Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Schizofrenie - jak zajistit ustavni lecbu?

Od: simi1977 odpovědí: 11 změna:

Dobry den,mam jen jeden dotaz.Synovi je 18 let,zapletl se do marihuany,od 16ti byl v lecebne v Oparanech diagnoza:nabeh na schizofrenii,psychoza.Ted se bohužel dal na marihuanu znova a schizofrenie u nej propukla,jenze když jsem k nam vecer volala doktora zeptal se ho jestli něco nepotrebuje syn řekl ze ne,ze se poskrabal omylem o sklo,tak se doktor otocil na podpadku a zas odjel.Vubec nevim co mam s nim delat,sam nikam od sebe nepujde myslim ,ze jedine reseni je ustavni léčba,pac uz není schopen normalne komunikovat ,ma stihy halucinace a vyhrozuje sebevraždou.Nekdy je strasne mily ,ale spis je nepricetny,arogantni a není s nim rec.Nevim kam s nim a jak zaridit ,aby se o nej někdo postaral,problem je v tom, ze ma obcanku a on sam si mysli ,ze je naprosto zdravy ,ze jsme my všichni okolo ,,jini,,.Ted byl 3mesice zamestnanej u mého otce ,ale nebylo to tam s nim k vydrzeni a stejne si chodil do práce jak chtěl ,takze nedostane ani podporu a ja sama když bych s nim byla doma ,proste bych to neutahla ani financne ani psychicky.prosim moc o radu co by se dalo delat ,jak ho umistit nekam do ustavu,pac neni normalni? Moc dekuji jsem bezradna . S pozdravem Simona

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

3x

Hned v pondělí podejte návrh na omezení svéprávnosti. Někde začít musíte, neodkládejte to, vše trvá moc dlouho.

slzicka*

Přesně jak píše uška, začněte zbavením svépravnosti. To že hulí, je porušení léčby a u psychozy se stává nebezpečným. Pokud bude mít halucinace nebo jiný divný stav, zavolejte záchranku, klidně i několikrát denně, dokud ho neodvezou na psychiatrii. Klidně změňte lékaře, každý dobrý psychiatr ví, že se to dá léčit a že neléčené je to velmi nebezpečné. Někdy pomůže i léčba ambulantní, jsou programy do kterých tito lidé chodí každý den, tak jako by chodili do práce, když to poruší následuje ústav. Má na to důchod? Jestli ne, tak k omezení svépravnosti zažádejte i o důchod.

A že si za tu nemoc může sám, bych netvrdila, to je stejné jako tvrdit, že si kůřák může za infarkt sám. Ne každému se takov stav po drogách přihodí.

doplněno 12.02.16 19:33:

martino já drogy nehájím, ani jejich uživatele, jen tvrdím ža na schízu musí mít člověk vrozené předpoklady a spouštěčem mohou být drogy, ale i stres.

Určitě je špatně, že začal znova hulit, ale u schízy je zvláštní to, že ten nemocný si tu nemoc nepřipouští, on je přesvědčený, že je zdravý. Proto navrhuji také zbavení svépravnosti. Pak mu bude matka moct léčbu nařídit a nebude nebezpečný.

martinaa*
Slzicko, měl náběh. nedbal toho, hulil dál a nemoc se rozjela. Pokud bude kuřák se špatným srdcem varován, že mi v případě dalšího soustavného kouření hrozí infarkt, a kouřit nepřestane, tak si za to taky ve velké míře bude moct sám...

danys*
hodnocení

1x

Pokud se dospělý syn nechce léčit, tak je to bezvýchodná situace. Pokud se pokusí o sebevraždu, pak volejte i policii, ti budou samozřejmě trvat, aby byl odvezen do nemocnice a pak na psychiatrii, nicméně ho tam nebudou držet násilím. Na druhou stranu mu předepíší léky, které když bude brát, tak bude v pohodě. Pak zas otázka, zda ty léky bude brát.

hodnocení

1x

Já mám o dva vchody dále, hodně bláznivou sousedku. Strašně mlátila svou maminku, která byla velice často samá modřina a něco měla v sádře. Začala jsem se zajímat, jestli někdo nemůže pomoci. Skončila jsem na obecním úřadě u sociálních pracovnic. Ty mi řekly, že na tu ženskou mají už několik stížností, ale nemohou vůbec nic dělat, protože ta agresívní má občanku, je tedy svéprávná. Svéprávnosti ji zbavit však může pouze rodinný příslušník. Když by svéprávná nebyla, mohly by ji umístit do léčebny nebo do psychiatrického ústavu. *plac*Když by bylo někdy hodně zlé, ať zavolám sanitku s tím, že péaní je silně dezorientovaná a agresívní. Že se jí všichni bojí. *plac*Chtěla bych vám vyjádřit soucit, musí to být strašné, když se milované dítě takhle "nepovede".

doplněno 11.02.16 11:58:

Danys, vím, že schizofrenie je nemoc. Jasně, že to vím. Ale když si někdo vymlátí polovinu mozku a druhou polovinu mozku zmrzačí drogami, pak o nemoci nemůže být vůbec řeč. Možná, že to vidím blbě, ale myslím si to tak. A lituji každého rodiče, kterému se takto děcko "nepovedlo".

Jestli vám sociální pracovnice podaly informaci jak o ní píšete, pak podaly důkaz o své nekompetentnosti. Do roku 2014 existoval institut zbavení nebo omezení způsobilosti k právním úkonům. Nový občanský zákoník zná již pouze omezení (nikoli zbavení) svéprávnosti. Omezit svéprávnost člověka může pouze soud, nikoli rodinný příslušník. Návrh na toto omezení může podat kterákoli fyzická nebo právnická osoba. Člověk, který svým chováním ohrožuje sebe nebo své okolí, může být umístěna ve zdravotnickém zařízení bez svého souhlasu bez ohledu na to, zda jeho svéprávnost byla omezena či nikoli.

Bruno, děkuji, máte pravdu, ony říkaly něco o tom, že rodina musí požádat soud. To jsem nenapsala. A měla jsem. ;)

danys*

Babkazov: Schizofrenní dítě není "nepovedené", ale nemocné! Za to holt nikdo nemůže. Tato nemoc se nechá léčit a pokud člověk užívá léky a dochází na kontroly k lékaři, je relativně v pohodě. To, že si synátor občas zakouří trávu ke schizofrenii ještě nevede a ani není její příčinou.

martinaa*

S tímto nesouhlasím. Pokud u někoho propukne nemoc vlivem třeba stresu, jiné nemoci, tíživé životní situace... za to nemůže. Pokud vědomě užívá drogu a vyhuluje si mozek, tak si za to bohužel může sám (stejně jako nemoci přidružené u chlastu, kouření a jiných drog). Takového člověka nepovažuji za nemocného chudáka.

Užívání marjány vede k psychickým změnám, tudíž bez potíží dokáže rozjet psychickou nemoc, k níž má člověk dispozice. A pokud měl syn tazatelky náběh po první době užívání, ale bez ohled na toto začal hulit zase, pak je to bez debaty.

hodnocení

1x

Ještě jedna věc: jako rodiče máte k synovi vyživovací povinnost, když by nebyl ze zdravotních důvodů schopen chodit do zaměstnání. Čili asi nějaký invalidní důchod + výživné od rodičů

Invalidní důvod dostane pouze při spolupráci a léčení na psychiatrii a schválení posudkovým lékařem

Vyživovací povinnost k potomkům může trvat za určitých podmínek celý život...to už pak určuje soud co a jak

Násilím lze umístit člověka na psychiatrii jenom tuším přes soud...když ohrožuje sebe nebo ostatní lidi.

Jinak si syn může vykládat třeba, že je prezident a když nikomu neubližuje (nebo sobě neubližuje)...nic s tím nenaděláte

Viz dotazy zde na poradně k alhokolikům...něco obdobného

anela*
hodnocení

1x

Dobrý den, Simono.Pokud vašemu synovi již byla diagnostikována schizofrenie, tak mu byly zároveň jistě předepsané léky,ne? Otázkou však je, jestli je váš syn vůbec užívá.Schizofrenik totiž není schopen si totiž svoji nemoc vůbec uvědomit a odmítá si připustit, že je schizofrenik.Určitě bych ho nezatracovala, váš syn potřebuje pomoc i když je plnoletý, měla byste vy ale i ostatní členové rodiny, dohlédnout nebo ho přesvědčit,aby pravidelně začal léky užívat, protože jedině tím může vést prakticky normální život.Pak by žádnou ústavní léčbu nepotřeboval.Doporučovala bych vám obrátit se na psychiatrickou ambulaci o radu.Vaše nezáviděníhodná situace se dá určitě řešit. Někdy se schizofrenie označuje jako tzv."třetinová nemoc" protože asi 1/3 schizofreniků se vyléčí a vrátí se do běžného života.Jinou věcí je jeho používání marihuany.V souvislosti s jeho nemocí, si myslím, že při jejím požití se ještě může umocnit jeho nevyzpytatelné chování. Co dokáže člověk v tzv. "rauši" nebo jaké má pocity, to jsem na vlastní oči bohužel zažila u jednoho příbuzného,jedním slovem hrůza! Takže si umím představit, jak vám je a nejhorší je ta bezmocnost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma schíza

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]