Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s dovolenou

Od: nikc® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám nahlášenou a schválenou dovolenou na týden a den. Míváme někdy povinné přesčasy v práci, ale hlásí nám to pár dní dopředu. Když budu mít dovolenou, nebudu mít jak zjistit, jestli bude ten druhý týden den před mou dovolenou přesčas. Je povinnen mi to zaměstnavatel dát vědět během dovolené, že je ten přesčas nebo ne? Když mi to neřekne, budu mít asi problém. Je to velká firma s několika odděleními a na personálním nic moc o přesčasech nevědí, s tím mám zkušenost. Na svého vedoucího nemám telefon. Jsem povinna ptát se kolegů telefonicky? Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Přesčasy by mněl být povinnen hlásit zaměstnavatel 14 dní dopředu, takže problém vám nehrozí. Existují sice vyjímky, ale vy mezi ně nepatříte.

Na těch 14 dní jste přišel jak? Tak to totiž vůbec není. Z principu je práce přesčas výjimečná a její potřeba se může "vynořit" z ničeho nic. Klidně tentýž den. Pokud neporuší další ustanovení Zákoníku práce.

hodnocení

Děkuju za odpověď. Nám to hlásí tak týden dopředu. Ještě je možnost jet místo volna na směnu - pro jistotu. Co kdyby ten přesčas byl. Kdybych nešla, abych neměla áčko. Kolegové po tel. můžou odpovědět a nemusí.

hodnocení

2x

Zdravím. Neřešte to, nejste povinna obvolávat kolegy a zjišťovat si informace. Tu povinnost informovat Vás o práci přesčas, má vůči Vám zaměstnavatel.

iz*
hodnocení

0x

Souhlasím s Kovisem:

14 dnů, jež zmiňuje Ringo, se týká rozvrhu pracovních směn

a určení čerpání dovolené).

Neznám žádné nařízení, jak dlouho předem má zaměstnavatel

zaměstnance informovat o práci přesčas.

___

Já bych si tím na Vašem místě nelámala hlavu.

Chce-li zaměstnavatel nařídit práci přesčas,

musí si najít způsob, jak to zaměstnanci sdělit.

vilik*

Tady ale dotaz vyznívá tak, že přesčasem je myšlena směna navíc ve dni volna, tedy se nejedná jen o prodloužení původně plánované směny. Směnu obecně má zaměstnavatel projednat 14 dní předem. Tedy i tento "přesčas" z dotazu. Proto bych si skutečně nelámal hlavu s tím, že mi během týdenního volna vznikne absence, pouze bych počítal s tím, že směna po dovolené může být delší, než byla plánovaná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]