Nejste přihlášen/a.
Ahoj, můžete mi poradit, který druh cukru je podle vás nejzdravější a který nejméně? Našla jsem dosti protichůdné informace, ale nejspíš je to jen taktika daných výrobců, možná (jedná se o mi o užití v nápojích)
(opomeňme nyní debaty o tom, že cukr, ať už jakýkoli, je jed)
-slazení jen cukrem (limonády)
- slazení glukozovým sirupem (limonády, sirup)
- slazení fruktozovým sirupem (limonády, sirup)
- slazení glukozo-fruktozovým sirupem (nebo glukozo-fruktozovým) (limonády, sirup)
- použití maltozového sirupu (ovocné sirupy, pivo)
Děkuji.
Pokud bych měl označit jednu z pěti sladkých látek jako nezdravou, tak bych se fakt hodně zdráhal. Ani jedna z nich není zdraví škodlivá, ba naopak - všechny jsou pro správné fungování organismu potřebné, ale nesmí se to přehánět. "Smrtelná dávka"(hahaha) Vámi uvedených "jedů"je určitě nejvyšší u cukru a maltózy (jsou tedy nejbezpečnější).
Rozumně je to popsané třeba v tomto článku: rozhlas.cz/...
Opět si na článku všimněte, že v úvodu je napsáno cosi jako "Zpráva Kalifornské univerzity upozorňuje...", ale nic konkrétního tam není uvedeno, takže věrohodnost je pochybná.
PS: tvrdit, že nějaký "cukr"je jed může jen "opravdu neznalý člověk"(slušně řečeno). Viděla jste snad někdy někoho tvrdit či psát o tom, že "cukr je jed"s tím, že by dotyčný současně uváděl i přesnou informaci o tom, odkud čerpá? Já teda ne, a když už velmi vyjímečně uvede zdroj, tak je to řádně překroucené.
Já jenom vím, že glukózo-fruktózový sirup se nedoporučuje konzumovat, protože obsahuje izolované molekuly fruktózy, která se ukládá v játrech a přeměňuje se na tuk.A protože glukózový sirup se navíc nachází ve většině průmyslově zpracovaných potravin, tudíž jeho zvýšená konzumace může mít za následek zdravotní potíže./obezita, rozvoj nemocí srdce a cév nebo cukrovky 2. typu./
.
Sacharoza (obyčejný bílý cukr) je složena z glukozy a fruktozy. V tenkém střevu se pomocí enzymu sacharázy rozkládá na glukozu a fruktozu a fruktoza pak jde úplně stejnou cestou do jater jako v případě toho F-G sirupu, takže nahrazením G-F sirupu za sacharozu nebo naopak si nepomůžete. Na tuk se nepřeměňuje přímo, ale vyšší koncentrace fruktozy stimuluje játra ke tvorbě mastných kyselin, ze kterých se syntetyzují ty tuky.
Z uvedených je nejzdravější samozřejmě klasický cukr. Ty různé glukózovo-fruktózové sirupy se vyrábí z geneticky modifikované kukuřice, o jejíž škodlivosti se vedou rozsáhlé diskuze. Nad rámec toho glukózovo-fruktózový sirup má větší sladivost než cukr, je složitější, hůř se štěpí, tělo si s ním moc neumí poradit, a tak se ani nespaluje, ale mění se v játrech na tuky, které se ukládají v těle. Navíc ty sirupy jsou ještě takové "hladové", že člověka na moc dlouho nezasytí a hned by zase něco zobal. Každopádně od té doby, co třeba coca-cola u nás nesladí cukrem, ale oním sirupem, který je ekonomicky mnohem výhodnější než cukr (ač cena nápoje zůstala stejná, ne-li vyšší), tak už ji ani nekupuji.
To ale není pravda. Zmíněný sirup se neštěpí hůř, nýbrž líp, tělo si s ním velmi lehce poradí a to je problém. S tím souvisí ta jejich "hladovost". Tělo si velmi rychle se sirupem poradí, rychle stoupne hladina cukru v krvi a tak i rychle nakopne (rychle dá energii), ale nemá to dlouhého trvání. Takže to nutí člověka konzumovat další dávku, protože po chvíli je sirup zpracován a rychle dostupnou energii není odkud brát.
Naproti tomu cukr tělo zpracováva delší dobu, takže i když nedodá okamžitě tolik energie, tak je to energie uvolňovaná relativně pozvolna (oproti sirupu).
Co se týče Coca-Cola Company, tak všechny jejich nápoje po změně z cukru na sirupy chutnají fakt hnusně (Coca-Cola si celkem ještě chuť drží). Nechápu, že jim to lidi tolerují a ty břečky pijou.
Myslím, že "štíreček" odpověděl nejzasvěceněji, ale pokud se ptáte proto, aby jste věděla čím sladit, tak můžu uvést pár nápadů. Moji prarodiče zemřeli na cukrovku, moji rodiče i sestra ji mají také, já nějakým zázrakem ji ve svých 51 letech nemám, ale pořád se jí bojím. Takže také přemýšlím, čím sladit. V létě si nadělám domácí med z pampelišek, což by asi také "štíreček" právem pohaněl, protože to je z cukru, ale když si do práce dělám do litrové termosky čaj, tak tam naleju 2dcl 100% ananasové, pomerančové, jablečné...prostě jakékoliv šťávy. Čaj je sladký a není tam ani gram cukru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.