Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jaký druh cukru je nejzdravější?

Od: cukr odpovědí: 8 změna:

Ahoj, můžete mi poradit, který druh cukru je podle vás nejzdravější a který nejméně? Našla jsem dosti protichůdné informace, ale nejspíš je to jen taktika daných výrobců, možná (jedná se o mi o užití v nápojích)

(opomeňme nyní debaty o tom, že cukr, ať už jakýkoli, je jed)

-slazení jen cukrem (limonády)

- slazení glukozovým sirupem (limonády, sirup)

- slazení fruktozovým sirupem (limonády, sirup)

- slazení glukozo-fruktozovým sirupem (nebo glukozo-fruktozovým) (limonády, sirup)

- použití maltozového sirupu (ovocné sirupy, pivo)

Děkuji.

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

novisls
hodnocení

1x

Pokud bych měl označit jednu z pěti sladkých látek jako nezdravou, tak bych se fakt hodně zdráhal. Ani jedna z nich není zdraví škodlivá, ba naopak - všechny jsou pro správné fungování organismu potřebné, ale nesmí se to přehánět. "Smrtelná dávka"(hahaha) Vámi uvedených "jedů"je určitě nejvyšší u cukru a maltózy (jsou tedy nejbezpečnější).

Rozumně je to popsané třeba v tomto článku: rozhlas.cz/...

Opět si na článku všimněte, že v úvodu je napsáno cosi jako "Zpráva Kalifornské univerzity upozorňuje...", ale nic konkrétního tam není uvedeno, takže věrohodnost je pochybná.

PS: tvrdit, že nějaký "cukr"je jed může jen "opravdu neznalý člověk"(slušně řečeno). Viděla jste snad někdy někoho tvrdit či psát o tom, že "cukr je jed"s tím, že by dotyčný současně uváděl i přesnou informaci o tom, odkud čerpá? Já teda ne, a když už velmi vyjímečně uvede zdroj, tak je to řádně překroucené.

 

hodnocení

1x
avatar hrdaalena

Já jenom vím, že glukózo-fruktózový sirup se nedoporučuje konzumovat, protože obsahuje izolované molekuly fruktózy, která se ukládá v játrech a přeměňuje se na tuk.A protože glukózový sirup se navíc nachází ve většině průmyslově zpracovaných potravin, tudíž jeho zvýšená konzumace může mít za následek zdravotní potíže./obezita, rozvoj nemocí srdce a cév nebo cukrovky 2. typu./

.

Sacharoza (obyčejný bílý cukr) je složena z glukozy a fruktozy. V tenkém střevu se pomocí enzymu sacharázy rozkládá na glukozu a fruktozu a fruktoza pak jde úplně stejnou cestou do jater jako v případě toho F-G sirupu, takže nahrazením G-F sirupu za sacharozu nebo naopak si nepomůžete. Na tuk se nepřeměňuje přímo, ale vyšší koncentrace fruktozy stimuluje játra ke tvorbě mastných kyselin, ze kterých se syntetyzují ty tuky.

 

stirecek*
hodnocení

1x
Není cukr jako cukr :) aneb píšete pořad o jednom cukru, takže je to úplně jedno. Cukr, v jakékoliv formě, stejně jako sůl, mouka, mléko patří mezi bílé jedy. Bily, žlutý nebo jinak barevný cukr je sacharoza tedy jedna molekula glukózy a jedna molekula fruktózy. Maltoza má dvě molekuly glukózy. Oba typy se rozdělí na každou molekulu zvlášť a projdou střevní stěnou. Med je výjimka, jelikož glukóza a fruktóza nejsou spojeny pevnou vazbou, takže se nemusí dělit, ale na rozdíl od rafinovanych cukru mají řadu vitaminu, něco málo minerálů a antioxidantu a trávicích enzymů, takže med má jiné výživné hodnoty. Samotná fruktóza nemá zpětnou vazbu s inzulinem, to ale neznamená, že se po ní netlouste. Co se týká skrobu, opět platí, ze chemicky je škrob pořad skrobem a je úplně jedno, jestli to je škrob psenicny, bananovy, bramborový nebo kuuricmy, či ryzovy nebo jiný rostlinný. Vyrábí se hydrolyzou a v konečné fázi jsou to opět výše popsané cukry, jen se to jinak jmenuje. Účinky na organismus jsou ale stejné. Takže žádný cukr, ani zvlášť ani v potravinách neni zdravý. Výjimka je ovoce a med, jelikož to není prázdná energie.

 

marketka*
hodnocení

0x

Z uvedených je nejzdravější samozřejmě klasický cukr. Ty různé glukózovo-fruktózové sirupy se vyrábí z geneticky modifikované kukuřice, o jejíž škodlivosti se vedou rozsáhlé diskuze. Nad rámec toho glukózovo-fruktózový sirup má větší sladivost než cukr, je složitější, hůř se štěpí, tělo si s ním moc neumí poradit, a tak se ani nespaluje, ale mění se v játrech na tuky, které se ukládají v těle. Navíc ty sirupy jsou ještě takové "hladové", že člověka na moc dlouho nezasytí a hned by zase něco zobal. Každopádně od té doby, co třeba coca-cola u nás nesladí cukrem, ale oním sirupem, který je ekonomicky mnohem výhodnější než cukr (ač cena nápoje zůstala stejná, ne-li vyšší), tak už ji ani nekupuji.

novisls

To ale není pravda. Zmíněný sirup se neštěpí hůř, nýbrž líp, tělo si s ním velmi lehce poradí a to je problém. S tím souvisí ta jejich "hladovost". Tělo si velmi rychle se sirupem poradí, rychle stoupne hladina cukru v krvi a tak i rychle nakopne (rychle dá energii), ale nemá to dlouhého trvání. Takže to nutí člověka konzumovat další dávku, protože po chvíli je sirup zpracován a rychle dostupnou energii není odkud brát.

Naproti tomu cukr tělo zpracováva delší dobu, takže i když nedodá okamžitě tolik energie, tak je to energie uvolňovaná relativně pozvolna (oproti sirupu).

Co se týče Coca-Cola Company, tak všechny jejich nápoje po změně z cukru na sirupy chutnají fakt hnusně (Coca-Cola si celkem ještě chuť drží). Nechápu, že jim to lidi tolerují a ty břečky pijou.

 

hodnocení

0x

Myslím, že "štíreček" odpověděl nejzasvěceněji, ale pokud se ptáte proto, aby jste věděla čím sladit, tak můžu uvést pár nápadů. Moji prarodiče zemřeli na cukrovku, moji rodiče i sestra ji mají také, já nějakým zázrakem ji ve svých 51 letech nemám, ale pořád se jí bojím. Takže také přemýšlím, čím sladit. V létě si nadělám domácí med z pampelišek, což by asi také "štíreček" právem pohaněl, protože to je z cukru, ale když si do práce dělám do litrové termosky čaj, tak tam naleju 2dcl 100% ananasové, pomerančové, jablečné...prostě jakékoliv šťávy. Čaj je sladký a není tam ani gram cukru.

 

martinaa*
hodnocení

0x

BTW - Zkuste sladit stévií. Je to rozdíl, ale dá se zvyknout.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]