Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesčasy

Od: rambo* odpovědí: 4 změna:

Je možné chtít po někom kdo je první měsíc v nové práci a ve zkušební tříměsíční době přesčasy? A pokud ano tak mi to oznámí někdo osobně , nebo jako ovce musím držet hubu a krok a jít domů až půjde sto lidí naráz , protože jako jednotlivci se bojí? Děkuji !

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

5x

Jsi první měsíc v práci, ale už bezpečně víš, že zaměstnavatel propouští zaměstnance nezákonným způsobem. Projevuješ obavy, že po tobě zaměstnavatel může chtít práci přesčas, to jsou docela zajímavé úvahy někoho, kdo teprve do zaměstnání nastoupil.

Možná by bylo užitečnější si prostudovat zákoník práce. Pak bys zjistil, že pro rozvázání pracovního poměru jsou stanovena závazná pravidla a pokud na nich pracovník netrvá, je to jen a jen jeho věc.

Co se týká přesčasů, je nutné komunikovat se zaměstnavatelem, jaké má potřeby a za jakých podmínek.

Jako nový zaměstnanec by ses měl snažit zaměstnavateli dokázat, že něco umíš a že neudělal chybu, když tě přijmul. Na mě tvoje otázky dělají dojem, že se ti prostě dělat nechce. Pokud tento dojem nabude i zaměstnavatel, rozloučí se s tebou ve zkušební lhůtě zcela podle zákoníku práce a jakékoli úvahy o přesčasech pak budou bezpředmětné.

Tak já dělal ve firmách(vždy jsem ale zavčasu utekl), kde přesčasy byly jaksi samozřejmostí, ale neviděl jsem ani korunu navíc - jen čistě sjednaný základ. Takže tazatele chápu. Jinak samozřejmě pár hodin navíc (zaplacených) bývá slušnost udělat.

mot
hodnocení

2x
nebudte jako ovce a zeptejte se sefa.

stranger*
hodnocení

0x
Vetsinou chodi nekdo, kdo se pta lidi jestli pujdou na prescas a pote si zapise jmena tech, kteri chteji a museji mu to podepsat ze prijdou, v pripade ze po posepsani neprides tak dostanes acko nebo rovnou vypoved, coz je ve zkusebce nejpravdepodobnejsi. Jinak kdyz odmitnes, tak za tebou muzou prijit s prikazovaci listinou, kterou jiz odmitnout nelze, pri odmitnuti bys letel. Ja osobne jsem take ve zkusebce v jedne fabrice a na prescasy chodim normalne a dobrovolne. A pozor at si ve smlouve nepodepises to co ja, ze se vzdavas max. 8h nuceneho prescasu. Mne takhle muze zamestnavatel naridit tech hodin treba 50 a nikdo to nebuse resit, protoze to mam ve smlouve, v podstate jsem se zaprodal firme a muj osobni cas muze vyuzit jak chce...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]