Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daňové přiznání zaměstnanec

Od: nezamestnana odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, potřebuji poradit ohledně dańového přiznání. V roce 2015 jsem byla na finančáku a tam mi jedna paní z kanceláří řekla, že v roce 2016 mám přijít a pomůže mi to přiznání vyplnit. Byla jsem tam v lednu, v kanceláři jiné paní. Ta mi řekla, že si mám najít na netu daňovou kalkulačku a pak si vyplnit DAP sama. Vzhledem k tomu, že jsem za ten rok měla DPP a HPP a mezi tím byla na ÚP nevím si s vyplněním rady. Vydělala jsem si poměrně málo a na konci DAP mi vyšla kladná částka(takže mám nakonec vracet já jim). Měla jsem za to, že 15% záloha z DPP mi bude finančákem vrácena, ale podle výpočtu v DAP tomu tak není. Rozumíte někdo tomu? Na finančáku jsem paní slušně poprosila jestli by mi s vyplněním nepomohla a ona mě odkázala ať si to najdu na netu. Rok 2015 jsem zakončila DPP a teď jsem bez práce. Volala jsem účetní z DPP jestli by mi to přiznání udělala a ona že jestli to nemám nějak složité atp... prostě se jí do toho také nechce.

Nevíte jak je to tedy s tou DPP? Jestli se to vůbec dává do DAP? Nevím si vůbec rady a lidé okolo jsou vážně neochotní mi pomoci. Na zálohu 15% z DPP mám prý nárok, ale jak a kam to tedy vyplnit?

Děkuji za rady :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Potřebujete od všech zaměstnavatelů v roce 2015 Potvrzení o zdanitelných příjmech a sražených zálohách. DPP s odměnou do 10.000 měsíčně byly zdaňované srážkovou daní, pokud nebylo u zaměstnavatele podepsáno daňové prohlášení (růžový dvojlist). Jestli bylo, byla srážena daň zálohová, která do zúčtování vstupuje. Jestliže jste měla pouze tyto příjmy ze závislé činnosti (tj. jako zaměstnanec). přiznání dělat nemusíte, zvlášť když Vám nevychází zratka daně. U nízkých příjmů je totiž zálohová daň pohlcena uplatňovanou slevou, takže žádnou daň neplatíte a tedy není co vracet.

uska*
hodnocení

0x

Přesně tak jak píše rádkyně první.Vyúčtování daní nepodávejte, není to povinnost.

Víte proč se oslovené lidi nehrnou vám vyplnit tiskopisy? Protože toto je placená služba u soukromé účetní. Jinak to není nijak složité, postupuje se podle přiloženého návodu, je to jak recept na dort v kuchařce. Je dobré se to naučit, bude se vám to možná další roky hodit a nebo pak oslovit soukromou účetní. Budete-li mít další roky jen HPP, tak vyúčtování za vás udělá zaměstnavatel.

ggksgh
hodnocení

0x

Opravdu vám těch 15% strhli? To by bylo dost divné - předpokládám, že jste u nich podepsala růžové prohlášení a tímpádem by se vám při malém výdělku nic strhávat nemělo... Těžko ale říct, když nepíšete, kolik jste měsíčně vydělala.

Nezapomínáte vyplnit kolonku se slevou na poplatníka (24 840 Kč)?

nezamestnana
hodnocení

24 840,- mám vyplněno..růžové prohlášení jsem nepodepisovala a za měsíc jsem si nevydělala ani 10 000 hrubého

iz*

Zajděte si znovu na finančák se všemi podklady

a vetměte s sebou všechny podklady (i potvrzení o příjmu z DPP).

Podle mých zkušeností by Vám tam měli pomoci.

Můžete zkusit jinou úřednici nebo nadřízenou té, která Vás "vyhodila".

Srážkovou daň lze vrátit v případě nízkých příjmů.

Co jsou to "nízké příjmy"?

Nízké příjmy (cca pod 10.000) jsou takové, kdy sleva na dani měsíčně pokryje spočítanou zálohu, takže se žádná daň neplatí, ale kromě toho má člověk ještě příjmy zdaňované srážkovou daní. Ta už by normálně do procesu zúčtování nevstupovala, není to záloha, ale v tomto případě lze uplatnit do zúčtování i tuto srážkovou daň.

Jestli jsem to správně nepochopila, ivzez mě jistě opraví, spoléhám na to.

nezamestnana
hodnocení

Zjistila jsem, že jsem měla špatně vypsaný řádek 87a. Sčítala jsem HPP i DPP dohromady v řádku 84. Vyšel mi teď přeplatek. V daňové kalkulačce mi vyšel přeplatek ještě o 1000,- navíc.

Podejte opravné přiznání, ještě je čas. Původní bude vyřazeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]