Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik stojí zubní protéza?

Od: matkaase odpovědí: 33 změna:

Dobrý den, kolik vás stála totální - celková zubní protéza (obě čelisti) z keramického materiálu?

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

3x

Není to prostá keramika, ta by v ústech asi dlouho nevydržela, ale je to metalkeramika - na kovovém podkladu keramická nástavba, která vypadá jako vlastní zuby ( lépe ). Mám takovou nasazanou na zbroušené horní zuby, pojišťovna hradila provizorní plastovou protézu a 500,- na každý zub ( 11 ), já jsem doplácela 70 tis. Celý proces jsem si zdokumentovala v pěti krocích - 1. původní stav, 2. zbroušené vlastní zuby, 3. plastová provizorní náhrada, 4. kovový podklad, 5. definitivní protéza napevno. :)

doplněno 14.02.16 12:20:

Dotaz byl na keramickou protézu, ale vyndavací náhradní zoubky ( klapačky ), hradí pojišťovna celé, takže každý má možnost vypadat dobře. Ta metalkeramika vyžaduje i hodně osobní statečnosti, protože mnohahodinové broušení není žádná procházka růžovým sadem :)

Kolik stojí zubní protéza?
matkaase
hodnocení

Krásné, přeji Vám to, díky za fotečky. Stejně si myslím, že zubaři zneužívají toho, že pravidla univerzit přejí jejich nepřiměřeně nízkému počtu a ceny výkonů/materiálu a celkových nákladů neodpovídají následně možnostem většiny populace. Pevně věřím tomu, že by měla být vyhláškou zřízena maximální cena výkonů/materiálů nebo umožněno více studentům stát se zubaři. Ostatně, máme vládu sociální demokracie. Zatím to poznám spíše na populistických gestech.

wasube*

pro matkaaa -

Není to o počtu studentů, ale o platech. U nás vystudují a pak jdou vydělávat jinam. Já bych udělala zákon že po studiích na 5 let do ciziny na zkušenou může, ale pak se vrátit a odpracovat tady 6 let nebo nám všem zaplatit svá studia. A pak at se třeba zblázní.

Vláda zakazuje studentům stomatologii? Opravdu?
A něco se Vám nezdá na cenách? Já si dal auto do sevisu - vyměnit dvě žárovky a gumičku do jednoho stěrače. Cena 5548 Kč. Bylo to moc nebo málo ...

matkaase
hodnocení

Tak snadné to není. Předně Vaše auto je zbytné, můžete si jezdit třeba hromadnou nebo ještě zdravěji na kole.., ošetření zubů je nezbytné - zánětlivost, bolestivost... hovoříme o medicíně. Lékaři úmyslně nenabízejí pojišťovnou hrazené nebo spolufinancované výkony = ber nebo jdi jinam, problém je, že není kam. Někdo to dnes řeší tak, že jezdí na zuby do Vietnamu. Trochu ostuda republiky, nemyslíte? Kousat musíme, to není žádný luxus. Myslím, že v 89 lidé necinkali proto, aby si nemohli dovolit zuby. Pokud ano, tak doufám, že brzy přijde zpět vyvlastňování a vše co k tomu patří a zuby budou k mání, jako dříve...Trochu je poslední věta nadsázkou.., když to ale kapitalista přežene, možná se toho dočká, ostatně dějiny se točí dokolečka, tak proč ne, že?

V podstatě se to dá říct tak jak píšete. Tím, že školy s tichým mlčením a neřešením věcí vládou., nenaberou do studia více gympláků (stejně všichni průměr známek kolem jedna celá), tak to vytváří na lidi obrovský vyděračský potenciál. Lidé jsou rukojmí zubařů, protože jich je uměle a zbytečně nedostatek. Pokud si nesedíte na vedení, doufám, že alespoň v náznaku chápete o čem vám píši.

Vláda provozuje vysoké školy?

rd*

Nevím jak vám, ale mně se ta cena z autoservisu za dvě žárovky a gumičku zdá šílená. Vám ne?

To máte jako se zubama. Dentakryl nebo ocel s keramickou fazetou.
Když máte místo žárovky xenonovou výbojku, je to hned ...

hodnocení

1x

Pro pb :

Nevím,s čištěním zubů máte 100% pravdu, ale kolik je vám let?, asi nepamatujete dřívější péči o zuby ze strany zubařů. V 16.letech přední zub zaplombovaný s krví, takže na dálku viditelná tmavá plomba, po následném nedostatečném léčení dalším zubařem zub pryč a tak podobně, to jste asi nezažil. Ale to bylo dávno, jsem poválečná.

A zkušenost z doby nedávné? V 40 se už může stát, že zoubek neslouží, a když vám lékař nevyčistí kanálek a nechá vás zkoušet i pár let, nemůže to dopadnout dobře a vina není zas až tak na vás. Nový zubař nestačil obracet oči v sloup, když viděl a napravoval následky péče předchůdce - ne jediná zkušenost mé rodiny.

A ještě - kdysi mi jeden lékař potvrdil, že ne každý má zuby odolné, někdo má dietu a jídlo nekvalitní, jiný neviděl kartáček ani nepamatuje a zuby mají jako perly, takže něco v tom bude. A dentální hygienik, mezizubní kartáčky atd., to snad tu není až tak dlouho, aby to mohlo zachránit ty, co si prošli podobnými zkušenostmi jako já.

To jen tak k diskusi, ono není všechno černé nebo bílé. Jinak zubní náhradu si každý jakž takž vybrat může, ona i ta plastová zadarmo slouží dobře, je to na každém...

pb®

Pravda, sametovou revoluci jsem zažila na ZŠ a pamatuju, když na školu docházel 2x ročně zubař a kontroloval zuby celé třídě. Moje babička měla klapačky od 40., ale s těmi kartáčky, co dřív byly, se není co divit. Ještě ty hrůzy máme někde schované na chatě. To byla jasná nedostatečná péče. Vlastně se ani není co divit, že starší generace mají špatný chrup. Dentální pomůcky byly mizerné, zato strava začala obsahovat víc cukru a celkově byl nárůst průmyslově vyráběných potravin.

host*

Ještě dodám, zubař byl přidělený podle obvodu, nešlo ho změnit, i když nestál za nic. No ono vlastně teď to není jiné, když je jich málo...

Lapko, já jsem narozená v roce 1948, tedy nejsem zrovna nejmladší, ale musím se zastat Pb, protože má v mnohém pravdu. Moje maminka měla jako mladá krásné zuby, ale po čtyřicítce se to začalo kazit. Záněty dásní. Já jsem utekla z ČR ve třiceti letech a protože jsem žila jinde a naučila jsem se o zuby starat, tak jsem neměla ani zdaleka její problémy. Opravdu je to hlavně v té hygieně. Ono stačí si zuby pořádně vyčistit hlavně před spaním. Moje zkušenost. Mám kamarádku, o deset let mladší a dodnes si neumí čistit zuby. Šmidlá je pouze zvenku, prý se jí při čištění zubů zvedá žaludek. Trpí děsně, neboť má opakujícící se záněty dásní a tak dvakrát do měsíce letí k zubařce a ta jí čistí asi kanálky nebo co, a ona je pokaždé dva dny opuchlá a pod práškama. Snažila jsem se jí ukázat jak si m zuby čistit a ona mi kategoricky řekla, že ona si tak zuby čistit nemůže, neboť se jí zvedá žaludek. *nevi*

tiffany*

Suzy, doporučte kamarádce elektrický zubní kartáček, ta péče proti obyčejnému je nesrovnatelná a na zvedání žaludku si ani nevzpomene, mám to vyzkoušeno :). Souhlas, že dobrá péče o zuby je velmi důležitá, ne-li podstatná, ale stejně důležitý je i dobrý zubař. Jenže těch je velmi málo, jen zlomek ze všech, to mám bohužel vyzkoušeno taky ;). Takže je dobré se co nejlépe starat o to, s čím jsme se narodili, abychom zubaře potřebovali co nejméně.

Tiffany a máš pravdu, i já jsem léta používala elektrický kartáček a mám dokonce i takový přístroj co silným proudem čistí mezizubní štěrbiny. Kartáček se mi teda už rozbil, tak jsem si koupila obyčejný, ale připomněla jsi mi to a já si ho hned příští týden doju zase koupit. Byla jsem lemra líná ho jít kupovat a zase jsem si zvykla na obyčejné kartáčky. Ale máš pravdu. Mažu pro kartáček. ;)

tiffany*

To mně těší :). A já si zase půjdu sehnat ten proud na ty mezizubní štěrbiny. Používám sice ty malé kartáčky, ale jednou se mi stalo, že jsem ze štěrbiny vytáhla jen tu drátěnou spirálku a štětinky zůstaly v zubech, byl to děsný pocit, ale dělat se nedalo nic, protože ty mrňavé stětinky člověk "nevychytá". Ale zubař mi řekl (určitě pro útěchu), že to člověku ublížit nemůže... Zajímavé je, že od té doby se mi to nestalo, asi se kartáčky vylepšily. Ale Suzy, s tím zvedáním žaludku (zvracecím reflexem) to nesmysl nebude, kdysi na koleji jsem si myslela, že si spolužačka vymýšlí, jenže později se mi to stávalo taky, může to dělat třeba i jen napěněná pasta, ale hlavně kartáček vzadu v puse. Jo a ještě něco, moje maminka, která se narodila za velké krize, zemřela ( v 82 letech) se všemi svými zuby a za hlavní považovala vypláchnutí pusy vodou po každém jídle. Asi to fungovalo, protože kde v jejím dětství byly všechny kartáčky a pasty...

wasube*

suzy - Vaší známé řekněte at si zajde na neurologii. Není vůbec v pořádku že se jí při čištění zubů zvedá žaludek. Měl někdo v rodině nemoc - aneurysma mozku? Ztrácí rovnováhu? Přejde rovně nakreslenou rovnou čáru na zemi se zavřenýma očima? Atd. - pošlete ji tam pro jistotu.

Pro Tiffany a Wasube.

Tak žádnou takovou nemocí určitě netrpí, myslím tím to ztrácení rovnováhy. Má cukrovku a jiné neduhy o kterých vím, ale tohle určitě nemá, to už by mi to řekla. Ona má hodně zkažené zuby a takové nepěkné a má to i její syn a mají to prostě od nedostatečné hygieny. Zrovna dneska mi psala, že zase nepřijede, neboť má opět zánět dásní a že jí musela zase doktorka řezat a čistit a že jí čistí každý den hnis a že je pod práškama a s oteklou pusou. Nejhorší na tom je to, že ona patří k těm lidem, kteří nechtějí poslouchat žádné rady. Navíc mám silné podezření, že si čistí zuby jenom ráno a vůbec ne večer, protože jsem si všimla, že ani její malá vnučka si večer zuby nečistí. Vím to proto, že tam kolikrát jsem a vidím, že večeří a pak jí i bonbóny večer a nikdy ji nevidím si před spaním jít vyčistit zuby. Prostě ji pošlou spát tak. Jednou jsem se nad tím pozastavila a ona mávla rukou, že si je bude čistit ráno, že má zuby zdravé. Takže to s tím zvedáním žaludku bude nějaká výmluva, aby se ospravedlnila. Já jsem za celý život nepotkala člověka, kterému by se z čištění zubů zvedaL žaludek. Dokonce mi říkala, že se jí na to ptala i zubařka, jestli si čistí zuby pravidelně, asi vidí ten povlak na zubech a ž to musela vysvělovat i té zubařce, že se jí zvedá žaludek. Té doktorce to je fuk, určitě se jí snažila poradit i ona, jenomže komu není rady, tomu není pomoci. Tak jí jednoduše dvakrát až třikrát do měsíce vyčistí zanícené dásně a vykašlala se na nějaké přemlouvání o nutnosti hygieny. A dnes jsem byla zrovna u zubaře i já a schválně jsem si tam přečetla celý leták o původu zánětů dásní a té paradontózy a doslova tam píší, že se lidé vymlouvají na to, že je to dědičné a že to NENÍ pravda, že je to o nesprávné a nedostečné hygieně především. Ano, jsou tam nějaké dědičné předpoklady, ale ty jsou prý až na tom posledním stupínku a o to víc by tito lidé měli dbát na správnou hygienu a kontrolu u lékaře. Lidi jsou líní si zuby čistit a o tom to celé je. A když bude někdo tvrdit, že třeba černoši mají silné a zdravé zuby od přírody, tak tomu tak už dáávno není. Strava je dnes úplně jiná, než jak tomu bylo před x lety a i ti černoši jsou dnes bezzubí...

Ale to je na dlouhé povídání. Prostě kdo nechce trpět a mít zdravé zuby, tak se o ně musí starat. Jinak to nejde. To je můj názor.

hodnocení

0x

Tak neviem ako sa to platí u vás,no na Slovensku sa pohybuje cena od 115 € vyššie bežne je 180-200 € za jeden zub.Mňa pred tromi rokmi kompletný spodok stál okolo 1400 €.

matkaase
hodnocení

Ty brďo, proč to stojí tolik, vždyť keramika není zlato. Keramika je v podstatě levný materiál..?

Jak jste přišla na to, že zubní keramika je levný materiál? To zlato je možná i levnější.
matkaase
hodnocení

Třeba takhle, jsem na to přišla:

na-doma.cz/...

Už pokud se podíváte na to z čeho se keramika vyrábí, musí vám být jasné, že zlato bude nejspíše cennější:

cs.wikipedia.org/...

Pokud máte nějaký link, který ospravedlňuje nějak vysokou cenu keramiky, speciálně u zubaře, budu ráda, předem díky (nemyslím cenu práce, hovoříme o materiálu).

kvalitninoze.cz/...
Tohle je taky keramika - a vlastnosti bude mít bližší zubní keramice než nějaký hrneček.

lidus*
hodnocení

0x

Naštěstí nic, mám zuby svoje ale sousedku cca 60 000,- nevím zda je to to, nač se ptáte, ona má umělé, keramické zuby na pevno.

joudic*
hodnocení

0x
Jeden implant vcetne prace a zubu stoji 20tis, zub stoji pulku ceny. Cele celisti nevim.

uska*
hodnocení

0x

Já si myslím, že ceny jsou úměrné poptávce. Můžete mít plastovou náhradu zdarma. Chcete-li lepší -musíte si zaplatit. Proč by stát měl omezovat zubaře a kecat jim do podnikání? Kdyby o keramický chrup nebyl zájem, tak takový chrup nebude v nabídce.

Budu jezdit Trabantem a při výměně za Škodovku (které jsou předražené )mi také stát nenabídne kompenzaci nebo slevu. Buď si nechám Tramanta a nebo zaplatím za Škodovku.

doplněno 15.02.16 09:56:

matka - no vidíte, zdá se vám to v pořádku. I mně se zdá v pořádku a nezávidím zubaři jeho plat. Kdybych se lépe učila já i vy, mohli jsem dělat zubaře. Když nechcete plastovou náhradu zdarma, tak si zaplaťte nadstandart.

matkaase
hodnocení

Pokud by věc byla postavená tak, že vám zubař dá na výběr z plasťáků, řekněme zdarma a keramiky za xxxxxKč, tak se to zdá v pořádku. V případě tohoto konkrétního výkonu asi ano. Stejně je zde ale fór v tom, že on ten zubař tu keramiku koupí za pár korun, podobně jako ty plasťák. matroše ale vám keramiku prodá za desítky tísíc korun jenom proto, že je nehradí pojišťovna a díky malému počtu zubařů vás může extra sedrat z kůže. Bez ohledu na to jak plnou máte peněženku nač někoho tak moc přeplácet, když stačí nabrat více zubařů do oboru? Myslíte, že je fér, aby si zubař vydělal 20x víc než kolega obvoďák?

pb®

Zuby zadarmo máme každý v hubě a dokonce dvoje. Jak moc si jich vážíme či ne, se pak projeví na tom, kolik zaplatíme zubařům. Jistě, on hned bude každý tvrdit, že má zuby geneticky špatné, ale to je už dávno vyvrácené. Při správné péči a stravě není důvod, proč mít v puse korunky, můstky, implantáty, prodělat čištění kanálků a já nevím kdesi cosi. Tedy ano, ěkdo přijde o trvalý zub díky úrazu, tak ten implantát mít musí. Přesto so trvám na tom, že většina národa na svoje zuby kašle a pak jen pláče o drahých zubařích.

Tuhle jsem šla z polikliniky a venku se rozčilovali rodiče, že jim zubař řekl, že mají koupit dítěti takovou malou tubičku a ono to stojí 200Kč a že se na to můžou vykašlat. Schválně jestli víte, co to ten zubař pro dítě doporučil?

rd*

Takže můžu od vás vyřídit mojí mamce a babičce, že za to, že mají kompletní zubní náhrady, že si za to mohou samy? Mimochodem, od které doby máte hubu, od malička a nebo vám narostla později?

pb®

To jim klidně vyřiďte. Češi mají mizernou úroveň zubní hygieny a podle toho to pak vypadá. Kolik let je na trhu mezizubní kartáček, nit, jednosvazkový kartáček? Kolik let je možné dojít si na dentální hygienu? Babička ani maminka nejspíš nechodily od té doby, co jim narostl trvalý chrup, 2x ročně na dentální hygienu, ani si nečistily mezizubní prostory. Tak to prostě bylo.

Paradontóza i zubní kaz jsou způsbené v první řadě špatným čištěním a pak špatnou stravou s přemírou cukrů. Vžtyť to píšou i zubaři, že čisté zuby se nezkazí. Ale pořád tu budeme číst cosi o genetice, o tom, jak se dělají tzv. vnitřní kazy, tedy asi bakterie doputují přes neporušenou sklovinu dovnitř nikdy nevrtaného zubu, kde tedy nevím, jak najdou ty potřebné cukry, aby mohly páchat škodu. Jen ať si sáhne každý do svého svědomí, jestli opravdu chodí 2x do roka na hygienu, 2x do roka k zubaři a každý den použije místo normálního kartáčku ještě ten mezizubní, jednosvazkový, nit, vodu a škrabku na jazyk. A pak ať něco říká o tom, jak ON si čistí zuby dobře. Houby s octem dobře. Ale o tom se nesmí mluvit. Za špatné zuby může genetika. Stejně jako za obezitu může nemoc. Nesmí se říct, jsi líný a jíš svinstvo, proto jsi tlustý, stejně jako se nesmí říct jsi prase, co má zuby neustále zaflákané od plaku, proto se nediv, že máš paradontózu.

Kdo z rodičů ví, co to je Streptokok mutans? Že proto se nemají dětem olizovat lžičky a spadlé dudlíky, protože to na to dítě přeneseme a sklovina mléčných zubů není tak odolná jako u trvalého chrupu. A že pokud se tím dítě nenakazí do tří let věku, má velkou šanci na minimální kazivost zubů v dospělosti. Jo a že když má někdo opravdu vysokou kazivost, měl by být přeléčen antibiotiky.

Ale jo, ono je lepší svalovat vinu na nějaké vyšší síly, než si přiznat vlatsní chybu. Tak si dál všichni plaťtě za zubaře. Mám známé, jejichž děti mají zuby úplně shnilé. Ale na dovolené. Já si nechci čistit večer zuby, vyčistím si je až ráno. Dobře, tak až ráno. O S.munatns v životě neslyšeli. Ale asi mají děti zuby špatné díky genetice. Prostě smůla.

keks
nesouhlasim s timto radikalnim tvrzenim...hygiena je pouze jeden z faktoru jak vypadaji zuby a jejich stav.jakto ze napr.moje kamaradka a jeji otec si zuby "myji" zejmena pro pocit vonneho dechu,k zubari jde 1×2 roky a max ji sunda zubni kamen.otec totez...tak to nemaji v geneticke vybave? ja se o zuby staram nadstandartne,presto jsem u zubate jako doma...zna celou nasi rodinu...kazivost ovlivnuje napr.i hustota slin apod...proc dcera nemela do 18 let zadny kaz a po mononukleoze mela za pul roku na prohlidce 6 kazu...je to tedy tim ze si prestala cistit zuby? asi ne...je spousta i jinych faktoru ktere ovlivnuji stav chrupu.a kazdy je nejak geneticky vybaven.ja mam treba krasne pevne huste vlasy,mame je vsichni v rodine a nedelam pro to absolutne nic navic...a myslim ze stejne je to se zuby,nekdo ma vice stesti nekdo mene:)) :))
rd*

Věta, kdybych se lépe učila... já nevím co si o tom myslet.Nechcete říct, že kdyby kdokoliv chtěl, tak může být lékařem, zubařem, atomovým fyzikem, že je to jen o tom nebýt líný a učit se?

wasube*

Je to i o finančním zázemí. Pokud Vás nemůžou podporovat rodiče, tak opravdu těžko vystudujete. Moje dítě ráno roznášelo noviny po domech, pak se na metru na WC na Národní převléklo a běželo na přednášky. Večer se učilo, protože o víkendu vždy chodilo na brigádu do jedné firmy s počítači. Ne aby mělo na blbosti, ale aby se uživilo. Takže lidé mají často dost scestné představy.

doplněno 20.02.16 13:51:

I když dítě ze slabých sociálních poměrů si kupuje skripta od kolegů, kteří už postoupili do dalšího semetru či ročníku, peníze to prostě stojí. A taková diplomka, svázání a tak, také není za 200 korun.

hodnocení

0x

Celá je na pojišťovnu, částečná se hradí a dost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]