchod, padnou a už si ho někdy ani neužijí. Tak užívejme, dokud to jde.

kamarád říká, "není důležité kolik beru, ale kolikrát beru"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]