Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypoteka je realna?

Od: lucinka* odpovědí: 28 změna:
Dobry vecer. Ja (26) cisty prijem 20.000. Uspory 0, bez dluhu, v zivote jsem nemela zadny uver. Pritel (31) cisty prijem 22.000 bez dluhu, ale zaznam snad ve vsech registrech jeste na dlouho. Dostanu hypoteku cca 1.500.000? Mam to zkouset sama na sebe nebo spolecne? Chtela bych na meterskou a radeji na ni bydlet ve svem nez platit cizimu najem... dekuji za nazory...
doplněno 20.02.16 04:29: Takze radite co? Nic si ted nebrat, jit na materskou. Dal platit cizimu najem? Je snad jedno jestli budu davat do konce zivota nekomu najem cca 10.000 nebo platit hypoteku ne? Po materske nastoupim urcite do jine prace a uz nebudu mit takovy prijem... a cim driv zacnu tim lepe. Strach ze z pritelova platu 22.000 a rodicovske 7.000 nevyzijeme skutecne nemam. Vse mame. Potrebujeme jen nekde bydlet a mit co jist.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

No, jestli sama dosáhnete na hypotéku 1,5mil bez jakýchkoliv úspor...a s příjmem 20tis...to bych tedy pochyboval...Společně s přítelem asi ano..Až ale půjdete na MD, klesne Váš společný příjem na cca 30tis Kč...to utáhnete splátky, inkaso i Vaše další náklady?

Je to tak cca 6500Kč měsíčně...na dobu 30 let...

hodnocení

1x

Muzete to zkusit , za to nic nedate.

Mozna vam to da az 3ti banka , mozna nikdo.

Do hypky musite jit jen vy , ne vas pritel , kdyz je v registrech.

Ja mam plat o dost vetsi , ale do hypoteky bych stejne nesel ... je to riskl , hlavne kdyz nemate zadne uspory a na to , jaky mate oba dohromady plat a vydaje (myslim dite) za 0. Je to divny. Zkuste par tisic nahrabat. Nikdy nevite , nemocenska , vypoved...

joudic*
Jste sam proti sobe, ikdybych dum musel prodat a vyplatit se z hypoteky, tak uz ted mi ty 4 roky paradniho zivota v domku s velkou zahradou staly za to(kor kdyz pracuju z domu), a platim o dost mene nez najem, takze nekolik tis mesicne usetrim a jeste si sporim do vlastniho :) Leto na zahrade je leto na zahrade :)
Zaprve chodim do prace v rezimu non stop na 3 smeny. Takze nemam chut nic na baraku opravovat.
Zena ma velkou zahradu s chatkou vzdalene 6km od bytu. Takze leto prozivam tam. Kdyz se mi nechce tak tam nejdu. Posekam az budu mit cas a az budu ja chtit. Nic me nehoni. Kdyz neni cas (v robote 12ctky atd...) tak prijdu az bude cas.
Penize si uzivam na dovolene a nemam strach ze mi nekdo vyrabuje barak. (Tady v okoli se to stava) a z rodiny tu nemam koho dat.

wasube*
20.02.16 09:35

*palec*

wasube*
hodnocení

0x

Nějak nerozumím že se chcete silně zadlužit a přitom mít dítě. Nechtělo by to jiné řešení? Mít dítě až po splacení hypotéky? Hlavně pokud ji chcete splácet jen Vy, tak na katastr dejte jen sebe. Víte, mít dítě znamená velkou finanční zátěž, to znamená že Váš příjem nesmí klesnout. No vidím to jako dost nerozumné.

Mít dítě po splacení hypotéky? Myslíte v 60 letech? Medicina sice postupuje, ale zas tak optimisticky bych to neviděl.

wasube*

pletiplote, otázka je, že raději budu 5 - 6 let platit šílené splátky, což třeba na garsonku by to tak šílené být nemuselo a pak si pořídím dítě a když můžu, šetřím na větší byt, kdy garsonku vyměním a doplatím. Prostě s rozumem. Nemít žádné uspory a hned chci všechno a do toho dítě se mi jeví na blízkost exekutora, nic víc. Něco jiného jsou sny a něco jiného realita. Vždycky se mi v životě vyplatilo používat mozek a naučila jsem to i svoje děti.

doplněno 07.03.16 07:24:

Tazatelka nenapsala kde by to kupovala, ale chce hlavně rovnou barák, takže to je těžké, mám 20 000 kč, běžné výdaje, chci dítě a na hypotéku barák. Žádné uspory, jen sny. Nerozumné. Stačí aby partner odešel a je to v háji. Navíc může chít být také na katastru. Ale nebude splácet. Rozmyslela bych se, v manželství je to něco jiného, ale tady zase jen "přítel". Žádná práva, žádné nároky...jako má manželka, třeba nedej bože i nárok na vdovský důchod.

doplněno 07.03.16 07:29:

Pokud pisatelka není z Prahy, tak i garsonka v Praze stojí kolem 1, 5 mil. Někde jinde je určitě více levná. Možná i ten barák nemusí být drahý, zase záleží na tom, zda lokalita je atraktvní a na stavu domu. Ale i tak, bych si dítě pořídila až tehdy, když jsou pro to i finanční podmínky. Samoživitelka s hypotékou nebo vůbec dluhem - těch mají exekutotři plné šuplíky.

Souhlasím s Vámi, že je potřeba používat mozek, ale 5-6 let na byt je možné někde v Ústí nad Labem. V Praze malý byt stojí 2-3 miliony a to si prostě za 5 let neušetříte, leda byste byl špičkový manažer, programátor nebo něco takového.

A taky nerozumím, jak to myslíte s tou "přestupnou" garsonkou. Ano, koupím, splatím, prodám, koupím větší a rozdíl zaplatím jak? Z další hypotéky, takže děti zas odložím?

Mě se zase jeví ty šílené splátky na 5-6 let bez rezerv jako riziko exekutora (stačí jedno propuštění). Děti se s hypotékou dají, jen je potřeba plánovat větší výdaje, propad příjmů při mateřské atd.

danys*
hodnocení

0x
S příjmem 20tis byste na hypotéku dostat mela. Přítele bych neuváděl
hubas*

V realitní kanceláři Vám to přes partnerskou firmu zajišťující financování rádi vyřídí :D Na 100% hypo asi hned zapomeňte. Hypo 80-85% z odhadu, zbytek přes stavební spoření. Založíte stavebko + ihned čerpáte překlenovací úvěr. Čím delší splatnost, tím se Vaše šance zvyšují. Bydlet se musí, ale hodně přemýšlejte!

daniel*
hodnocení

0x

S velkou pravděpodobností dostanete - ALE TO NENÍ ŽÁDNÝ VÝHRA !

Že něco dostanete, neznamená, že to zvládnete.

Banky nevidělávají na tom, že jsou k lidem hodné, upřímné a férové.

Otázka tedy není pro nás, ale pro vás.

Zvládnete dalších 30let, měsíčně dát skoro 7000Kč? (viz hypoteční kalkulačka)

Dnes to zaplatit dokážete, ale budete mít dítě, tím stoupnou výdaje ale příjem znatelně klesne - půjdete na mateřskou, dítě je poměrně drahý koníček.

Tedy vše si velmi dobře spočítejte, pokud víte, že zvládnete, jste zodpovědní a je to potřeba, tak si ji vemte.

Doporučuji se obrátit na dobrého finančního poradce.

vilik*

O n to tu nikdo nezmiňuje, ale pokud nebude mít 6-7 tisíc na hypotéku, nebude mít ani na nájem. Takže s hypo má na rozdíl od nájmu naději, že to bude jednou její. Navíc nájem poroste, splátka hypo by mohla být v reálných penězích časem menší a míň zatěžující. A kdyby nemohli splácet, hůř než by byli po tu dobu v nájmu by být nemuseli, takže vlastně o nic nepřijdou.

Splátka menší nebude, úroky jsou nejníž jak mohou být. Bude spíš větší.

hk
hodnocení

0x

Hypotéka + mateřská je vražedná kombinace. Musíte myslet na to, že vám to s přítelem nevyjde a co pak. Je třeba mít předmanželskou smlouvu a řádně v ní vyřešit co nastane, až půjdete od sebe. Jinak se z toho zblázníte. Myslet si, že vztah bude růžový napořád, je nerozumné.

wasube*

hk - máte pravdu, nedostatek financí už zruinoval mnoho vztahů, lásky se nenajedli a starosti je dostihly.

mp*
hodnocení

0x

Někde bydlet musíte. Je to všechno otázka propočtu. Kolik stojí nájemní byt, kde budete do smrti platit nájem, a nic nemáte, nebo splácet 30 let hypotéku a pak mít vlastní bydlení alespoň pro vlastní děti. Otázka je nakolik se cítíte být schopná vydělat si sama na splátky. Nebo být nezávislá na určitém místě a využívat variabilního nájemního bydlení. Naše generace (cca 50 let) měla štěstí, že tenkrát v 70 tých a 80 tých letech a ještě na začátku 90 tých let se daly byty sehnat za hubičku. Protože bylo pokřivené tržní prostředí. Dneska se každý musí rozhodnout, co je lepší. Nedá se jednoznačně říci, jestli je lepší nájemní bydlení nebo vlastní, ale dlouho splácené. Je to vždy otázka konkrétního propočtu. Když ale čtu, kolik lidí nedokáže splácet, tak asi dost lidí neumí moc počítat. a jestli hypotéku dostanete, to Vám fakt poví jen ten, od koho jí budete žádat.

hodnocení

0x

My jsme si s manželkou brali hypotéku před dvěma lety. Stavěli jsme nový dům, brali jsme si jen 900 tisíc, protože každý z nás měl něco našetřeno. Dohromady nás dům stál cca 2200000 Kč. Myslím úplně se vším všudy (upravená zahrada, veškeré stavební práce, terasy, pergoly s veškerým nábytkem atd.atd.)

Vzali jsme si hypotéku u GeMoney. Vše platím sám a i s pojištěním platím měsíčně 11 tisíc. Mám to na nějakých deset let. Já sám mám plat jako učitel 21 někdy 22 tisíc čistého, manželka jako učitelka ve školce nějakých 16. Na mateřské má 8 tisíc. No je to sice velká přítěž, ale zvládnout to lze. Ovšem zapomeňte na nějaké zbytečné rozhazování peněz bokem.

wasube*

smuraji - u GeMoney si bralo hypotéku i moje dítě. Na pražský byt. Našetřeno mělo 600 000 kč, hypotéku jí dali na 1 900 000 Kč. Na 15 let. Na urocích splatí 1 200 000 Kč. Jinou volbu neměla, nejsme majetní.
Musela, protože neměla čím ručit - další nemovitostí, tedy ani žádného ručitele neměla, uzavřít životní pojištění s odkazem na banku, kdyby se jí něco stalo, banka dostane pojistku.
Ta pojistka není nic levného a nemá žádný šetřící fond, až skončí, tak vám nikdo nic nedá. Skončí až splatí hypotéku. Dítě ale vědělo že se musí spolehnout jen a jen na sebe, jinak přijde o všechno.

Myslím tedy že tazatelka si neuvědomuje že bez koruny v kapse si vzít hypotéku a jít na mateřskou je v podstatě ekonomická sebevražda. A to nemluvím o tom že moje dítě má finanční rezervu na celé 2 roky splácení, kdyby z nějakého důvodu měla omezený finanční příjem a splácet by nemohla.
Samozřejmě že má i dobře placené zaměstnání což tazatelka také nemá. Takže proto to vidím špatně a pokud jsem nedokázala si našetřit ani korunu, nebudu mít ani na splácení uvěru, kdyby to bylo jinak, byla spořivá, nějaké uspory by přece už měla. Aspon na možné 2 roky splácení, kdyby se dostala do situace že splátky nebude moci platit.

V podstatě se spoléhá ne na sebe, ale na partnera. Pád v takovém případě může být i dost krutý. Řekla bych, že partner nemá ani životní pojistku s odkazem na ni, kdyby se mu cokoliv stalo. Ona není manželka, nedostala by žádný vdovský důchod, dítě jen sirotčí. Není to příjem na splácení hypotéky. Život je život. Nic v něm nemáte jisté jen smrt a ani tam si nikdo nemůže být jistý kdy přijde.

doplněno 20.02.16 10:00:

fiurek - máte pravdu, moje dítě muselo položit těch našetřených 600 000 jako akontaci. Jinak by jí nic nedali.

doplněno 20.02.16 10:12:

® Datum: dnes 09:59

Váš příspěvek je velmi pravdivý. Když by tazatelka potřebovala pomoc sociálky, tak se doví, že oni dluhy, tedy i hypotéku nepočítají do výdajů. Takže by opravdu měla nejdříve se svým partnerem našetřit peníze na menší garsonku jako startovní, na polovinu si vzít hypotéku a pak to vytoužené dítě a šetřit dál, když budou mít z čeho na barák.

Ale mít 20 000 příjem, chtít si koupit na sebe dům a do toho plánovat mateřskou - nechtějte vědět jak to hodnotím. Otázka totiž není že nájem je dražší než hypotéka, otázka je že chci hned dům a nemám na to vůbec možnosti, ani se nesnažím mít, viz dítě do dluhů. A řešení přitom je, každý nějak začíná a když je chudý, nic moc příjem, tak nemohu hrát na boháče. Tak si pořídím něco ke svým možnostem. Jednou si mladá slečna na ta slova co jí tu píšeme vzpomene.

figurek*
hodnocení

0x

no já vás nechci strašit, ale lidi si často myslí, že 100% hypotéka je hypotéka na 100% ceny za nemovitost. Řekněme si hned, že není.

Stoprocentní hypotéka NENÍ na sto procent ceny.

Jestli chcete získat hypotéku, potřebujete mít peníze na akontaci. Akontace je jakýsi váš podíl na transakci, abyste ukázali, že jste solventní a že věc myslíte vážně. Tu musíte zaplatit sami nebo z jiného zdroje. Čekejte, že bývá kolem deseti procent ceny nemovitosti. Takže jestli chcete koupit byt za jeden a půl milionu, pak budete potřebovat přibližně 150.000,- na akontaci. Teprve potom na zbytek do ceny dostanete 100% hypotéku.

joudic*
V mem pripade 20tis akontace a dum za 1.8m :)

hodnocení

0x
Třeba si uvědomit, že úroky jsou dole. Za pár let se nejspíš zvednou a můžete mít problém splácet...

joudic*
hodnocení

0x
Ano i samotne bez problemu do tech 1 3/4mil, splatka nebude moci byt vyssi nez cca 8

yjalen
hodnocení

0x

Bez úspor bych se nezadlužoval. Na nájemné v případě problémů dostaneš příspěvek na bydlení, nájemné se ti započítá i do případných dalších dávek. Ale se splátkou hypotéky ti nikdo nepomůže.

Našetři párset tisíc a pak do toho jdi. Také je třeba počítat s tím, že splátka hypotéky je statická věc pouze ve fixaci a změna úrokových ti může měsíční splátku znásobit třeba i 3x. (úrokové sazby v 80tých letech)

hodnocení

0x

Dobrý večer,

nenapsala jste jednu věc a to,zda těch 1,5 mega je hodnota nemovitosti nebo jen prostě suma,kterou si chcete půjčit.Protože 100% hypotéky se zas tak běžně neposkytuje a jsou na ní i jiná hodnotící kritéria.

Sice nemáte strach z přítelova platu,ale myslete na to,že se třeba časem můžete rozejít (to Vám samozřejmě nepřeji,ale tak už to někdy v životě chodí...) a pak budete na vše sama.Protože i když hypo budete mít napůl,tak stejně v případě rozchodu musí jeden druhého vyplatit,pokud se oba nedohodnou,že nemovitost se prodá nebo si nějaký zájemce současnou hypo převezme.

Dnes jsou hypoteční úrokové sazby nízké,ale přeci jen,pokud máte vlastní úspory nulové,pak bych volil pronájem,alespoň do té doby,než si něco málo našetříte.V případě pronájmu se jednoduše sbalíte a odejdete (pochopitelně za dodržení podmínek v nájemní smlouvě),ale přesto je to jednodušší,než v případě hypotéky.

Jinak za sebe píšu,že hypotéku jsem si vzal,až když jsem si našetřil cca 200 tis. Kč,bral jsem si tehdy (rok 2008) 2,5 mil. Kč,v té době bezdětný a dostal jsem ji bez problémů.Hodnota nemovitosti byla 5 mil. Kč,můj čistý příjem cca 21.000kč

yjalen

A kde jsi vzal těch 2,3 mil? To ti dal strejda Vik? :)

doplněno 21.02.16 23:38:

Tak to jo. To mě nenapadlo, že jsi nekupoval 100% nemovitosti . :)

Já si bral hypo před 1,5 rokem. Nejdříve jsem si milion našetřil a půjčil 1,6mil. Dnes mám už splátku pouze 3,5tis měsíčně.

Finanční rezerva je určitě více než rozumná věc. Sám si držím 200-300tis. Může se stát cokoliv a tyto peníze mi dokážou překlenout i několik let, než bude lépe. Ale většina to dnes rve ,co to jde. A pak to špatně dopadá.

Trochu si pleteš pojmy...Hodnota nemovitosti přeci vůbec nemusí souviset s výší hypotéky:)

A jinak,bral jsem si tehdy skutečně 2,5 mega,těch 200 tisíc jsem měl jako rezervu například pro případ nemoci nebo jiného výpadku příjmu,bo nejsem z těch,kteří přemýšlí tzv. do "půl desáté",což znamená,že při sebemenším finančním výkyvu začnou stresovat,jestli zítra budou mít na chleba...

V mém případě byla výše úvěru takto "nízká" jen proto,že jsem vypořádával podíl v rodině,ale to nemá podstatný vliv na otázku.

zubke*
hodnocení

0x

Vzít si den volno, obejít bankovní domy a uvidíte, co vám řeknou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]