Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Život bez žlučníku

Od: gorke odpovědí: 8 změna:

Ahoj, chci se zeptat, někoho, kdo tu nemá žlučník. Musíte držet dietu? Co vám nejvíce vadí z jídel? Co vás nejvíce omezuje? Prostě jaké máte zkušenosti s životem bez žlučníku...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

4x

můj děda měl špatný žlučník. Od té doby vím, že žlučník funguje jako splachovací nádoba. Když je potřeba, pak zatáhne a pustí žluč do trávícího traktu. Když žlučník nemáte, pak tato splachovací nádoba nefunguje, žluč odtéká do trávícího traktu tak nějak souvisle tenkým pramínkem a vy proto musíte jíst hodně opatrně. Tlačenku nebo špek sice můžete taky, ale musíte je nakrájet na malé kousky a ujídat s velkými přestávkami, pivo můžete pít tak maximálně s rychlostí jeden hlt za pět minut atd. Na všelijaké ty stopičky slivovice a frťany vodky můžete rovnou zapomenout. Život bez žlučníku není zrovna snadný a fajnový.

Proto připijme všem játrům a žlučníkům na zdraví *pivo*

majsterjoe*
hodnocení

0x

Někdo musí, někdo nemusí. Vše záleží na zdravotním stavu daného "pacienta" a názoru "lékaře". Většinou lékaři chrání i sami sebe a doporušují dietu už do konce života. Někteří doporučují po určité době pomalu zkoušet jídla, které jsme jedli před operací a následně už bez omezení. Někdo na to kašle i po operaci a stravuje se jako by se nic nedělo. Ono se ani moc neděje.

Známý po operaci žlučníku je velmi, velmi opatený a dodržuje přísnou dietu. A to protože jej po operaci chytla slinivka. A ty bolesti už opakovat nechce.

hodnocení

0x

Žlučník nemám. Stravování jsem nezměnila.

doplněno 07.03.16 13:38:

Nepřijde mi, že bych pozorovala nějaké změny. Zdravě nezdravě... bůčky, škvarky, sádlo, všelijaký tučný omáčky a podobné věci nejím a nikdy jsem nejedla, ale třeba hranolky (z brambor) nebo něco smaženého mi problém nedělá. Pivo nepiju, tvrdý taky moc ne. Vyhýbám se jenom jednomu smetanovýmu dezertu, který mi ten žlučník spustil, ale jinak se nijak nehlídám. Ani mě to nenapadlo. V nemocnici mi řekli, že se mám chvilku hlídat po operaci, a postupně přidávat různý jídla, který jsem jedla i dřív. Prý by se nemělo moc mléko a mléčné výrobky, na těch jsem ale vyrostla, takže klidně spořádám půl litru mléka za den a nic mi to neudělá. Tuhle mi zbyla půlka šlehačky na šlehání, tak jsem si dala s jahodama a taky nic (ale byl to hnus :D). Jím vajíčka, sardinky, tuňáka, kávu, pečivo, čokoládu, všelijaké "zakázané" ovoce, hodně kořením (čili, kari...) atd. Kdybych se měla vyhýbat tomu, co je zakázáno, tak bych snad nakonec jedla jenom suchý vločky nebo co.

gorke
hodnocení

Pokud jsem to dobře pochopila, tak tuky se po operaci žlučníku obtížně tráví, to je objektivní fakt,... takže něco byste poznat na sobě měla ale pokud jíte zdravě celý život, možná není divu, že jste nic nepoznala.

hodnocení

0x

Tchýně žije bez žlučníku mnoho let. Stravuje se stejně špatně jako dříve. Nepřítomnost žlučníku u ní vůbec nehraje roli. Ovšem takto to je u ní. Někdo jiný bude ztrátu vnímat jinak.

kajman
hodnocení

0x

Bez žlučníku žije, má matka již 45 let, jedna sestra 23 let, druhá 10 a já 4 roky. Ani jedná z nás nemá žádné problémy jíme vše. Od sladkých jídel, dortů až po bůček se zelím. Jen mě občas dělají problémy smažená jídla v restauraci, tak si je tam raději nedávám, ale odmácí smažení jídla mi nevadí. Sestra ani matka tyto problémy nemají.

uska*
hodnocení

0x

Jsem 30 let bez žlučníku. I po operaci jsem nedržela dietu, prá když se začne s normální stravou co nejdříve po operaci, tak v budoucnu nejsou problémy. Jím úplně vše na co mám chuť včetně nezdravých potravin i ráda ochutnám dobrou slivovici. Nepoznám rozdím mezi životem se žlučníkem a bez něj.

nikola*
hodnocení

0x
Ahoj, ráda bych přispěla svojí troškou pro ty, kteří mají i po operaci problémy. Žlučníkový záchvaty mi začaly v šestinedělí po porodu, v těhotenství ani před tím jsem žádné problémy neměla. Na UZ mi zjistili kameny, po vyšetření na gastro jsem byla objednaná na operaci, která měla stoprocentně pomoct. Záchvaty sice ustaly, ale bylo mi pořád špatně, měla jsem nafouklý břicho ať jsem držela dietu nebo ne, dokonce i když jsem vůbec nejedla... Po snědení něčeho mastnýho jsem zvracela. Doktoři si mě přehazovali jako horký brambor, na gastru mě odmítali vyšetřovat. Až jsem z toho skončila na psychiatrii, kde mi kvůli mojí neochotě přestat kojit vlastně taky nemohli pomoct. No a teď co mi pomohlo: Řekla jsem si OK, je mi blbě a vyčerpala jsem všechny možnosti, co s tím můžu dělat, takže buďto můžu dál nesmyslně obíhat doktory a nebo se na to vykašlu a začnu se místo toho soustředit na to, že mám krásný a zdravý dítě. A asi za dva dny mi bylo celou půlhodinu dobře a od toho se to začalo zlepšovat. Asi třičtvrtě roku po operaci mi bylo špatně už jenom občas, po mastným jsem měla akorát průjem a vadilo mi pár potravin. Teď je to dva roky a zatím mi je dobře, lehké potíže se mi vrací, když mám nějakej stres. Jestli byla operace nutná nevím, ale určitě pomáhá snažit se myslet pozitivně, i když to je v tu chvíli strašně těžký. Když jsem to zvládla já, zvládnete to taky, máte větší sílu než si myslíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]