Nejste přihlášen/a.
Dobry den chci se zeptat jestli si muzu ze stavebniho sporeni vybrat jakoukoli castku,kdyz si chci koupit auto,tak jestli je to mozne a do kdy bych penize mohl mit dekuju za odpoved...
Jenom počítejte s tím, že pokud to vyberete předčasně, tak Vám vezmou zpět státní podporu a občas tam bývá i nějaká jiná sankcička.
Ptal jsem se babicky a ta rikala ze je to na dobu neurcotou,ze mi tam bude posilat penize dokud se nerozhodne sama od sebe to skoncit,takze nemuze o nic prijit ne? protoze by to potom nemohla nikdy vybrat,kdyz to ma na neurcitou dobu...napadlo me,ze to babicka jen na me hraje,protoze jsem jednou zaslech,ze je to na pet let atd takze ted nevim co delat,chtel bych babicce nejak vylicit ze ty penize potrebuju kdyz jdu teda z domu,ale nemam sanci
Nic proti hochu. Pořád tvrdíš že babičku nechceš obelhat (chtěl jsem napsat že s ní nechceš...), ale přesně tak to vypadá. Jak jinak si vysvětlit že i přes nesouhlas babičky ty peníze chceš ze stavebka získat. Více viz.můj příspěvek výše.
Myslete si co chcete,uz jsem rekl,ze to tak neni a jestli to tak vypada,to je vec jina...chci vedet jak to funguje,to je vsechno
stele, klidně se rozčilujte nad moudrem starších.
Možná že jsem překoukl ve které fázi spoření jste. Každopádně pokud vyberete - (zrušíte spoření) peníze dříve neřli ve sjednané době, přijdete o státní dotaci, o zvýhodnění účtu a můžete být i sankciovát. Přesně to zjistíte v textu smlouvy. Pokud se domníváte, že si vyberete jen určitou částku a budete pokračovat ve spoření, tak to nepůjde. Toto není vkladní knížka ale stavební spoření.
co dál není jasné?
Ja se nerozciluji,to vubec ne,jen to dśnad staci rict,ze se nesnazim o podvod...uz je mi jasne,ze se neda vybrat jen cast a taky ze existuje sjednana doba na kterou je sporeni ´´nastaveno´´ a kdyz ji vyberu driv tak ´´muze´´ byt sankce,je to tak? jestli ano tak potom dekuji a uz dal nevim co je treba dale vedet...
Vše máte uvedeno ve smlouvě o stavebním spoření a její příloze - všeobecných obchodních podmínkách. Ať je to jak chce, tak jakoukoliv částku vybrat nemůžete - buď všechno nebo nic. Musíte podat písemnou výpověď smlouvy a výpovědní lhůta bude s největší pravděpodobností 3 měsíce a začíná běžet první den následujícího měsíce po podání výpovědi.
Dekuju za odpoved,ja slysel taky,ze musim udat taky duvod proc to vybiram a ze to musim vybrat na bydleni atd nevim co je na tom pravdy tak se zeptam,proto pisu,diky za odpovedi
Dobre,dekuji
- jeste mam otazku: ci vlastne jsou sporene penize,kdyz je babicka spori me a ja uz dovrsil 18let takze jsou me nebo ne? Muzu je kdykoli vybrat je to tak nebo ne? Nebo ze je muzu vybrat,ale babicka by musela souhlasit atd je to pravda? (neplanuju loupez nebo tak nebojte)
- co jsem napsal jsem jen slysel,netvrdim,ze to tak je
No hlavně by to bylo nefér vůči babičce.Určitě bych to probrala s ní,nejlépe by bylo ,aby je babička vybrala dala ti je,teda souhlasí-li ona s tím,aby sis za ně koupil auto.Existuje právní stránka věci a neméně důležitá(pro mne osobně důležitější) morální stránka.Zvaž ,co učiníš.některé věci už nejdou vrátit a člověk už pak jen lituje a lituje.
Omlouvám se,možná to není tvůj případ -viz co píšeš výše,ale znám případy,kdy tomu tak bylo.
Vim,ze by to bylo nefer,nemam nic takoveho v planu ,jen me to zajima a z Vaseho prispevku jsem se nedozvedel odpoved na moji otazku,mozna moji chybou ale jak to tedy je,muzu je ja vybrat bez svoleni atd viz otazky nahore
Pockam si na nekoho kdo to vi jiste,ale jinak dekuju za odpoved a opravdu nic takoveho nemam v planu,stydel bych se
- na okraj: jde o to ze chci bydlet uz sam,studuji,dostavam od statu 5000tisic,1000od skoly(praxe) a sel bych s kamaradem na pul bydlet...dostal jsem slibeno,ze stavebko dostanu az pujdu z domu,jenze ted kdyz k tomu doslo a penize bych chtel,tak nic takoveho neprichazi v uvahu chci si vzit jen cast na auto cca 40tisic a ten zbytek si usetrit normalne,jenze babicka nesouhlasi
Když s tím nesouhlasí, tak asi nějaký důvod má ne? Takže i přes to chceš z jejich peněz koupit auto? Co se týká bydlení s kamarádem, tak být babičkou, tak bych ti ty peníze na to taky nedal. Dal bych ti na to auto, ale co se týká bydlení, tak bych ti je dal pouze v případě, kdy si chceš pořídit vlastní a ne podnájem. Pak by z babiččiných peněz nezbylo nic. Jestli se nemýlím, tak spořila právě na to, aby jsi měl kde bydlet.
Pokud je smlouva psaná na vás a vaše rodné číslo, je vám 18, pak samozřejmě můžete s penězi nakládat dle svého uvážení. Druhá stránka mince je morální aspekt věci. Než takový krok učiníte, tak byste se měl nejdříve s babičkou alespoň pobavit o tom, co s penězi chcete udělat a jaký je její názor na to.
Vzhledem k tomu, že babičkou ušetřené (ne vámi vydělané!) peníze chcete utratit za kousek pomačkaného bezcenného plechu, mám obavu, že babiččiny představy by mohly být jiné. S tím se ale musíte srovnat sám.
Naposled rikam,ze nic takoveho v planu nemam! Nemejte o me takove mineni. Jsem si vedom toho,ze ty penize mam od babicky a chci je na auto z nejakych svych duvodu a ne ´´jen tak´´ ,slo mi jen o to jestli je to tak jak jsem to slysel a muzu si vybrat ty penize,to je vsechno...kazdopadne dekuju za odpovedi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.