Minulý rok jsem byl 5,5 měsíce nemocen kvůli úrazu a chtěl jsem se zeptat:1) i při té nemocenské 5,5 měsíce jsem dále podnikal na svou vedlejší činnost , tj. vydával paragony, tak nevím , jestli to nemůže být problém , dělal jsem drobné dřevěné výrobky a prodával přes internet. Můj zdravotní stav to nezatěžovalo ( nesměl jsem se dlouhodobě zatěžovat a zvedat těžká břemena ) Tak nevím , jestli si při podání přehledu na OSSZ můžou vyžádat paragony s datumy , kdy platby zákazníků proběhly a zda mohou zpětně odebrat nemocenskou :o( , měsíčně to během nemoci dělalo čistého asi 2 700Kč. Je to samozřejmě jiná činnost , než vykonávám na HPP.Vše jsem měl z domova tj. léčebný režim jsem neporušoval a na poštu jsem chodil jen o vycházkách.2) jestli se nějak ponižuje ta hranice , při které musím začít platit sociální pojištění.Jelikož jsem si po odečtení nákladů loni vydělal 56 000 Kč , tak bych v normální situaci nic naplatil , až od nějakých 62 000 Kč, ale nevím ,jestli se to nějak ta hranice neponižuje při té nemocenské.Děkuji za radu , jsem z toho už na prášky , na internetu ani na stránkách OSSZ jsem ohledně toho podnikání při nemoci nic nenašel.
Podle toho, co píšete, jste beze všeho mohl při dočasné pracovní neschopnosti podnikat - za předpokladu, že nemocenské dávky jste uplatnil pouze z pracovního poměru.
Ohledně snížení hranice při nemoci si klidně zavolejte na OSSZ na odd. OSVČ, měli by Vám to jasně vysvětlit.
za předpokladu, že jste dodržoval léčebný režim a nevykonával osobně činnost,
z níž jste pobíral nemocenské, jste klidně mohl podnikat.
______
Miriam, chytání za slovíčka tu není na místě.
Mohl by dělat cokoliv, při čem by neporušoval léčebný režim.
Rozumný člověk se navíc poradí s ošetřujícím lékařem...
applemann65*
Děkuji všem rádcům za radu , jste úžasní :o) Takže se nemusím obávat po odevzdání daňového přiznání , že mě budou poté z OSSZ nějak nahánět? Právě jsem se bál , kdyby si OSSZ zpětně vyžádala paragony s datumy , tak by mohli mektat , že jsem podnikal při nemocenské a chtěli by vrátit veškerou nemocenskou , to bych opravdu nerad , abych kvůli přivýdělku 2000 kč měsíčně musel vracet celou nemocenskou.
Nemusíte, OSSZ si nic takového nevyžaduje, protože jako OSVČ jste nečerpal nemocenské dávky.
applemann65*
Děkuji :o) , jsem rád , že jsou ještě lidé takto hodní a poradí , byl jsem skoro 14 dní v permanentním stresu. Ještě jednou děkuji.
applemann65*
Teď jsem ještě po internetu brouzdal a hledal odpověď na tu otázku ohledně krácení toho základu pro sociální pojištěná a nalezl jsem toto:V roce 2016 činí tato rozhodná částka 64 813 Kč za kalendářní rok. Rozhodná částka se snižuje o jednu dvanáctinu za každý kalendářní měsíc, v němž po celý měsíc nebyla vykonávána vedlejší samostatná výdělečná činnost a za každý kalendářní měsíc, v němž měla OSVČ po celý měsíc nárok na nemocenské z nemocenského pojištění OSVČJelikož nemocenské dávky z nemocenského pojištění OSVČ nemám , mám je pouze ze svého HPP, tak se mne krácení této částky netýká , takže i pro mne platí tato rozhodná částka 64 813 Kč , pokud dobře chápu.
uska*
Ano, chápete to dobře, nic se krátit nebude. A už se hoďte do klidu, nestresujte se, není proč.
Nevim co by na to rikala OSSZ,ale pracovni neschopnost jinymi slovy znamena, ze nejste schopen pracovat a tudiz musite dodrzovat rezim prace neschopnych.Zamestnanec take nechodi do fabriky v dobe pracovni neschpnosti.
miriam, když člověk dodržuje léčebný režim a nevykonává tu práci, z níž je uznán dočasně neschopným, může dělat co chce.
doplněno 13.02.16 14:22:
Kdyby tazatel měl i nemocenské pojištění OSVČ (které je dobrovolné) a bral tedy dvoje nemocenské dávky (jako OSVČ a jako zaměstnanec), neměl by ani pracovat coby OSVČ, tedy třeba stát doma v dílně a soustružit. Když sedí u stolu a vyplňuje daňové přiznání, nijak neporušuje léčebný režim (není viditelného rozdílu mezi DP a křížovkou )
miriam*
ano spravne, dodrzovat lecebny rezim.ale ,ze si muze delat co chce lze chapat i tak, ze si muze soustruzit po nocich i vychazkach a tak si pekne podnikat.
Ano, může. Jak byste v tom chtěla nemocnému OSVČ zabránit? Svázat ho a opřít v koutě?
applemann65*
Mock děkuji za odpovědi. Na internetu jsem právě našel , že podnikat při nemocenské se může za předpokladu , že neporušujete léčebný režim , tj. zdržujete se v místě bydliště ,dodružejete vycházky a nevykonáváte činnost , ze které Vám dávky plynou.
"Zamestnanec take nechodi do fabriky v dobe pracovni neschpnosti."
Já bych to tak jednoznačně neviděl. Kupříklad zedník se zlomenou nohou těžko může pracovat na stavbě, ale proč by nemohl dělat v té době doma třeba účetnictví?
Já v tom nevidim žádný problém. Sám jsem na DPN kvůli úrazu na ruce, který mi znemožňuje vykonávat manuální zaměstnání, a mám vedlejší živnost na fotoslužby, kterou vykonávám buď doma, nebo v atelieru po dobu vycházek. Je to bez komplikací.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.