Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám dostat podporu v nezaměstnanosti?

Od: garnett* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

rád bych se poradil, nikdo mi nebyl schopný vysvětlil proč sem vlastně nedostal další podporu v nezaměstnanosti.

Byla mi priznána podpora v nezaměstnanosti na 6 měsíců, s prvním termínem výplaty v říjnu za měsíc září, což mi došla podpora v plné výši tak jak byla přiznána.

Nicméně v měsíci říjnu, jsem si domluvil brigádu na DPP (vše nahlášeno zprostředkovatelce, která mi sdělila, že mi je okamžitě zastavena podpora). Chápu nemohla vědět výši výdělku za daný měsíc. Doložil jsem dle zaslaného formuláře o výši výdělku, že jsem si na jednorázové brigádě vydělal 2000,-Kč a brigáda byla i řádně ukončena smluvně ukončením DPP k 31.10. Tudíž výdělek byl za celý měsíc říjen 2000,-Kč.

V listopadu jsem dostal za měsíc říjen snad 5% z podpory za říjen, která mi byla vypočítána. Evidenci na ÚP jsem ukončil k 1.12. a v prosinci mi nepřišla podpora ani za měsíc listopad i když mi byla přiznána. Proto se ptám, zda-li jsem měl nárok na podporu za měsíc říjen i přes brigádu a zda-li i za další měsíc listopad.

Děkuji za reakce případně rady.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den. Není možné pobírat podporu v nezaměstnanosti a přivýdělek současně. Takže za měsíc říjen Vám podpora nenáleží, byla pozastavena. Nárok na podporu se Vám obnovil po skončení brigády.

pohanka*

Říká se tomu nekolidující zaměstnání a jeho maximální výše je omezena na polovičku minimální mzdy. A vždy se musí nahlási předem na Úřad práce. A je to tak, jak píše kapka, buďto podpora, nebo výdělek.

Pokud jste dostal nějaký doplatek, tak to bude asi v pořádku. Můžete si překontrolovat sám. Kolik jste měl měsíční podporu? Tu vydělíte 30 /dny/ a výsledek vynásobíte počtem dnů, kdy jste byl hlášen na ÚP. Suma by měla odpovídat doplatku.

Za listopad by Vám měly peníze přijít co nejdříve. Někdy to trvá. Já vím, že od úřadu dostáváte hodně papírů, ale všechny doby od - do, výpočty, odůvodnění dostáváte při návštěvě do ruky, nebo to chodí poštou. Podívejte do papírů a proštudujte vše, jistě se dopátráte.

Zaměstnanci úřadu jsou proškolení a většinou nic nezanedbají. Já mám se vším dobrou zkušenost.

garnett*
hodnocení

Děkuji za odpovědi a reakce, ano jak říkáte, pokud to vypočítám dle vzorce, % částky souhlasí. Nicméně tedy pokud byl přivýdělek ukončen k 31.10.2016 a byl jsem do 30.11.2016 v evidenci a měl jsem dostat podporu, nic jsem v měsíci prosinec za listopad nedostal. Mám v papírech, že podpora je pozastavena i výše výdělku polovina minimální mzdy, což bylo daleko méně, tudíž nevidím důvod, proč jsem nedostal podporu za měsíc listopad.

Pracovnice, která rozhodovala o mé podpoře mi sdělila, že po ukončení DPP, což sem k jejích rukám i mé zprostředkovatelky doložky, mi sdělila, že podpora se obnoví. Nicméně do dnešního dne mi za listopad, kdy byl přivýdělek 0 nic nepřišlo.

pohanka*

Asi se to někde zaseklo, odpoví jedině pracovník, který Vás měl na starosti.

Já jsem během nezaměstnanosti a pobírání podpory /jsem 59 let/, až ke konci, v 11 měsíci našla práci a nastoupila do ní. Bohužel jsem ji nezvládla fyzicky a po třech dnech jsem prac. poměr ukončila, přestože plat byl velmi dobrý. Nahlásila jsem se opět na úp a že doberu zbylé tři týdny podpory. Podpora se ale vypočítávala z mého posledního zaměstnání, tedy z těch tří dnů. Musela ještě do firmy za účetní, kolik by byl asi přepokládaný měsíční plat. A z toho mě vypočítali novou podporu. Ale finančně jsem netratila, navíc ještě stravenky za tři dny zaučování.

Takže jestli dobře chápu i u Vás se bude jednat o novou výši podpory, ale jestli to je z minimální mzdy to fakt nevím, já jsem byla na HPP. Jinak, co Vám není jasné, na vše se na úřadech ptejte, ale ještě k tomu si vše nastudujte ze stránek MPSV, abyste byl v obraze. Někdy naše snaha nebývá ohodnocena a člověk si spíše uškodí, protože nezná všechny podmínky, zákony a nařízení.

Jenom moje zkušenosti, nevím, jestli jsem pomohla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]