Nejste přihlášen/a.
Prosi uzavrel jsem smlouvu o dodavce elekriny s novym dodavatelem ovsem stavajici dodavatel mi navrhl nove podminky.Na zaklade toho jsem dal souhlas se stazenim vypovedi.To bylo vse v lonskem roce.V soucastne dobe novy dodavatel na mne vyzaduje sankci pokutu.Domnivam se,ye kdyz jsem stahl vypoved se i zaroven rusi smlouva nebot mi nemohou splnit dodavku elekriny.
Vy jste stáhnul výpověď u původního dodavatele, ale mezi tím jste uzavřel novou platnou smlouvu s dodavatelem novým. Nového dodavatele nezajímá Vaše smlouva se starým dodavatelem. Jeho smlouva je platná a závazná pro obě strany. Vy jste tuto novou smlouvu jednostranně porušil. To, že Vám nemůže splnit dohodnutou dodávku elektřiny je Vaše vina, nikoliv vina dodavatele. Ttakže sankce ze strany nového dodavatele jsou zcela oprávněné.
Každou smlouvu je potřeba řádně ukončit
buď odstoupením od smlouvy (pokud to člověk stihne v zákonné lhůtě) nebo výpovědí.
Dohoda s původním dodavatelem ≠ ukončení nově uzavřené smlouvy.
Někteří "alternativní" dodavatelé navíc mají ve smlouvě nebo ve všeobecných podmínkách ustanovení o pokutě v případě, že nový zákazník zamezí převodu smlouvy tím, že stáhnou/zruší výpověď u původního dodavatele.
O kterého poskytovatele (míním nového) jde?
Pro zodpovězení Vaší otázky je důležité vedět, jakým způsobem byla smlouva s novým dodavatelem uzavřena - u vás doma, u nich na pobočce? Jakým způsobem jste svou výpověď stáhl? Za co přesně po vás požaduje nový dodavatel pokutu? Začal vám nový dodvatel dodávat energie?
Je pravda, že smlouvy s emusí dodržovat, ale zákon umožňuje některé smlouvy do určitého data zrušit. Takovým zákonem je i zákon energetický, ale je potřeba znát více údajů, než uvádíte.
Máte bohužel smůlu jako mnoho dalších, kteří podepíší a nepřečtou si smlouvu a obchodní podmínky. Na to hřeží téměř všichni z 32 "nových dodavatelů" energie, na tom vydělávají. Máte teoretickou možnost a to - pokud ustanovení o pokutě není přímo ve smlouvě, ale v obchodních podmínkách - ve smlouvě je jen odkaz na OP, pak je toto ustanovení dle rozhodnutí Ústavního soudu neplatné. Jinými slovy - ustanovení o pokutě a její výši musí být přímo ve smlouvě. jmakon @seznam.cz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.