Jaký druh cukru je nejzdravější?

Od: Datum: 11.02.16 09:43 odpovědí: 8 změna: 12.02.16 13:45

Ahoj, můžete mi poradit, který druh cukru je podle vás nejzdravější a který nejméně? Našla jsem dosti protichůdné informace, ale nejspíš je to jen taktika daných výrobců, možná (jedná se o mi o užití v nápojích)

(opomeňme nyní debaty o tom, že cukr, ať už jakýkoli, je jed)

-slazení jen cukrem (limonády)

- slazení glukozovým sirupem (limonády, sirup)

- slazení fruktozovým sirupem (limonády, sirup)

- slazení glukozo-fruktozovým sirupem (nebo glukozo-fruktozovým) (limonády, sirup)

- použití maltozového sirupu (ovocné sirupy, pivo)

Děkuji.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: novisls
Datum: 11.02.16 11:17

Pokud bych měl označit jednu z pěti sladkých látek jako nezdravou, tak bych se fakt hodně zdráhal. Ani jedna z nich není zdraví škodlivá, ba naopak - všechny jsou pro správné fungování organismu potřebné, ale nesmí se to přehánět. "Smrtelná dávka" (hahaha) Vámi uvedených "jedů" je určitě nejvyšší u cukru a maltózy (jsou tedy nejbezpečnější).

Rozumně je to popsané třeba v tomto článku: http://www.rozhlas.cz/radio_c…traviny-treba-pernik--1042205

Opět si na článku všimněte, že v úvodu je napsáno cosi jako "Zpráva Kalifornské univerzity upozorňuje...", ale nic konkrétního tam není uvedeno, takže věrohodnost je pochybná.

PS: tvrdit, že nějaký "cukr" je jed může jen "opravdu neznalý člověk" (slušně řečeno). Viděla jste snad někdy někoho tvrdit či psát o tom, že "cukr je jed" s tím, že by dotyčný současně uváděl i přesnou informaci o tom, odkud čerpá? Já teda ne, a když už velmi vyjímečně uvede zdroj, tak je to řádně překroucené.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.02.16 11:25
avatar

Já jenom vím, že glukózo-fruktózový sirup se nedoporučuje konzumovat, protože obsahuje izolované molekuly fruktózy, která se ukládá v játrech a přeměňuje se na tuk.A protože glukózový sirup se navíc nachází ve většině průmyslově zpracovaných potravin, tudíž jeho zvýšená konzumace může mít za následek zdravotní potíže./obezita, rozvoj nemocí srdce a cév nebo cukrovky 2. typu./

.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.02.16 19:33

Sacharoza (obyčejný bílý cukr) je složena z glukozy a fruktozy. V tenkém střevu se pomocí enzymu sacharázy rozkládá na glukozu a fruktozu a fruktoza pak jde úplně stejnou cestou do jater jako v případě toho F-G sirupu, takže nahrazením G-F sirupu za sacharozu nebo naopak si nepomůžete. Na tuk se nepřeměňuje přímo, ale vyšší koncentrace fruktozy stimuluje játra ke tvorbě mastných kyselin, ze kterých se syntetyzují ty tuky.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: marketka
Datum: 11.02.16 12:02

Z uvedených je nejzdravější samozřejmě klasický cukr. Ty různé glukózovo-fruktózové sirupy se vyrábí z geneticky modifikované kukuřice, o jejíž škodlivosti se vedou rozsáhlé diskuze. Nad rámec toho glukózovo-fruktózový sirup má větší sladivost než cukr, je složitější, hůř se štěpí, tělo si s ním moc neumí poradit, a tak se ani nespaluje, ale mění se v játrech na tuky, které se ukládají v těle. Navíc ty sirupy jsou ještě takové "hladové", že člověka na moc dlouho nezasytí a hned by zase něco zobal. Každopádně od té doby, co třeba coca-cola u nás nesladí cukrem, ale oním sirupem, který je ekonomicky mnohem výhodnější než cukr (ač cena nápoje zůstala stejná, ne-li vyšší), tak už ji ani nekupuji.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novisls
Datum: 11.02.16 13:03

To ale není pravda. Zmíněný sirup se neštěpí hůř, nýbrž líp, tělo si s ním velmi lehce poradí a to je problém. S tím souvisí ta jejich "hladovost". Tělo si velmi rychle se sirupem poradí, rychle stoupne hladina cukru v krvi a tak i rychle nakopne (rychle dá energii), ale nemá to dlouhého trvání. Takže to nutí člověka konzumovat další dávku, protože po chvíli je sirup zpracován a rychle dostupnou energii není odkud brát.

Naproti tomu cukr tělo zpracováva delší dobu, takže i když nedodá okamžitě tolik energie, tak je to energie uvolňovaná relativně pozvolna (oproti sirupu).

Co se týče Coca-Cola Company, tak všechny jejich nápoje po změně z cukru na sirupy chutnají fakt hnusně (Coca-Cola si celkem ještě chuť drží). Nechápu, že jim to lidi tolerují a ty břečky pijou.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.02.16 23:33
avatar
Není cukr jako cukr aneb píšete pořad o jednom cukru, takže je to úplně jedno. Cukr, v jakékoliv formě, stejně jako sůl, mouka, mléko patří mezi bílé jedy. Bily, žlutý nebo jinak barevný cukr je sacharoza tedy jedna molekula glukózy a jedna molekula fruktózy. Maltoza má dvě molekuly glukózy. Oba typy se rozdělí na každou molekulu zvlášť a projdou střevní stěnou. Med je výjimka, jelikož glukóza a fruktóza nejsou spojeny pevnou vazbou, takže se nemusí dělit, ale na rozdíl od rafinovanych cukru mají řadu vitaminu, něco málo minerálů a antioxidantu a trávicích enzymů, takže med má jiné výživné hodnoty. Samotná fruktóza nemá zpětnou vazbu s inzulinem, to ale neznamená, že se po ní netlouste. Co se týká skrobu, opět platí, ze chemicky je škrob pořad skrobem a je úplně jedno, jestli to je škrob psenicny, bananovy, bramborový nebo kuuricmy, či ryzovy nebo jiný rostlinný. Vyrábí se hydrolyzou a v konečné fázi jsou to opět výše popsané cukry, jen se to jinak jmenuje. Účinky na organismus jsou ale stejné. Takže žádný cukr, ani zvlášť ani v potravinách neni zdravý. Výjimka je ovoce a med, jelikož to není prázdná energie.
Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 12.02.16 07:10

Myslím, že "štíreček" odpověděl nejzasvěceněji, ale pokud se ptáte proto, aby jste věděla čím sladit, tak můžu uvést pár nápadů. Moji prarodiče zemřeli na cukrovku, moji rodiče i sestra ji mají také, já nějakým zázrakem ji ve svých 51 letech nemám, ale pořád se jí bojím. Takže také přemýšlím, čím sladit. V létě si nadělám domácí med z pampelišek, což by asi také "štíreček" právem pohaněl, protože to je z cukru, ale když si do práce dělám do litrové termosky čaj, tak tam naleju 2dcl 100% ananasové, pomerančové, jablečné...prostě jakékoliv šťávy. Čaj je sladký a není tam ani gram cukru.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.02.16 13:45
avatar

BTW - Zkuste sladit stévií. Je to rozdíl, ale dá se zvyknout.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.