Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstoupení od DPP a sankce

Od: sksk odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, potřeboval bych ukončit dohodu o provedení práce, protože tam strašně málo vydělám, šéf se chová velmi arogantně a dostal jsem lepší nabídku. Dělám lektora angličtiny na DPP. Problém je v tom, že podle smlouvy musím zaplatit 1000kč sankci na neodučenou hodinu a já se bojím, že by mi mohli dát třeba 10x 1000kč sankci kdybych chtěl odejít. Nicméně ve smouvě je také uvedeno, že "pracovník může od smlouvy ustoupit, nemůže-li pracovní úkol provést, jelikož mu organizace nevytvořila sjednané pracovní podmínky".

Tak mě napadla jedna věc:

Podle DPP mám tuto práci vykonávat ve sjednané dny a hodiny --> "jsem povinnen" tuto práci vykonávat 4x týdně v určité dny a hodiny. Práce je mi však přidělena ve skutečnosti jen 1x-2x týdně.

Mohu toto interpretovat v písemné výpovědi jako nevytvoření sjednaných podmínek- nepřidělení práce ve všechny sjednané dny? Nepřidělení práce ve sjednanou dobu?.. Jde mi jen o jedinou věc a tou je, že nechci platit pokutu..

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Přestože si řada lidí myslí, že pracovní smlouvu "dává"zaměstnavatel,

není tomu tak. Pracovní smlouvu uzavírají obě strany dobrovolně, budoucí

zaměstnanec není povinen přistoupit na každý návrh zaměstnavatele.

Obzvláště v případě, kdy zaměstnavatel do pracovní smlouvy nebo do dohody o provedení práce

zakomponuje ujednání, (zde "smluvní pokutu"), které zákoník práce neumožňuje nebo vylučuje.

Škoda, že jste si před podpisem nevyžádal DPP k prostudování a nezkonzultoval ji s právníkem.

___

Zaměstnavatel není oprávněn ukládat zaměstnancům pokuty, a s výjimkou pokuty

za nedodržení konkurenční doložky (ZP, § 310) nelze "smluvní pokuty"ani sjednat.

Je-li v DPP uvedena "smluvní pokuta", je toto ujednání neplatné (ostatní body platí).

_____

Chcete-li skončit, dejte písemnou výpověď.

Výpovědní doba (15 dnů) začne běžet den po doručení výpovědi a DPP skončí jejím uplynutím.

__

Zákaz uložení pokuty (Zp, § 346b)

doplněno 13.02.16 18:04:

Výpověď je jednostranný právní krok, souhlas zaměstnavatele nepotřebujete.

(Souhlas byste potřeboval v případě dohody.)

Nezapomeňte si nechat převzetí výpovědi potvrdit na kopii.

sksk
hodnocení

Děkuji moc za vyčerpávající odpověď. Podám tedy výpověď.

doplněno 13.02.16 20:27:

§ 346b

(1) Zaměstnavatel nesmí zaměstnanci za porušení povinnosti vyplývající mu ze základního pracovněprávního vztahu ukládat peněžní postihy ani je od něho požadovat; to se nevztahuje na škodu, za kterou zaměstnanec odpovídá.

To ale může být ono, ne?

iz*

Odpovědnost za škodu způsobenou zaměstnavateli je něco jiného než smluvní pokuta.

Vy nemáte sjednánu dohodu o odpovědnosti, takže by mohlo jít jedině o obecnou škodu,

kterou by Vám zaměstnavatel musel prokázat.

Tím, že dáte výpověď zaměstnavateli nezpůsobíte žádnou škodu, tu byste mohl zavinit např. neomluvenou absencí. Dodržíte-li patnáctidenní výpovědní dobu, nemůže po Vás zaměstnavatel nic požadovat/vymáhat. (Zaměstnavatel nesmí přenášet riziko z podnikání na zaměstnance.

_____

Ještě by Vás mohl zajímat § 306d, odst. 7:

Smluvní pokuta smí být ujednána, jen stanoví-li to tento zákon.

_____

Dejte nám vědět, jak to dopadne

(podle mne byste neměl mít s výpovědí žádný problém).

sksk
hodnocení

Tak jsem dostal výpověď dohodou - okamžitě, jedna kopie pro šéfa a druhá pro mě. Nedělal žádné problémy, jenom brblal,že ho to stálo čas to vytisknout.

hodnocení

0x

Výpovědní lhůta je patnáct dní a není nutné uvádět žádný důvod. Proč by měl požadovat zaměstnavatel sankci?

sksk
hodnocení

Protože v tý smlouvě je sankce 1000kč za neodučenou hodinu.. Četl jsem že odstoupit od smlouvy můžu bez důvodu pokud není uvedeno jinak. A tam je právě uvedeno že mohu odstoupit jen v případě že by mi organizace "nezajistila podmínky k práci podle dohody". Jenže nevím jestli mi i tak může napařit pokutu.

Protože má se svým obchodním partnerem smlouvu, kde on sám má sjednané sankce, pokud nedodrží smlouvu (nezajistí výuku).

Zakladateli, pokud není ve smlouvě řečeno jinak, je výpovědní lhůta opravdu dle zákona 15 dní. Taky učím na DPP, ale většinou tam mám smluvené dva měsíce.

doplněno 14.02.16 09:34:

Já netvrdila, že je platné. Jen jsem vysvětlovala, proč tam to ustanovení má, což nebylo prvnímu rádci jasné.

iz*

Zaměstnavatel není obchodní partner,

ujednání o smluvní pokutě v DPP není platné.

hodnocení

0x

Odstoupení od smlovy je něco jiného, než podání výpovědi. Výpovědní lhůta je u DPP 15 dní, není-li uvedeno jinak (což zřejmě není). Vy máte ve smlouvě možnost odstoupit od smlouvy (odstoupení je bez zbytečného odkladu, tedy okamžitě). Jak tomu rozumím já, pokud přestanete učit okamžitě, bude Vás to stát smluvní pokutu. Při dodržení 15-ti denní výpovědní lhůty jste v pohodě. Ještě bych nastudoval, od kdy běží výpovědní lhůta u dohod...

sksk
hodnocení

Je tam 15ti denní výpovědní lhůta. Co když ale podám výpověď a šéf s ní nebude souhlasit?

ladinpraha*
On s ni nemusi souhlasit, ale musi ji akceptovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]