Nejste přihlášen/a.
Chci se zeptat zda by jste nastoupili do práce bez pracovní smlouvy. Zkrátka ji podepíšete až se potkáte s majitelem na pobočce. Hodně prý cestuje po pobočkách a nejpozději za měsíc bude na té vaší...?!
To je samé až, kdyby.
Pokud to dopadne tak, jak píšete, tak si můžete gratulovat. Pořádná firma Vás nezaměstná dříve, než vše podepíšete, než prokážete kvalifikaci. A to nejpozději v den nástupu. Majitel tam má mít zástupce, který jej ve všem nahradí.
Budete tam pracovat 14 dní bez smlouvy, oťuknou, že se nehodíte a řeknou, zítra již nechoďte, peníze dostanete do kapsy v tom lepším případě, v tom horším méně, nebo nic.
Během těch 14 dní omarodíte. Dostanete neschopenku s uvedením zaměstnavatele. Možná, že se s Vámi již zaměstnavatel ani nebude bavit a dodatečně /zpětně/ nic řešit. Až se uzdravíš, tak přijď. Přesto bude mít zaměstnavatel problém na pojišťovnách.
Další problém nastane, pokud se ti stane nedejbože pracovní úraz s trvalými následky. Prokazování, že jsi byl zaměstnanec bez smlouvy a nepojištěn může přijít někoho velmi draho. Firma si bude chránit svoji kůži, svoje peníze.
Jenom nástin, co by mohlo být, ale samozřejmě nemusí.
Dobrý den, no, a do té doby budete za hranicí zákona. Zoufalec na to přistoupí, ale rozumný člověk ne. Zdravím!
doplněno 15.02.16 11:56:ondra123 - s tou mzdou nevím, ale připravte se i na to, že budete třeba "odejit" těsně před koncem zkušební doby. A toto se. bohužel, stává poměrně často.
Je to hloupost. Nejen z vaší strany, ale i ze strany zaměstnavatele. Z vaší strany se může stát, že budete pracovat měsíc zadarmo, ze strany zaměstnavatele může být problém, že přijde kontrola a vy tam pracujete načerno. Nehledě k tomu, že v pracovním poměru nejde jen o smlouvu, ale i další papírování - vyšetření lékaře, výpis z rejstříku trestů či jiné další formality dle požadavků zaměstnavatele. Co kdybyste třeba utrpěl pracovní úraz?
Ano, zajímal mě jenom váš názor. Vím, že je to protizákoné. A nemyslím si, že je takový problém poslat smlouvu dopředu poštou, kterou si podepíšu a schovám. Smutný ale je, že chodíte na pohovory, máte radost že vás někde vezmou. Vyberete si tu pro vás nejlepší nabídku a pak začnou nějaký "skrčky".. zkrátka nějaký špekulování.
OT: když máte domluvenou mzdu ve zkušební době a vyšší po jejím ukončení, má to být hned ve smlouvě? Předpokládám že stačí, když se v průběhu zk. doby udělá nějaký dodatek ke smlouvě o zvýšení...?
tak smlouva nakonec prý bude, ale bez uvedené mzdy. Ta bude ve mzdovém výměru, který nečekaně - mi bude dodán dodatečně. Je vůbec možné nastoupit do práce bez dohodnuté mzdy? A navíc prý když není mzda ve smlouvě ale ve výměru, tak ji může zaměstnavatel kdykoli snížit, třeba i na minimum... je to pravda?
Mzda není povinnou náležitostí pracovní smlouvy.
Zaměstnavatel je povinen Vás s informacemi o pracovním poměru,
které nejsou v pracovní smlouvě, seznámit do jednoho měsíce.
Mzdový výměr by podle mne měl být vystaven nejpozději v den nástupu do zaměstnání,
protože by zaměstnanec měl být o výši mzdy informován před zahájením práce.
Ale pozdější vystavení mzdového výměru je menší riziko než nástup bez smlouvy...
___
V případě mzdy stanovené mzdovým výměrem může zaměstnavatel opravdu mzdu měnit bez souhlasu zaměstnance. Vždy ale musí zaměstnance o změně informovat nejpozději v den, od něhož má změna platit – před zahájením práce.
Pokud by zaměstnavatel mzdu snižoval, musí dodržet minimální zaručenou mzdu (NV. č. 233/2015 Sb.) pro tu kterou skupinu prací.
Zkuste se podívat na skupiny prací,
jestli tam najdete svou nebo podobnou...
jsou tam nejake skupiny ale neni u nich nic napsane. Tak nevim, do ktere patrim.. ale to stejne neni dulezite..otazka zni proc mi zamestnavatel posila smlouvu a nepripoji mzdovy vymer a dopredu mi rekne, ze bude az se potkame.. voz nebude v den nastupu do prace, coz bych pochopitelne akceptoval.. ale az treba za mesic
Zaměstnávám lidi už 25 let, ale dneska už bych si nelajsnul, aby byl u mě někdo byl třeba i minutu bez smlouvy. Doba přitvrdila, už to není tak bezstarostné, jako dřive. Jako zaměstnanec bych přistoupil na práci bez smlouvy jen v případě, že bych byl vyplácen každý den, jinak nikdy. A nějaké výmluvy, že není někdo kompetentní přítomen jsou vždy podezřelé a varující. Vždy ve střehu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.