Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vydávání se za svého rodiče

Od: jenda96* odpovědí: 26 změna:

Dobrý den s tátou jsem se domlouval, že si vezmu nějaké věci na splátky, protože na mě to nejde (jsem student bez trvalého, oficiálního příjmu pouze brigády) a tak jsem si udělal splátky na home credit. Už po několikéto. Ale najednou při přihlášování do home creditu se mi blokl účet nevím proč, asi jsem víckrát zadal špatně heslo nebo nějaké chyba. A tak jsem volal na klientské centru (za tátu, protože on tam nechce volat a nechce to řešit vůbec se v tom nevyzná.) ale chtěl po mě nějaké údaje o něm tak jsem říkal, pak mě zaskočil věk a zasekl jsem se. Ptala se jestli jsem můj táta odpovídal jsem ano a pak to típla. Co teď? Splátky platím nemá tam žádné nedoplatky, do účtu už se přihlásím. Email mi nepšiel od nich už žádný. Dneska mi teda volali z jiného čísla, ale je jasně , že to brát nebudu.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

3x

Už po hlase je poznat podvod, oni nejsou hloupí. Zvláště když nedokážeš plynule odpovědět na taťkův věk.Jsem mladý a potřebuješ vše teď hned? Našetři si z brigád a pak si věc kup a nemusíš podvádět.

Až za čas budeš třeba chtít hypotéku, tak se budeš divit, že budeš na černé listině a nikdo ti jí nedá. Zvaž, co je pro tebe důležitější hypotéka na vlastní bydlení v budoucnu a nebo podvodně získaný nový mobil nyní.

jenda96*
Jasný no došlo mi to že je to blbost.. Ale čl teď? Nechat ty plynout nebo..?
martinaa*

Řešit! Těch, co nechali věci "plynout", aby nic řešit nemuseli, jsou plné archivy exekutorů. Přece nechceš, aby zazvonil i u tebe/vás.

wasube*

Osloví Vašeho otce pravděpodobně. A ne telefonem. Vy už jen řešte jak se přiznat otci

Protože i oni jsou povinni při podezření na trestní čin uvěrového podvodu to nahlásit k vyšetření na policii.

Kdyby Váš otec o tom věděl, neměl byste takové obavy.

doplněno 16.02.16 21:25:

Váš otec Vás patrně bude chránit a tvrdit, že o tom věděl.

doplněno 17.02.16 23:36:

strakatypes Datum: dnes 11:22
Jak to myslíte, jako jeho asistent? Že vezme invalidovi doklady, naskenuje a přes net pošle? A pak se nabourá do jeho učtu a inkasuje peníze, které měl dostat někdo jiný?

Obávám se že by to neprošlo. Asi by v takovém případě musel invalida mít ručitele, ale hlavně by tam musel nejspíše osobně.
Protože jak by přesvědčil tu uvěrovou společnost že nedělá podvod? Po telefonu se mohu vydávat i za Karkulku a naskenovat mohu jakékoliv doklady, které například si vypůjčím někde na návštěve.

Opravdu máte uvěrové společnosti za tak naivní že uvěří kdekomu po telefonu že nelže a nevydává se za někoho uplně jiného? I oni mají s podvodníky velké zkušenosti.

doplněno 19.02.16 09:45:

Na tomto foru jsem ukázala na to, že podvody se dělat nesmí. Na tuto poradnu chodí i velmi mladí lidé. Někteří využívají neznalosti starší generace v internetu a jsou schopni i páchat podvody a to uvěrové.
V souvislosti s tím jsem si uvědomila, kolik rodičů nebo partnerů třeba má půjčky o kterých neví. Asi bude nutné hlídat i své vlastní doklady aby si naše děti, prtner či nějaká návštěva nemohla na nás vzít půjčku.
A proč o tom píšu?

Protože jsem tomu člověku nevěřila, že by vlastní otec byl tak zhovadilý a dovolil synovi dokonat uvěrový podvod, kdy se syn vydává za svého otce. Pokud by to byla pravda, proč se potom divíme, co mládež vyvádí a smutné je, že tohle tady na tom foru přijde lidem normální a dokonce chování toho syna omlouváte i udajného otce.

Pominu i fakt že jak je možné že tohle vůbec uvěrové společnosti dovolí - možnost, aby si vzal někdo půjčku tím, že nezadluží sebe ale jiného člověka a stačí mu jen oskenovat jeho doklady.

figurek*
hodnocení

1x

toto je dotaz nebo nějaký komentář?

Uvedl jsi nepravdivé údaje do žádosti o půjčku. To se kamaráde netoleruje. Zvedni telefon, omluv se a ten problém rychle vyřeš. Si uvědom, že tě můžou šoupnout na černou listinu dlužníků, ze které se hned tak nevyhrabeš.

doplněno 17.02.16 12:58:

teda to se ale rozvinula diskus tady.

Udělej co jsem ti napsal. Domluv se s tátou, zvedněte telefon a problém urovnejte. Nejhorší možnost je hrát mrtvého brouka a myslet si, že se na věc zapomene.

bour
hodnocení

1x

pozor, to jsou lichváři, akorát se tím vyhazují peníze

jenda96*
hodnocení

vím o tom, ale co se dá dělat

hahanaj*
hodnocení

1x

prostě jsi podváděl a je dobře ,že tě stopli ...

jenda96*
hodnocení

Nepravdivé bych neřekl. Spíš vše je pravdivé vše s konzultací s tatkou jen jsem to vyřizoval vše já. občanku i ridicak mi dal at to tam poslu. Protože on je rád, že zapne počítač nevím jak jinak bych to řešil. Klidně tam muzu zavolat at jim rekne co budou chtít o to nejde jen jestli nehrozí zbytečně potíže. Vše platím včas.

wasube*
hodnocení

0x

Nějak jsem nepochopila, že půjčku si vzít nemůžete, nemáte pevný a pravidelný příjem, ale splátky splácíte.

Na splátky pravidelně tedy máte.

Jinak nechápu ještě Vašeho otce, já bych tohle jednání svému dítěti neumožnila.

Pokud splácíte, potíže mít nebudete, ale pokud přestanete, potíže bude mít Váš otec.

Zvláště pokud nejste zletilý. A to jste posílal přes net naskenované doklady otce a on Vám to povolil?

Nemáte tedy spíše obavy, že se provalí, že otec Vám žádné doklady k naskenování nedal?

Tím více se mu divím. Jsou to věci, které se prostě nedělají.

Za uvěrový podvod a toto je uvěrový podvod, hrozí někoílik let.

Je to trestní jednání.

daniel*
hodnocení

0x

Zavolal bych tam a snažil se to nějak rozumně, normálně vyřešit.

Pokud jsou všechny údaje pravé, vše se platí, neměl by být žádný velký problém.

Nejlepší by bylo kdyby tam zavolal otec a nějak se to domluvilo tak, že došlo k nedorozumění.

Já v tom podvod nevidím. Pochopil jsem to tak, že otec o tom ví, vlastně je vše psané na něj, jen ty peníze dal otec synovi a ten mu to splácí a přes něj to jde do banky.

Já takto řešil své první auto - tak velkou půjčku mi logicky nedali, byl jsem mladý, nebyla tedy záruka, že bych splácel a bylo by to nevýhodné, udělal jsem si to tedy přes maminku, ta si peníze půjčila a já to za ní splácel.

Já to aspoň takto pochopil.

wasube*

danieli, je v tom obrovský rozdíl. Vaše maminka tím že měla půjčku na sebe, tak přes ni měla kontrolu, zda se půjčka splácí. Takže by věděla, jestli jí hrozí exekuce například.

Otec tazatele ale o ničem nejspíše neví, takže kdyby se mu najednou objevili v domě exekutoři, mohl by mít šok, proto je nutné mu to říci, aby mohl ještě něco udělat.

Takhle špatně dopadají často i ručitelé na půjčky, nemají nad splácením kontrolu a pak jen zírají.

doplněno 16.02.16 22:27:

V každém případě je to velká špatnost.

pohanka*

Rozdíl je, že synek se vydával za otce, tudíž to je trochu jiný případ. Vaše matka si peníze půjčila sama.

Pro mě to je také podvod. Uvedl nepravdivé údaje. Společnost uvedl záměrně v omyl.

doplněno 16.02.16 22:19:

Jinak, tazateli, opravdu jste tak naivní, že si myslíte, že Váš hlasový projev mladého muže telefonní operátorka nerozezná od hlasu zralého muže? Zvláště, když sedí celý den na židli a jedná po telefonu s různými klienty!

doplněno 16.02.16 22:24:

Doporučuji, ať nyní jedná Váš otec. Objednejte se do sídla firmy a otec to tam dojde spravit a případně domluvit splátky, nebo doplatit, nebo vše ukončit. Buďtě aktivní a nenechte to - ono to nějak dopadne.

Když už otec s tím souhlasil, že můžete jednat jeho jménem a provalilo se to, tak se nyní musí pochlapit a a jednat za svojí osobu. I on je spoluviník.

danys*
hodnocení

0x

říká se tomu úvěrový podvod a také trestný čin..

wasube*

Znám člověka že napsal falešné potvrzení o výši platu ačkoliv byl důchodce. Dostal 3 roky i když půjčku platil, oni na to přišli, že zfalšoval doklad.

doplněno 16.02.16 22:30:

Jo a soudili ho právě pro uvěrový podvod.

dusger*

Já to tady tak čtu a nestačím se divit. Líbí se mi vlastně jen odpověď od Daniela. Tazatel Jenda přece píše, že má dohodu s otcem a vše splácejí včas a to přece nemůže jeden nešťastný telefonát změnit. Pokud tam navíc spolu zavolají, tak to rozumně můžou vyřešit a uklidnit se. Ale Wasube a i ostatní ví, že Jenda lže jak tady, tak i úvěrovce a zasloužil by za to nejméně popravit.

pohanka*

Otec měl dát tedy synovi generální plnou moc, že může jednat jeho jménem.

To, že se někdo vydává za jinou osobu je pro firmu podezřelé a nekorektní.

Společnost uzavřela smlouvu s otcem a ne s jinou osobou. Co má otec se synem je zcela mimo ochodní vztahy společnosti.

doplněno 17.02.16 00:19:

Tak jestli se o nic nejedná a do účtu se již dostanete, tak plaťte normálně dál domluvené splátky.

Jo a jestli volali na telefon, tak ten uvedený také syna a ne otce, že? Jak jste Jendo věděl, že to je tato společnost a tudíž jste jim nevzal? Nechtěli si právě ověřit kontaktní telefon? Otec jim zpětně zavolat, že měl nepřijatý hovor a bylo by to možná v pořádku.

jenda96*
Našel jsem to na internetu to číslo jako nevyžádané hovory od home credit.
Jinak jak jste psali žádné dluhy tam nemám normálně už mám jedny splatky které plážím několik měsíců.
Táta mi doklady dal normálně o tom vím jen premyslim jestli mu říct ať zavolá tam nebo ne . určitě nebude řád protože vždy to resim já on tomuhle vůbec nerozumí..
mot
souhlas, pokud jeho otec o vsem vi, tak nevim co resite s podvodem, doplaceni splatek atd.
nekolikrat jsem taky volal nekam za sveho otce, protoze treba uplne nerozumel problemum atd.
neresil bych to vic,pokud se do bankingu jiz dostanete.
wasube*

dusger® Datum: včera 23:40

My tu ani jeden neděláme chytré. Tazatel totiž neříká pravdu. Žádná slušná bankovní uvěrová firma nedá uvěr, když pro to nejsou splněny podmínky. Stačí si přečíst jejich obchodní podmínky.

Nesouhlasili by tedy s nějakým zástupcem, protože ten zástupce, v případě tazatele si přece může tu půjčku rovnou vzít na sebe. Nesmíte zapomínat že půjčka je velký závazek. Nebankovní firmě to patrně bude jedno, bankovní firmě vůbec ne. A v tom je ten rozdíl.

Ta bankovní společnost nevěděla že je podvedená, že půjčku si nevzal ten, na koho je psaná. Chápete ten rozdíl? Proč myslíte, že soudy stíhají jedince, kteří si vezmou půjčky na někoho uplně jiného a falšují přitom jiné, cizí doklady. Prostě se to nesmí. Jde o podvod.

doplněno 17.02.16 10:51:

strakatypes -

Žádná, opravdu žádná bankovní i myslím že i nebankovní společnost nemá v obchodních podmínkách, že si žadatel o půjčku může vzít půjčku na někoho jiného. Takže žádná plná moc na vzetí si půjčky napsanou na cizí osobu být ani nemůže. Proto tvrdím, že jde o podvod.

Pokud by to dovolovaly obchodní podmínky, tak měli hned nahlásit, že jde o půjčku na cizí jméno. Myslím, že by rozhodně neuspěli. A mohli by mít prostě třeba 4 plné moce.

Protože platí zákon. A ten říká to samé, co tvrdím já, že si nikdo legálně nemůže vzít půjčku na jinou osobu a že je to trestné, protože je to v našem trestním právu.

Nevím tedy o čem se tady lidi dohadují. A to nemluvím o morálním výchovném aspektu. Syn si udajně bere půjčku na jméno otce. Příště si může "půjčit"doklady souseda a ten také o tom nebude vědět - takže co to potom je? To není podvodné jednání?

doplněno 17.02.16 10:58:

mote, pokud jste i Vy někam volal za svého otce, tak ale určitě jste na něj neuzavíral finanční závazky, o kterých patrně by nevěděl. Protože to banky prostě nedovolují podle našeho trestního práva a zákon tyto podvody trestá. A to dost tvrdě. Dá se tím jinému člověku změnit život, dostat ho do dluhů, které neudělal a nevěděl o nich, ohrozit jeho majetek.

doplněno 17.02.16 12:34:

strakatypes - opravdu nechci dělat chytrou a přesvědčovat kohokoliv o své pravdě, ale čtou to zde i mladí lidé a já chci, aby věděli, že to podvodné jednání je a zákon ho trestá. Že nelze vzít někomu doklady a vzít si na něj půjčku.

Kdyby totiž otec přiznal, že o tom věděl, že oba podvádí tu bankovní společnost, bude trestán za spoluučast na uvěrovém podvodu.
Protože opravdu žádná plná moc neplatí. To je prostě nesmysl.
Na plné moci je i učel proč je vydána, za jakým učelem. A co by tam napsali? Že je otec líný a syn proto podvede banku?
To by bylo podvodů, kdyby to bylo možné !

pohanka*

Wasube, nemyslela jsem na sjednání půjčky, ale až následně o jednání s firmou. Ale v tomto případě, kdy otec nechce komunikat v žádném případě, tak si myslím, že by si tuto generální plnou ani moc nechtěl obstarat, kvůli běhání po úřadech.

Jinak rozlišujme dvě věci ohledně podvodného jednání.

Pro mot a dusger: mezi otcem a synem proběhla debata a souhlas s tímto zastupováním a vydáváním se za otce, poskytl doklady. Zde podvod není, domluvili se.

Podvodné jednání je ve vztahu Jendy a společnosti, kdy se vydával za otce, toto prosím rozlišujte.

Jinak by to bylo, kdy by otec chtěl, aby mu půjčku tímto způsobem syn vyřídil jako jeho asistent, ale ne se v telefonu vydávat za syna, to je ta chyba, kterou já zde napadám.

pohanka*

Oprava: v poslední větě je ,, vydávat za syna,, ale správně má být vydávat za otce.

Pro ,,uska,, " po opravě asi píšeme o stejné věci.:(

wasube1

strakatypes Datum: dnes 11:43

Víte, mě opravdu nejde o to mít za každou cenu pravdu. Ale vždy at píšu cokoliv tak myslím na to, že sem chodí i velmi mladí lidé, někteří pro zábavu, někteří pro poučení. A že je může napadnout takový podvod udělat.

A tak jsem opravdu chtěla, aby si uvědomili že je to trestní čin podvodem udělat někomu závazky o kterých podvedený neví.
A opravdu mě překvapilo, že schválně jsem nenapsala že to považuji i za nevýchovné, když by tohle učil táta syna jak podvádět banku, ale to bohužel nikoho tady nenapadlo.

Myslím že kdyby ten otec tu půjčku opravdu potřeboval, tak je to dneska i tak, že zástupce té společnosti ochotně přijede i za ním domů.
Tím odpovídám i diskutérovi, co kdyby žadatel o půjčku nemohl mluvit či chodit a pdobně.
A mě není vůbec jedno, že to tu lidé považovali za normální a nepoložili si otázku jestli by i oni sami učili své děti podvádět s uvěrovými podvody, aby se děti naučily, že když na něco nebudou mít, tak stačí když vezmou rodičům doklady.
A jestli to byla pravda, tak se takový otec toho skutečně může dočkat. Jeho výchova pak bude po zásluze potrestána.

A o to mi tu šlo - aby mládež věděla že JE TO TRESTNÍ ČIN, za který se trestá, často nepodmíněně.

uska*

Že nelze vzít někomu doklady a vzít si na něj půjčku

Pochopte už konečně, že NIKDO NIKOMU doklady NEUKRADL.. Bylo to se souhlasem otce. Nefér je pouze to, že se v telefonu vydával za svého otce, což si mladík uvědomil. Tečka.

doplněno 17.02.16 12:58:

Teď mě napadlo. Kdyby otec požádal syna o vyřízení půjčky z důvodu, že momentálně přišel o hlas, tak se nic neděje. Jak by jste jimo dokázala, že jde o podvod, pokud nic nedluží?

pohanka*

Wasube, v 10.51 v posledním řádku píšete, že ,,.. příště si může půjčit doklady souseda a ten TAKÉ o tom nebude vědět. To je zase něco jiného.

Otec u Jendy o tom věděl a souhlasil. Že si bere jeho syn na něj půjčku bylo s jeho vědomím. Ale když to píšu, tak si uvědomuji, že asi máte pravdu v tom, že i otec pochybil, a neměl souhlasit s tou půjčkou na syna. Jojo, sice v rodině, ale nemělo by se to.

Ale nalijme si čistého vína, myslíte, že se to neděje i v jiných situacích a lidé se nesnaží jakýmkoliv způsobem dosáhnout na něco, co jim banky, úřady, finanční společnosti odepřou.

Jinak přeji hezký den a Wasube, klídek, nerozčilujte se, určitě máte v mnohém pravdu, věřím, že jste člověk spravedlivý, tak si nedělejme mezi sebou nějaké tlaky, netlačme na pilu. Každý můžeme mít nějaký názor a někdy člověku dojde později, že pochybil. *pivo*

hodnocení

0x

Nechápu proč jste nevzal ten druhý telefon a neřekl jim, že to vyřizujete za něj. Koneckonců může vám k tomu dát plnou moc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]