Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz. Přes internet jsem kupoval sušené maso u soukromníka, zaplatil jsem kolem 1800 Kč na účet obchodníka, v říjnu 2015. Bylo přislíbeno, že maso dostanu tentýž měsíc, pak se prodejce začal "škubat", že to pošle příští měsíc, pak že mi vrátí peníze a pak přestal komunikovat, dneska je prostředek února 2016 - 5 měsíců, peníze nemám a prodejce nekomunikuje a přitom chodí na FB a čte maily.
Je z dálky cca 150 km, jak byste tohle vyřešili? Nějakou stížnost? Na jaké úřady se mám obrátit?
Děkuji.
Tuhle "unáhlenost" může řešit jedině policie. Protože nevznikla řádná kupní smlouva, nebude to řešit žádný úřad. Nakonec jde o vstah mezi dvěma soukromníky a to žádný zákon o obchodních vztazích neřeší Jde o obyčejný podvod a od toho je tu trestní zákoník a policie,popř. státní zastupitelství. Je lhostejné, u koho podání učiníte osobně či písemně s doložením nějakých dokladů. Zřejmě nejste sám a svým podáním přispějete k trestnímu stíhání takového vykuka. Pořád platí, že předem se nic nikdy neplatí.
wasube: píšete, že mám pravdu a pak, že se jedná o trestný čin?! O trestný čin se nejedná, protože škoda není víc jak 5000kč. Tudíž žádný trestný čin, žádný soud, žádný státní zástupce, ale postup podle zákona o přestupcích a poté řeší městský úřad ve správním řízení. Pokud pán řekne, že zboží neposlal, protože se mu např. zkazilo při výrobě, zapomněl atd., pak se nejedná ani o přestupek. Pán akorát vrátí peníze, věc se odloží a pá..
jinak samozřejmě běžte na policii, tam to s vámi sepíšou, bud to kvalifikují jako přestupek, ale myslím, že v tomhle případě zatím ne, pouze jako prověření oznámení, kdy k celé věci vyslechnou "prodejce" a pak budou zjištovat, jestli lidí jako vy není víc.
Ano, je tam komunikace na facebooku a maily, kdy mi píše kolik mám poslat, přijetí platby, nekonečné slibování a nic, potom
ano danysi, máte pravdu.
Jedná se o trestní čin podvodu a nezákonného obohacení a pokud má tazatel emailovou korespodenci, uritě má šanci uspět. Na trestní oznámení a stíhání si nejsem jista zda to musí přesáhnout 5 000 kč, jinak je to jen přestupek.To se zeptejte na policii.
Ovšem nevíme zde, zda podvodník nebyl živnostník, pokud ano, obratte se na FU, zda obchod s Vámi zdanil a živnostenský uřad, že prodává bez živnostáku, nebo podvádí na živnosták.
Určitě Vám zde napíše někdo, kdo se vyzná lépe v této problematice podvodů přes internet. Lecos lze vyčíst i na netu.Podvodníky se to tam jen hemží.
google.cz/...
Policie má jednu velkou výhodu. Že požádá státního zástupce o povolení a pak na základě tohoto povolení jim provider musí poskytnout indicie člověka, který Vám psal a kterému jste poslal peníze. A hned budou vědět kdo to je ve skutečnosti, což Vy nevíte. Určitě lhal.
A policie zamezí jeho dalším podvodům tím, že ho státní zástupce obžaluje. Bylo by dobré, kdyby okradených bylo více. Pak by to těch 5 000 kč dalo. Tady Vám ještě někdo radu dá určitě, já jen chtěla poradit, aby to tazatel nevzdával.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.