Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych podnikat jako starobní důchodce, OSVČ. Řekněme, že čistý zisk mám 250 000Kč za rok a chci danit paušálem. Kolik bych zaplatil na zdravotním, sociálním pojištění a kolik bych zaplatit daň? Na internetu jsou kalkulačky pro výpočet těhle věcí pro OSVČ, to ano, ale nikde není zátržítko, které zohledňuje, že jsem důchodce. Poradíte někdo nějakou kalkulačku, která zohledňuje fakt, že jsem důchodce nebo načrtnete nějaký způsob výpočtu, abych si to dokázal pak konkrétně vypočítat?
Takovou kalkulačku nenajdete. Při zisku 250tis se neliší starobní důchodce od normálního podnikatele. Nemáte žádnou úlevu, jen první rok nemusíte platit povinné zálohy, ale stejně vše doplatíte. Takže doporučuji si ihned zálohy nastavit a platit měsíčně.
Úlevu mají podnikající st. důchodci, kteří nepřesáhnou zisk 15 tis. Ti nemusí ani podávat DP. Nebo ti, kteří nepřesáhnou čásku zisku 64 813,- Kč za rok. Ale to se vás netýká. Koukněte třeba sem ipodnikatel.cz/...
Pokud jsem ty články pochopil dobře. Tak zásadní rozdíl je, že důchodce není povinen platit žádné minimální odvody do zdravotního a sociálního pojištění. To znamená, že pokud první rok činnosti, budu mít tržbu 250 000 ale náklady do strojů budou toho roku 260 000, tak tento první rok nezaplatím daň z příjmu ani sociální ani zdravotní pojištění. A budu platit až další rok z aktuálního čístého zisku. Chápu to správně?
Bohužel v tom máte zmatek a pletete si různé pojmy. Nejvhodnějším řešením je obrátit se na daňového poradce nebo aspoň na člověka znalého základů účetní praxe hlavně v oblasti OSVČ. Ten by Vám měl vše vysvětlit.
Jinak "Tržba" a "čistý zisk" jsou dvě naprosto odlišné veličiny, stejně tak pokud chcete uplatňovat "paušál", tak si nemůžete najednou odepsat veškeré náklady včetně pořízení strojů!
Jedná se o nový - druhý příklad a je snad jasné, že v něm nehodlám danit, dá rozum paušálem, když píši o konkrétních nákladech. Použitý termín tržba v novém příkladu také sedí.
Matel - co se čertíte? Popisuje vše možné dohromady, asi nemáte jasno, když se ptáte, takže klídek.
Než začnete podnikat si dobře rzmyslete, zda budou skutečné výdaje či paušál. I když se každoročně výdaje mohou měnit, ale není to jednoduché a bez účetní to laik těžko zvládne. Je lépe vést výdaje pořád stejně než třeba dopředu danit nezaplacené faktury. Přečtěte si třeba tohle
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.