Nejste přihlášen/a.
Nedávno mi přišla pokuta od MP za parkování na zelených plochách podle obecní vyhlášky.Ano přiznávám se,stál jsem vedle cesty na kraji pole. Z katastrální mapy je však patrno,že jsem stál na soukromém,nikoli městském pozemku.Netušíte někdo,jestli má MP pravomoc pokutovat takovéto parkování? díky za odpověď.
tipoval bych že ne, ovšem jak to vysvětlit empíkovi. Možná nějaký souhlas vlastníka jim předhodit. Jinak, obecní vyhlášky to je zlo. Pokud bych jako zodpovědný občan chtěl vyrazit z jednoho okresního města do druhého tak by mě čekalo několik dnů, možná týdnů studia a hlavně vyhledávání všech možných těch obecních vyhlášek. Jeden nikdy neví zda cestou nebude potřebovat zastavit a neudělá tam něco co zakazuje jejich vyhláška. Kdysi měnili vyhlášku, tuším stovku na zákon o silničním provozu či jak se to jmenuje protože to byla jen vyhláška, jsou vůbec tyhle vyhlášky vynutitelné, platí i pro "cizí"?
MP neví co je obecní a co soukromé.Ovšem dokazování je na obci .Nic neplaťte a nechte proběhnout správní řízení ,pokud Vás nenaprášil majitel pozemku ,pak máte smůlu.Obecně závazná vyhláška platí pro všechny kteří se zdržují v intravilánu i extravilánu obce byť jen dočasně.Musím připustit,že ne všude jsou pitomci.
Čistě teoreticky: Majitel mohl dát souhlas aby na jeho pozemku MP "trestala" přestupky. My jsme tento souhlas také dávali, protože nám neustále parkovala auta přímo na zahrádce u chodníku. Chodník je obecní a tam MP řádila, tak prostě začali najíždět až za chodník. Po udělení souhlasu je MP oprávněna to řešit, bez souhlasu nebyla.
Dle mého může, konkrétně:
§ 50 Přestupky proti majetku
(1) Přestupku se dopustí ten, kdo
b) úmyslně neoprávněně užívá cizí majetek nebo si přisvojí cizí věc nálezem nebo jinak bez přivolení oprávněné osoby
a navíc:
také dle vyhlášek jednotlivých měst a obcí - můžou se samozřejmě lišit, tak jen co jsem v rychlosti našel:
Zákaz vjíždět motorovým vozidlem na veřejnou zeleň a parkovat na ní.
Veřejná zeleň je definována jako ucelený soubor živých a neživých prvků (trávníky, květinové záhony, stromy, keře, zeleň podél komunikací a ve vnitroblocích bytových domů, apod.) uspořádané v menších či větších, zpravidla vícefunkčních kompozicích, doplňující obytné prostředí (zejména plochy určené k trávení volného času) na veřejném prostranství.
Podle § 86 písm. d zák. č. 200/1990 Sb., o přestupcích, mohou strážníci obecní policie v blokovém řízení projednávat přestupky, jejichž projednávání je v působnosti obce, což je případ porušení obecně závazné vyhlášky města.
a dále:
Pojem veřejné prostranství je také definován jako: "všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky. Za veřejná prostranství se považují i další prostory přístupné každému bez omezení ... Z uvedeného vyplývá, že pokud je pozemek v soukromém vlastnictví, ale není např. oplocen., ohrazen, označen jako soukromí pozemek se zákazem vstupu apod. (tzn. není na tento pozemek omezen volný přístup každému), lze tento pozemek považovat za veřejné prostranství a strážníci zde mohou řešit porušování obecně závazné vyhlášky města.
to je Váš názor a citace vyhlášek měst.
Ale policie (žádná) nemůže pokutovat, že porušuje zákon o provozu... , na soukromém pozemku.
Díky za vaše reakce,pro upřesnění dodávám.Jak jsem napsal,že mi přišla pokuta,myslel jsem tím,že mi přišla výzva k projednání přestupku a mám buď poslat částku 1000 kč, nebo se dostavit k projednání do 50 km vzdáleného města do 16.9.Zatím jsem nijak nereagoval.Ne ,že bych se bál jít do správního řízení,mám jen trochu obavu,aby případná pokuta nebyla v tomto řízení navýšena.Nevím jaká je nejvyšší sazba za špatné parkování.
Přišlo mi přesně to ,co jsem napsal výše tzn.dostavit se k projednání,nebo poslat částku 1000 kč .Zítra tam jedu a vidím to na "osobu blízkou",to je podle mne největší jistota,ale jinak s Vámi naprosto souhlasím ,že nemají právo pokutovat stání na soukromém pozemku .Dám vědět,jak jsem dopadl a díky za vaše názory
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.