Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vylákal peníze za zboží které nedodal

Od: hoummy* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mám dotaz. Přes internet jsem kupoval sušené maso u soukromníka, zaplatil jsem kolem 1800 Kč na účet obchodníka, v říjnu 2015. Bylo přislíbeno, že maso dostanu tentýž měsíc, pak se prodejce začal "škubat", že to pošle příští měsíc, pak že mi vrátí peníze a pak přestal komunikovat, dneska je prostředek února 2016 - 5 měsíců, peníze nemám a prodejce nekomunikuje a přitom chodí na FB a čte maily.

Je z dálky cca 150 km, jak byste tohle vyřešili? Nějakou stížnost? Na jaké úřady se mám obrátit?

Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jmhad*
hodnocení

0x

Tuhle "unáhlenost" může řešit jedině policie. Protože nevznikla řádná kupní smlouva, nebude to řešit žádný úřad. Nakonec jde o vstah mezi dvěma soukromníky a to žádný zákon o obchodních vztazích neřeší Jde o obyčejný podvod a od toho je tu trestní zákoník a policie,popř. státní zastupitelství. Je lhostejné, u koho podání učiníte osobně či písemně s doložením nějakých dokladů. Zřejmě nejste sám a svým podáním přispějete k trestnímu stíhání takového vykuka. Pořád platí, že předem se nic nikdy neplatí.

danys*
hodnocení

0x
Smlouva může být i ústní, tak nepiste,ze nevznikla!
V tomto případě by se jednalo o přestupek proti majetku- pokud se prokáže úmysl nedodat vám zboží! :)
doplněno 17.02.16 11:46:

wasube: píšete, že mám pravdu a pak, že se jedná o trestný čin?!:-D O trestný čin se nejedná, protože škoda není víc jak 5000kč. Tudíž žádný trestný čin, žádný soud, žádný státní zástupce, ale postup podle zákona o přestupcích a poté řeší městský úřad ve správním řízení. Pokud pán řekne, že zboží neposlal, protože se mu např. zkazilo při výrobě, zapomněl atd., pak se nejedná ani o přestupek. Pán akorát vrátí peníze, věc se odloží a pá..:)

doplněno 17.02.16 11:49:

jinak samozřejmě běžte na policii, tam to s vámi sepíšou, bud to kvalifikují jako přestupek, ale myslím, že v tomhle případě zatím ne, pouze jako prověření oznámení, kdy k celé věci vyslechnou "prodejce" a pak budou zjištovat, jestli lidí jako vy není víc.

hoummy*
hodnocení

Ano, je tam komunikace na facebooku a maily, kdy mi píše kolik mám poslat, přijetí platby, nekonečné slibování a nic, potom :)

wasube*

ano danysi, máte pravdu.
Jedná se o trestní čin podvodu a nezákonného obohacení a pokud má tazatel emailovou korespodenci, uritě má šanci uspět. Na trestní oznámení a stíhání si nejsem jista zda to musí přesáhnout 5 000 kč, jinak je to jen přestupek.To se zeptejte na policii.
Ovšem nevíme zde, zda podvodník nebyl živnostník, pokud ano, obratte se na FU, zda obchod s Vámi zdanil a živnostenský uřad, že prodává bez živnostáku, nebo podvádí na živnosták.
Určitě Vám zde napíše někdo, kdo se vyzná lépe v této problematice podvodů přes internet. Lecos lze vyčíst i na netu.Podvodníky se to tam jen hemží.
google.cz/...

doplněno 17.02.16 11:17:

Policie má jednu velkou výhodu. Že požádá státního zástupce o povolení a pak na základě tohoto povolení jim provider musí poskytnout indicie člověka, který Vám psal a kterému jste poslal peníze. A hned budou vědět kdo to je ve skutečnosti, což Vy nevíte. Určitě lhal.
A policie zamezí jeho dalším podvodům tím, že ho státní zástupce obžaluje. Bylo by dobré, kdyby okradených bylo více. Pak by to těch 5 000 kč dalo. Tady Vám ještě někdo radu dá určitě, já jen chtěla poradit, aby to tazatel nevzdával.

hoummy*
hodnocení

Je to živnostník i ičem, klidně sem můžu hodit :)

wasube*

eagri.cz/...

Myslím v tom případě, že by jste mu mohl dost zavařit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]