Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde podepsat slevu na dani-růžový papír?

Od: tulipan* odpovědí: 2 změna:

Zdravím,pracuji na DPČ, asi za 14 dnů,budu mít HPP ale jinde, kde mám podepsat růžový papír,chci si ponechat obě práce,nebude pro mě lepší přejít z DPČ přejít na DPP.Výhody -nevýhody,,,?Ještě prosím,za leden 2015 jsem nikde nebyla platila jsem si sama zdr.pojištění-jak to mám doložit -ohledně vyřízení -danového přiznání.moc díky

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Prohlášení k dani z příjmu ("růžový papír")

se podepisuje při nástupu do zaměstnání a dále vždy po skončení roku,

kdy se žádá o roční zúčtování daně z příjmu a vratku daně.

V případě souběžných zaměstnání lze i střídat (ukončit platnost podpisu

u jednoho a podepsat u dalšího zaměstnavatele).

___

Pokud byste přešla na DPP s odměnou do 10.000 Kč a prohlášení podepsala v HPP, srazila by se z DPP srážková daň, která by se Vám už pravděpodobně nevrátila. Někdo považuje za výhodu, že se nemusí o nic starat (nemusí po skončení roku podávat daňové přiznání). Pokud byste chtěla zohlednit příjmy z obou zaměstnání, musela byste prohlášení podepsat u zaměstnavatele s DPP. [Pozor, na DPP byste mohla odpracovat jenom 300 hodin v kalendářním roce.]

Budete-li pracovat na základě DPČ a pracovní smlouvy, je jedno, u kterého zaměstnavatele prohlášení podepíšete. Z obou se bude odvádět zálohová daň a po skončení roku budete muset podat daňové přiznání (při souběhu by ani jeden zaměstnavatel nemohl provést roční zúčtování daně z příjmu).

[Na DPČ lze odpracovat průměrně max. polovinu stanovené týdenní pracovní doby – většinou 20 hodin týdně.]

___

Sociální a zdravotní pojištění se odvádí z HPP, z DPČ s odměnou od 2.500 Kč a z DPP s odměnou od 10.001 Kč měsíčně. (Musela byste si propočíst, jestli by pro Vás byla výhodněji úspora pojistného nebo sleva na dani.)

___

Pro DPČ i DPP (viz ZP, § 304):

Zaměstnanec smí vykonávat další výdělečnou činnost jen mimo obor, ve kterém působí jeho zaměstnavatel. Pokud byste chtěla vedle HPP zachovat i DPČ nebo přejít na DPP, musíte si zjistit, v jakých oborech zaměstnavatelé působí (najdete v rejstříku). Pokud by šlo o stejné obory, potřebovala byste od hlavního zaměstnavatele písemný souhlas, nebo byste musela DPČ/DPP ukončit. [Toto se nevztahuje na Vaši práci, ale na obor podnikání zaměstnavatele.]

___

K lednu 2015:

Mělo by stačit čestné prohlášení, že jste v době od – do neměla žádné zdanitelné příjmy.

mp*
hodnocení

0x

Růžový papír vždy podepisujte za každý měsíc své práce vždy u toho zaměstnavatele, který Vám dá toho měsíce nejvíc peněz. Pak se to dá i nějak vyůčtovat, ale to už jsem nepochopil (jakož i náš celý dańový systém).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]