Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovník přes agenturu

Od: radek78 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den. Agentura pracovní mi nabízí práci svářeče plat 100kč/hod v čistém. Chci se zeptat kolik bych si měl odvádět zdravotní a sociální v dostatečné částce abych neměl potom nízký duchod? Stále se upozornuje že lidé si odvádí malé častky. Je mi 61let a doposud jsem stále pracoval jako zaměstnanec. Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Hned první informace je nesprávná.

Mzda se vždy sjednává v hrubém, a to i v případě,

že zaměstnavatel použije spojení "čistá mzda".

Zaměstnavatel předem neví, jaké úlevy budete uplatňovat, a kolik budou činit srážky. Proto nelze sjednat čistou mzdu.

Máte-li pracovat jako zaměstnanec, musí za Vás sociální i zdravotní pojištění odvádět zaměstnavatel (agentura). Dejte si u této agentury pozor, aby Vás přihlásila u zdravotní pojišťovny i na OSSZ a aby sociální a zdravotní pojištění skutečně odváděla (aby Vám je jenom nestrhávala z platu). Pro jistotu dobře uchovávejte všechny výplatní pásky(, abyste v případě potřeby mohl doložit, že Vám bylo sociální i zdravotní pojištění strháváno).

Přihlášení si můžete ověřit po uplynutí zákonné lhůty pro hlášení změn (po 8 kalendářních dnech od nástupu do zaměstnání), odvod pojistného nejdříve po první výplatě (radši až začátkem příštího měsíce). V obou případech bych dala přednost návštěvě (obě kontroly bych radši vyřídila osobně).

nick*

Pridal bych otazku na ty, kteri se vyznaji - jestli se kontroluji pri vypoctu duchodu dodatecna potvrzeni o zamestnani, ktere nebylo v nekterych drivejsich letech zaevidovano na SSZ a jak, kdyz nektere firmy davno zanikly? A co evidence z uradu prace - staci jen zadatelem odevzdany papir s potvrzenim, nebo se konkretni zaznam overuje zpetne na uradech? V predbezne zasilanych vypoctech evidovanych dob totiz tato data obvykle chybi.

pohanka*

Ano, samozřejmě, všechno co máte doma, originály, nebo úředně ověřené se doeviduje a započítá, málokdo má vše doložené na sto procent. Já jsem neměla vůbec vyučení a dobu po učení do mateřské dovolené.

Z ÚP máte vždy doklad při přihlášení a při výstupu. Tedy z dřívějších dob. Stačí opět doložit. Pokud odcházíte do důchodu přímo z Úřadu práce je dobré znát jméno pracovníka, který Vás má na starosti a budou se ptát, jestli pobíráte podporu, nebo již ne. Protože si to ukončí mezi sebou. Třeba chcete pobírat důchod od 10.7.2016 a k 9.7.2016 si sami ukončí registraci na ÚP. Až budete mít oznámení o přiznaném důchodu od ČSSZ, tak Vás čeká ještě poslední návštěva úřadu práce, kde s Vámi pracovník ukončí registraci, papír od důchoďáku bude chtít vidět.. Na tuto poslední schůzku jste ale vlastně stejně již objednán, s pracovníkem jistě komunikujete a řeknete již dopředu, že uvažujete o tom červnovém odchodu do důchodu.

nick*

O duchod bude zadat byvaly kolega, muj duchod je v pohode, ale on to ma trochu komplikovanejsi s tim UP a nahradnima dobama, ktere nema zapocitane ve vypisu jeste z roku 91, tak by nas zajimalo, jestli to SSZ nejak dohleda v jejich archivu...chteli po nem doklad a on ho nemuze najit *nevi*

pohanka*

To, co bude chybět a kolega doma nedohledá si musí vyběhat sám u těch organizací, úřad práce by neměl být problém. Pokud neexistují, kde hledat dál to neznám, jestli v nějakých archívech, to by musel poradit někdo jiný. Jinak lze doložit pracovní smlouvy, výplatní pásky, vylepené známky v knížce ROH, potvrzení o zdanitelných příjmech atd.

Ale určitě je na stránkách ČSSZ ještě varianta a to čestné prohlášení 2 svědků, bývalých kolegů. Tiskopis ,,Prohlášení o dobách zaměstnání,,. Vše na stránkách ČSSZ ,,žadadatelé o důchod,, - informace pro budoucí důchodce - prokazování chybějících dob pojištění. Asi 14 rada.

Na výplatní pásky bych jako důkaz moc nesázel. Jsou to jen papírky s čísly, které si může natisknout kdokoliv a kdykoliv...

pohanka*
hodnocení

0x

Pokud jste zaměstnanec agentury, tak ta za Vás odvádí zdravotní i socální pojištění. Zřejmě jste kápnul na pochybnou agenturu.

Podívejte se třeba na ag. Manpower, na jejich stránkách najdete základní informace. Třeba ,,co znamená práce přes agenturu,,.

doplněno 18.02.16 12:51:

Důchod se vypočítává, tedy rozhodné roky se počítají až od roku 1986, kdy je nejlepší přepočet a postupně se koeficient snižuje. Poslední roky před důchod se samozřejmě také počítají, ale vlastně končíte na násobku 1. Tudíž se nyní před odchodem do důchodu nejvíce zhodnotí, jak jste byl pracovně aktivní od toho roku 1986, 1987 atd. Hlavně, jestli jste měl všechny práce na smlouvu kompletně vyplácenou a strhávané odvody na pojištění. Pokud někdo dělal dlouho za minimální plat a zbytek dostával na ruku, tak spláče nad výdělkem /důchodem/. Ale ještě Vás nějaká pracovní povinnost čeká, tak si určitě důchod navýšíte.

figurek*
hodnocení

0x

Celkem pravidelně se zde na poradně objevují ženské dotazy na téma co dělat se svým bývalým, který si oficiálně nechá dávat minimální mzdu a zbytek na ruku, aby nemusel platit alimenty. Já jsem tehdy zalovil na netu, stáhl jsem si důchodovou kalkulačku a nestačil jsem se divit, jak drahá a těžko napravitelná ta finta s penězi na ruku je. Zrovna tak se jednou budou divit všichni ti fotříci.

O výšce důchodu rozhodují především odvody ve vaší vzdálenější minulosti.

Zkuste taky zalovit a kalkulačku si stáhněte.

mpsv.cz/...

Nejkvalifikovanější odpověď na váš dotaz vám ale určitě dají na úřadech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]