Nejste přihlášen/a.
Prosímpotřebuji radu s tím co máme doma. Mám tu strýce, který se nemeje, nepřevlíká, smrdí hůř než bezdomovec. Má tady u mě ale trvalý bydlení. Zdědila jsem dům po rodičích. Dnes jsem se po dvou dnech vrátila domů a on leží v pokoji, že nemůže chodit. Když řeknu že zavolám sanitku, tak nechce. Poraďte prosím co dělat. Fakt se stydím za to jaký je to s prominutím čuně, ale jak mám donutit svéprávnýho chlapa aby se vykoupal, aby se umyl, aby se převlíknul. Hledala jsem pomoc všude, ale není jak pomoct. Prosím když tu sanitku zavolám, musí ho vzít? Omlouvám se za slovník, ale fakt je to hrozný prase. 5eším to už dva roky co s ním a nikdo neví. Mám strach zavolat i na tu pohotovost
Souhlasím s Fantomem. Pokud není možná domluva - vadí mi to, bydlíš u mě, ráda bych, abys tady dodržovat hygienu - tak prostě ultimátum. Buď se budeš umývat atd., nebo tehdy a tehdy ti zabalím kufry. Ono to není tak jednoduché, ale mohlo by to zabrat. Od špindíry lehko chytnete vši, roupy a kdovíco ještě, takže opravdu trvat na svém - a pokud něčím pohrozíte, tak to bezpodmínečně dodržet. Jo, a sanitka by ho měla vzít normálně. Chápu, že se stydíte, ale Vy nemáte za co - čuně je strýc.
Ale! Je ještě otázka, jestli netrpí začínajícím duševním onemocněním - zkuste se spojit s psychiatrickou linkou (nebo ambulancí). Zanedbávání osobní hygieny může předznamenávat třeba demenci, depresivní poruchy spojené se stářím, schizofrenii. A tohle bych řešila jako první, protože je možné, že strýc za svůj stav prostě "nemůže".
Existuje soc. služba, která lidi koupe. Vím, že 1x týdně přijeli pro babičku domů a odvezli ji vykoupat. Neměla v chaloupce koupelnu, dřív se koupali v neckách v kuchyni. Ta služba se platí, jistě Váš strýc má důchod. Jinak, moje tchýně vyřešila tento problém, kt. se jen zhoršoval, nakonec se svým bratrem tak, že ho přiměli jít do Domova důchodců. Nechtěl, ale když mu konečně řekla, že se o něj dál starat nebude a půjde z chalupy na vesnici /po smrti manžela/ zpátky do města, do pečovateláku, tak mu nic jiného nezbylo. Bylo to s ním těžké, páchl potem, špínou, močí i alkoholem. Stěžovala si už prodavačka v prodejně, zákazníci, i hospodský, že strašně páchne, ale nikdo s ním nic nedokázal udělat, když nechtěl. Tchýně se za něj styděla, celý život se o něj starala a síly docházely. No, a v Domově chodil vymydlený, voňavý, v čistém oblečení a nakonec starý mládenec se tam stal společenským člověkem, všude pomáhal, vymluvil se a byla to asi jeho nejšťastnější etapa života. I sestřičky si ho chválily, jak jim prý pomáhal. Na návštěvě ho nemohla pomalu poznat, byl to úplně jiný čloivěk. Doma byl věčně opilý, tak se s ním nikdo moc nebavil. Zkuste se na tu službu zeptat na sociálce. Sama s ním nehnete, když pro něj přijedou, tak určitě pojede. Nebo to vyřešte podobně, jako moje tchýně.
Přečtěte si román Malevil, autor Robert Merle. Tam je tento problém řešený a vyřešený.
Ale zde jsme na poradně. Proto vám holky radím, nastudujte si co je flémování. Hřebec musí být cítit, jinak si ho kobylky nevšimnou.
Je možný že jsem to tu řešila, už si sama nepamatuju kam všude jsem už psala, volala, kde všude byla. Posun je ten, že za ním přijede obvoďák a na 100% jde do špitálu, do té doby ho máme hlídat.
Jo máte pravdu, správnej chlap má smrdět i na fotce ale věřte mi, že tohle bych nepřála ani nejhoršímu nepříteli.
Známá teť řeší něco podobného se svojí maminkou. A je na tom stejně. Všichni jí řeknou, že nic nemůžou dokud ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.