Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora v nezaměstnanosti - mám nárok?

Od: triad* odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, letoa v dubnu (2016) mi skončí po 4 letech MD. Pokud mi syna(4) vůbec do školky vezmou tak až v září. Ale co mám dělat ten půl rok když nemůžu jít do práce protože bych syna neměla kam dát ale bez peněz taky být nemohu. Před MD jsem nepracovala. Co mám dělat nebo o co mám zažádat poraďte. Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

1x

Dítě do školky neberou jenom v září, ale pokud budete hledat tak i během školního roku, tedy najít školku a jít pracovat. Dítě má také otce, který má vyživovací povinnost.

triad*
hodnocení

Já potřebuji aby mi dítě vzali do školky v místě bydliště a ne na konci světa a dítě sice otce má ale není v rodném listě a nestýkame se ani neplatí.
iz*

Je to sice mimo téma dotazu, ale Vaše dítě má právo na výživné od svého otce.

Vy jste od něj měla nárok na příspěvek na výživu až do dvou let věku dítěte.

Doporučila bych výživné řešit, nemáte právo své dítě připravit o to, nač má nárok.

pb®
hodnocení

0x

Moje kolegyně to jako samoživitelka řeší soukromými jeslemi za 14tis. měsíčně od roku věku dítěte, než bude dítě natolik staré, aby ho přijali do firemní školky. Jelikož má hypotéku, nemá na žádné dávky nárok a otec dítěte je nezaměstnaný a neplatí.

Nepracovala jste, není kam se vrátit, jaká je vůbec možnost nějakou práci sehnat? Můžete se zeptat na úřadě, na co máte nárok, ale nejspíš na nic moc. Pak je na čase volit buď soukromou školku, pokud je plat takový, že pořád člověku něco zbyde, nebo nabídnout placené hlídání ostatním matkám, které mají malé dítě a nemají ho kam umístit. Věřte tomu, že když nabídnete hlídání i dětí s rýmičkou a kašlíčkem, poptávka bude. Protože ve všech zařízeních tyhle děti odmítají a co si budem říkat, první rok se školkou prochrchlají snad všechny děti.

triad*
hodnocení

Jsem taky samoživitelka a opravdu si nemužu dovolit platit soukromou školku a šoupnout ho nějaké mamině se mi moc nezdá :/

pt®
hodnocení

0x

portal.pohoda.cz/...

Ovšem většina rodičů končí pracovní poměr současně s rodičovskou dovolenoua před příchodem do evidence ÚP ČR v zaměstnání fyzicky nepracovala. Tím pádem mají dobu důchodového pojištění pokrytou náhradní dobou pojištění, nikoli zaměstnáním. ÚP jim tedy vypočítá(v případě, že splní podmínky nároku) podporu v nezaměstnanosti z průměrné mzdy v národním hospodářství.

Ovšem na ÚP, jste vedena, jako žadatel o zprostředkování zaměstnání a tudíž byste měla mít zajištěné hlídání dítěte.

pohanka*
hodnocení

0x

Hledejte práci na doma přes počítač, podle toho, co umíte. Pokud seženete práci ve školce jako pomocná síla, hospodářka, kuchařka, uklízečka, školnice, máte vyhráno. Ptejte se ve školce, v místě Vašeho bydliště. Pokud byste napsala jaké máte vzdělání?

Musí pomoci i finančně trochu vaše rodina, prarodiče, a co rodina vašeho bývalého? Nebyli by rádi, kdyby poznali vnoučka a třeba by i přispěli. Nemusí být špatní, jako jejich syn.

doplněno 23.02.16 14:12:

Je moc dobré, mít okolo sebe funkční rodinu, přátelé a známé, na které se můžete v případě nouze obrátit.

iz*
hodnocení

0x

Nečerpala jste MD ani RD, obojí je volno od zaměstnavatele na péči o dítě.

MD trvá zpravidla 28 týdnů, RD může zaměstnavatel poskytnout maximálně do 3 let věku dítěte.

Byla jste rodičem pečujím celodenně o dítě a pobírajícím rodičovský příspěvek.

Pokud se po skončení rodičovského příspěvku nezaregistrujete na ÚP, budete se muset do 8 kalendářních dnů přihlásit u své zdravotní pojišťovny jako rodič pečující celodenně o jedno dítě do 7 let nebo o více dětí do 15 let. Zdravotní pojištění pak za Vás dál bude hradit stát.

Doba péče o dítě do 4 let věku se posuzuje jako náhradní doba, takže v případě evidence na ÚP budete mít nárok na podporu, která se stanoví z průměrné mzdy za 1. až 3. čtvrtletí 2015.

Podpora:

– první dva měsíce: 3.886 Kč měsíčně

– další dva měsíce: 3.109 Kč měsíčně

– a poslední měsíc: 2.850 Kč měsíčně

Podle mne ale nemá evidence na ÚP smysl, protože byste – dokud nebudete mít zajištěno hlídání – stejně nemohla nastoupit do zprostředkovaného zaměstnání.

___

Jak jsem Vám napsala výše, měla byste začít řešit výživné pro své dítě.

Pokud byste žádala o dávku státní sociální podpory nebo o pomoc v hmotné nouzi, bude úřad vyžadovat, abyste si napřed vyřídila vše, na co máte Vy i Vaše dítě nárok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]