Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu při pracovní neschopnosti podnikat?

Od: applemann65* odpovědí: 14 změna:
Minulý rok jsem byl 5,5 měsíce nemocen kvůli úrazu a chtěl jsem se zeptat:1) i při té nemocenské 5,5 měsíce jsem dále podnikal na svou vedlejší činnost , tj. vydával paragony, tak nevím , jestli to nemůže být problém , dělal jsem drobné dřevěné výrobky a prodával přes internet. Můj zdravotní stav to nezatěžovalo ( nesměl jsem se dlouhodobě zatěžovat a zvedat těžká břemena ) Tak nevím , jestli si při podání přehledu na OSSZ můžou vyžádat paragony s datumy , kdy platby zákazníků proběhly a zda mohou zpětně odebrat nemocenskou :o( , měsíčně to během nemoci dělalo čistého asi 2 700Kč. Je to samozřejmě jiná činnost , než vykonávám na HPP.Vše jsem měl z domova tj. léčebný režim jsem neporušoval a na poštu jsem chodil jen o vycházkách.2) jestli se nějak ponižuje ta hranice , při které musím začít platit sociální pojištění.Jelikož jsem si po odečtení nákladů loni vydělal 56 000 Kč , tak bych v normální situaci nic naplatil , až od nějakých 62 000 Kč, ale nevím ,jestli se to nějak ta hranice neponižuje při té nemocenské.Děkuji za radu , jsem z toho už na prášky , na internetu ani na stránkách OSSZ jsem ohledně toho podnikání při nemoci nic nenašel.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Podle toho, co píšete, jste beze všeho mohl při dočasné pracovní neschopnosti podnikat - za předpokladu, že nemocenské dávky jste uplatnil pouze z pracovního poměru.

Ohledně snížení hranice při nemoci si klidně zavolejte na OSSZ na odd. OSVČ, měli by Vám to jasně vysvětlit.

iz*
hodnocení

4x

Souhlasím s Inžinýrkou,

za předpokladu, že jste dodržoval léčebný režim a nevykonával osobně činnost,

z níž jste pobíral nemocenské, jste klidně mohl podnikat.

______

Miriam, chytání za slovíčka tu není na místě.

Mohl by dělat cokoliv, při čem by neporušoval léčebný režim.

Rozumný člověk se navíc poradí s ošetřujícím lékařem...

applemann65*
hodnocení

Děkuji všem rádcům za radu , jste úžasní :o) Takže se nemusím obávat po odevzdání daňového přiznání , že mě budou poté z OSSZ nějak nahánět? Právě jsem se bál , kdyby si OSSZ zpětně vyžádala paragony s datumy , tak by mohli mektat , že jsem podnikal při nemocenské a chtěli by vrátit veškerou nemocenskou , to bych opravdu nerad , abych kvůli přivýdělku 2000 kč měsíčně musel vracet celou nemocenskou.

Nemusíte, OSSZ si nic takového nevyžaduje, protože jako OSVČ jste nečerpal nemocenské dávky.

applemann65*
hodnocení

Děkuji :o) , jsem rád , že jsou ještě lidé takto hodní a poradí , byl jsem skoro 14 dní v permanentním stresu. Ještě jednou děkuji.

applemann65*
hodnocení

Teď jsem ještě po internetu brouzdal a hledal odpověď na tu otázku ohledně krácení toho základu pro sociální pojištěná a nalezl jsem toto:V roce 2016 činí tato rozhodná částka 64 813 Kč za kalendářní rok. Rozhodná částka se snižuje o jednu dvanáctinu za každý kalendářní měsíc, v němž po celý měsíc nebyla vykonávána vedlejší samostatná výdělečná činnost a za každý kalendářní měsíc, v němž měla OSVČ po celý měsíc nárok na nemocenské z nemocenského pojištění OSVČJelikož nemocenské dávky z nemocenského pojištění OSVČ nemám , mám je pouze ze svého HPP, tak se mne krácení této částky netýká , takže i pro mne platí tato rozhodná částka 64 813 Kč , pokud dobře chápu.
uska*

Ano, chápete to dobře, nic se krátit nebude. A už se hoďte do klidu, nestresujte se, není proč.

miriam*
hodnocení

0x
Nevim co by na to rikala OSSZ,ale pracovni neschopnost jinymi slovy znamena, ze nejste schopen pracovat a tudiz musite dodrzovat rezim prace neschopnych.Zamestnanec take nechodi do fabriky v dobe pracovni neschpnosti.

miriam, když člověk dodržuje léčebný režim a nevykonává tu práci, z níž je uznán dočasně neschopným, může dělat co chce.

doplněno 13.02.16 14:22:

Kdyby tazatel měl i nemocenské pojištění OSVČ (které je dobrovolné) a bral tedy dvoje nemocenské dávky (jako OSVČ a jako zaměstnanec), neměl by ani pracovat coby OSVČ, tedy třeba stát doma v dílně a soustružit. Když sedí u stolu a vyplňuje daňové přiznání, nijak neporušuje léčebný režim (není viditelného rozdílu mezi DP a křížovkou :))

miriam*
ano spravne, dodrzovat lecebny rezim.ale ,ze si muze delat co chce lze chapat i tak, ze si muze soustruzit po nocich i vychazkach a tak si pekne podnikat.

Ano, může. Jak byste v tom chtěla nemocnému OSVČ zabránit? Svázat ho a opřít v koutě? :)

applemann65*
hodnocení

Mock děkuji za odpovědi. Na internetu jsem právě našel , že podnikat při nemocenské se může za předpokladu , že neporušujete léčebný režim , tj. zdržujete se v místě bydliště ,dodružejete vycházky a nevykonáváte činnost , ze které Vám dávky plynou.

"Zamestnanec take nechodi do fabriky v dobe pracovni neschpnosti."

Já bych to tak jednoznačně neviděl. Kupříklad zedník se zlomenou nohou těžko může pracovat na stavbě, ale proč by nemohl dělat v té době doma třeba účetnictví?

hodnocení

0x

Já v tom nevidim žádný problém. Sám jsem na DPN kvůli úrazu na ruce, který mi znemožňuje vykonávat manuální zaměstnání, a mám vedlejší živnost na fotoslužby, kterou vykonávám buď doma, nebo v atelieru po dobu vycházek. Je to bez komplikací.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kdy chodí nemocenská

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]