Nejste přihlášen/a.
Za posledních dvacet let.(To je ta doba po zinzcenované revoluci komunisty) Utrpěla soudržnost ČR nejhorších pár facek ve své historyji.Nejprve se v vůli Pražské(Praqe)aroganci odtrhlo Slovensko,zcela právem.Nyní my Moravané máme tuto touhu se také oddělit od ignoratského česka.
Požadavky Moravského Osvobozeneckého hnutí jsou:-Vrácení 166 obcí a měst na Moravu.
Vrácení hranic Moravy do posledního vyměření 1938.
Zrušení krajů Jihlava,Vysočina,Pardubice,Hradec Králové.
Navrácení Moravských Sudet.
Na Moravských institucích vyvěšen Moravský a Slezský znak,vlajka(žluto
červená)povinnost hrát Moravskou hymnu Ó Moravo.
Zavedení Ogarského institutu mládeže na dodržování tradic a jazyka moravského.Obrana území.Ochrana vlasti proti čechům.Zájmové Ogarské spolky.Zavedeni licea pro studium politiků s tradičních Moravských rodin,šlechty.Změnit školství zejména dějepis a zeměpis-vyškrtnout lživé statě o moravě a češích.
Zakázat ve sdělovacích prostředcích vyslovovat česko .Jde o urážku Moravského národa.
Zavedení Moravského Sejmu - nižší poradní sbor,Ogariátu - státní exekutíva Moravská,Parlamentu - nejvyžší zákonodárný sbor,ministerstva. Volba Moravského markraběte(presidenta)-hlava státních institucí Moravských.
A me co zme z Hané, chceme taky svoju státnosť, kdež ož včil tak tróbite s takovéma blbosťama. Já bodo tym barónem a všeci co só z Hané bodó moji Hanáci. A kdež se chcete trhnóť, tak já o tem mosim něco veďát.
doplněno 11.09.09 13:05:Jo a v tem znako mosí beť aji klas ječmeňa a nakósnotá bochta a krigl piva... jnak s vama nehrajo.
Na Prostějovské radnici je krásný citát. " Svorností malé obce vzkvétají, nesvorností velké obce hynou" V tom citátu je velká síla. Je v tom obsaženo i to co píše Jabraka.
Ten pamflet považuju za recesi a je to spíš k trpkému úsměvu. Nicméně mi to nedá abych k tomu neřekl svoje. Nacionalismus je malost která prohrává valky, bitvy, spory a vůbec vše. Víte proč se na světě používá univerzálně angličtina? Protože angličané vyhrávali všechny důležité spory o kolonie a tedy i o Ameriku. Kdyby to vyhráli tenkrát Francouzi, bylo by dnes všechno ve francouzštině. A proč Francouzi nedokázali vyhrávat a byli i za okupace outsidery? Protože nebyli jednotní ve svém konání. Dodnes jsou to to velcí nacionalisté a jen neochotně přijímají nové myšlenky které nepochází z Francouzské provenience. Proto jsou pozadu. Patriotismus je oproti nacioanilsmu podstatně liberálnější forma pojetí vlastní národní identity.
Moravané Moraváci Chachaři ogaři Synci Děvčice.. prostě moji soukmenovci jsou rozeseti po vlastech českých a vždy se poznáme a at jsme odkud jsme z kterékoliv části, vždycky dokážeme spolu vypít něco málo z českých hospod v bujarém veselí. A právě to moravské fluidum je to co strhuje české kamarády s náma zakousnout do společného koláče... A to je to pěkné...
A kdybych to měl odlehčit... lépe než se odtrhnout od česka je lépe Čechy asimilovat na moravský způsob...Třebá já jsem z jedné severočešky udělal moravandu a náš syn už je Hanácké synek. Rozšiřujme ten moravský národ
Xaro, těžko se k tomuto pamfletu slušně vyjádřit. Tohle nemohl vymyslet Moravák. Moraváci jsou lidi pracovití, upřímní, veselí, obětaví (v poradně jich hodně pomáhá), tak jim prosím tento Váš blábol nepodsouvejte. Já jsem holka z Polabí a vždycky jsem chtěla na jih Moravy. Shodou okolností jsem se ale dostala na sever Čech. Ale Moraváky mám moc ráda - s jednou vyjímkou - mého bývalého souseda. Ale vyjímky existují ve všem. A i když bývalý soused je pěkné pako, Moravanů si dál vážím a ani Vaše bláznivé požadavky na mém postoji nic nezmění. Jo a jinak název Česko se ji také nelíbí, ale nikdo zatím nic hezkého nevymyslel. Že bychom to zkusili tady na naší moravsko-české poradně?
Tedy brát si zrovna Slováky za vzor...no já nevím, ale když se Hitler vzmáhal, tak začali táhnou s ním, nás hodili přez palubu a pak zase když válka byla prohraná, tak se hlásili k Rusákům a svým nepovedeným povstáním vrazili nůž do zad svého spojence...No je vidět, že vám je ta jejich nátura dost blízká.
Další dělení našeho státu už tak malého v rámci Evropy by asi nebylo dobré. Já osobně jsem "Čehuň", který nedá na Moráváky dopustit. Začalo to na vojně, kdy jsem mezi ogáry a dcerkami strávil celé 2 roky. Vínečko, hlavně to bílé taky dělají velmi dobré. A je-li podané v útulném sklípku nemá to chybu. A to, že se povídalo a povídá, že nám Čechům nalévají patoky to neberu vážně. Najdete-li fajn lidi a navážete s nima dobré vstahy myslím, že toto Vám nehrozí. Na závěr dodávám že zavést nějaké další jak to nazvat "samosprávné orgány" by také nebylo vhodné - spíš by jsme nějaké přebytečné měli zrušit. Ale naopak, který orgán je dobrý a v současné době je o něm hodně slyšet je Ústavní Soud, který mimochodem sídlí v Brně. Takže raději zanechme případných sporů a věnujme se raději něčemu důležitějšímu.
Pro xara a wasek
Myslím, že jste již ovlivněni burčákem... A to to vinobraní teprve začalo! Co budete tvrdit dneska, nebo dokonce zítra, se ani neodvažuji odhadnout...
Bezva, já to chtěla také napsat, ale potom jsem se ve své odpovědi "zmírnila". :D Tak nějak tuším, že strejc je z Moravy a tak je to lepší, když jsem to nechala na něm. Při této diskuzi mě napadlo, že Moraváci to berou víc vážně, než je třeba a nebo to ve skutečnosti je. Vždyť jestli nějaká poznámka občas padne, je to spíš tím, že ne úplně rozumíme některému dialektu. Ale jinak opravdu máme Moravu rádi. A nejen vínečko nebo slivovici. Překrásná krajina, bohužel hrozné povodně. A já obdivuji, jak i starší babičky a dědové se s tím vším vyrovnávají. To je opravdu neskutečné - mě by to snad položilo. Tak ještě jednou zdravím Moravu jako celek od jihu až k severu!
To nemáte nic lepšího na práci?Narodila jsem se na Moravě a bydlím na Moravě no a co? Dřív jsme taky byli Československo a ne Českomoravskoslovensko.
Zabývejte se něčím užitečnějším.Já nemám práci,myslíte,že by to tak nebylo,kdybychom měli jiný název?
Jsem pražačka,ale nikdy mě nenapadlo tím argumentovat,nebo nenávidět lidi odkudkoliv. Je to asi tím,že v Praze žije rodilých pražáků málo,díky migraci.Vždy mě ale překvapují nenávistné diskuze na různých chatech. Vždyť jsme přece všichni lidé a je mi jedno odkud.Mám přátelé z celého světa,.rásný den plný pokory a lásky!
Myslím že vím odkud se bere ta nevraživost vůči pražákům, ale je to tak strašně nízké a hloupé, že jen hlupák bude dělit lidi podle toho kde vyrůstají a jak vypadají... jsem moravák a rodný kraj mám rád, ale prošel jsem si spoustu jiných krajů a potkal spoustu jiných lidí a zjistil jsem, že hlupáci jsou všude. A stejně všude kde jsem byl jsem potkal spoustu prima lidi. V praze jsem pracoval dost dlouho na to abych se tam potkal se spoustou lidí a mám mezi nima kamarády. Hodně mě obohatili o jiný pohled na svět, než jaký jsem dostal od morováků. Kdo hodnotí lidi jen proto že jsou jiní, je příliš krátkozraký a nepotkal mnoho lidí a nikde se nepodíval. Možná tak do jiné dědiny na tancovačku.
xaro, bylas ve škole, když se v dějepise učila historyje? . . . a myslíš, že ti moravští páni budou lepší než Pražáci, jen co se dostanou ke korytu? A Ostrava bude mít území? Na Moravě a ve Slezsku? Hranicí bude Ostravice? Dobrá parta tě dostala do "parády", to ti teda povím! A máš aspoň trošku svého rozumu? To všecko, co jsi napsala, je mimořádně těžký blábol.
Já su taky z Moravy a myslím, že určitá forma moravské svébytnosti má svoje opodstatnění.
Domnívám se, že Morava byla v historii tou kultivovanější částí Českého státu. Zatímco zde byla už v 9. toletí značně rozvinutá kultura, o Čechách se to rozhodně nedá říct, tam se mezi sebou různé rody v nebývalé míře vraždili a nejenom mezi sebou, ale i uvnitř sebe a lidem tam ještě lezli po stromech. První Přemyslovci rozhodně považovali Moravu za kulturnější část své říše. Husitské války, jimiž bych se osobně vůbec nechlubil, měly základnu v Čechách, ne na MOravě. Zvyk vyhazovat lidi z oken je rovněž českého původu. Morava se ke stavovskému povstání, kvůli kterému začala Třicetiletá válka, připojit nechtěla. Komenský, Palacký a Masaryk byli Moraváci. Z významných českých osobností mě teď napadá jenom Jan Žizka a Václav Klaus
Osobně mě trochu štve, že nemám úplnou svobodu mluvit svým hanáckým dialektem. POkud mluví někdo z Prahy tady na Moravě s svým výrazným akcentem, tak nic nenamítám, i když mi to trhá uši. Pokud bych já chtěl někde v Praze mluvit svým dialektem, tak tam budu lidem pro smích...
Milý Moraváku! Přeci si teď nebudeme vyčítat, kdo byl kultivovanější v devátém století. A kdo se kam chtěl a nebo nechtěl připojit. Já si myslím, že naše národy v dnešní době jsou natolik propojené, že je jenom rozdíl, jestli žijeme na Moravě nebo v Čechách. A klidně si i v Praze mluvte svým dialektem a smát se Vám může jenom blb. Já jsem asi převážně Češka. Ale když jsem po matčině smrti přebírala staré dokumenty, tak jsem zjistila, že dědeček pocházel ze severní Moravy. Jeho jsem ale bohužel nepoznala, protože zahynul v Německu při bombardování. A jak už jsem psala, moc si Moraváku vážím a dokonce i druhé vnouče jde na vejšku do Brna. A určitě bych byla moc ráda, kdyby si tam nějakého šohaje našla. Dcera s rodinou jezdí na Moravu pravidelně každý rok a pořád tam mají co krásného objevovat. A že Češi provedli defenestraci? No, někdy by si to ti naši poslanci zasloužili bez ohledu na to, jestli jsou Češi, Moráváci, Slezané, Hanáci - na koho jsem zapomněla? :D Takže mějme se rádi a buďme spolu!
No a wašku, jeden z mých nejmilejších zpěváků je Jarek Nohavica.
Za prvé : ty rody se vraždilY. Nehanobte český pravopis (máte tam více chyb, ale neopravuji zde diktát).
Za druhé : máte naprostou svobodu hovořit hanáckým dialektem kdekoliv v Čechách (vlastně všude na světě!). To, že budete v Prazééé pro smích, neznamená, že tak hovořit nemůžete. Ten problém je ve Vás. Nebude-li Vám smích okolí vadit, můžete s klidným srdcem mluvit hanácky kdekoliv a naprosto svobodně
Copak pražáci mluvící kdekoliv "pražácky" snad nejsou k smíchu? No podle mě tedy každopádně jsou
Je mi hlavně líto lidí, kteří mají podobné záležitosti jako důležitou náplň svého - patrně dosti smutného - života.
Respektuju, když někdo má silnější pouto se svým bydlištěm. Takový vztah jistě mnoha lidem obohacuje jejich život. Ale výkřiky o oddělování svědčí dle mého názoru spíše o opaku - zoufalé snaze zaplnit prázdnotu.
nejprve jsem se ani nechtěl zapojit,ale když jsem viděl před malou chvíli v TV ,že cca 80% peněz na vědu a výzkum jde do Prahy a jen asi 1 % jde do Moravskoslezkého kraje,tak se Xarovi ani nedivím!
Héééj Praho! - my Moraváci jsme tu taky!
to Jambus: to co píšete je už trošku odklon od původního textu a záměru autorky, ikdyž... . Lze se na tu problematiku peněz podívat třeba i tak, že to přerozdělování financí nemá nic společného s místopisem, ale s kvalitou a perspektivou jednotlivých projektů? A ještě trošku jiný pohled: Centralizovat či necentralizovat výzkum?
Kvalita zpráv ze kterých jste asi čerpal, bude dost diskutabilní. Zřejmě nesdělili i tu omáčku okolo. Ale to už je na jinou diskusi.
No, myslím, že jsem svůj příspěvek nemyslel zas až tak vážně a všem, které to napadlo, upřímně blahopřeji. Za to, že se mezi sebou první Přemyslovci vraždili, samozřejmě paní Lidka ani žádný jiný návštěvník této diskuze nemůže a já to ani nikomu nevyčítám. Osobně nejsem ani stoupencem moravského hnutí.
Toto hnutí, které má svoji základnu v Brně, má ale rozhodně více než "max 2 členy". Je celkem zajímavé, že ty moravské tendence se omezují do značné míry pouze na jižní Moravu, na střední a severní Moravě to zdaleka není tak živé. Při sčítání lidu 1991 se přihlásilo k moravské národnosti víc než 50% obyvatel některých jihomoravských okresů (viz mapa níže). Protože z jižní Moravy pocházím, tak si pamatuji, že to ještě před 10 lety bylo hodně živé téma, hodně mých spolužáků si nechávalo psát "moravskou národnost" na vysvědčení apod. Teď to během posledních let asi trochu ochablo. Myslím, že už došlo k takové míře asimilace, že už se jenom hodně ztěží dá dnes mluvit o "moravské národnosti". Z historického hlediska to sice má svoje opodstatění (Morava byla vždy chápána jako svébytná část Českého státu), dnes už se s tím asi nedá nic moc dělat.
Problém je v tom, že chybí společný moravský jazyk. Na Moravě existují 4 základní dialekty (hanácký, lašský, valašský a slovácký), které jsou sice všechny poměrně dost odlišné od obecné češtiny, ale bylo by hodně těžké je sjednotit do jednoho společného moravského jazyka, protože se hodně liší i od sebe navzájem. Před podobným problémem mimochodem stáli před nějakými 150 lety i Slováci, kde taky byla spousta dialektů a museli to nějak sjednotit. Moravské hnutí se taky o něco podobného pokoušelo, ale neúspěšně. Vzhledem k tomu, že se národy ve střední a východní Evropě vymezují jazykově, tak máme asi na Moravě smůlu, protože společnou moravštinu se v dnešní globalizované době už asi nikomu vytvořit nepodaří.
Ještě 2 krátké poznámky pro paní Lidku. Pokud bude Vaše vnučka studovat v Brně, tak je sice možné, že tam potká i nějakého "šuhaje" (tak se označují kluci z Valašska) ale spíš tam narazí na "kořeňa" (kořeň / děvčica je správné hanácké označení). Pokud jde o Vašeho oblíbeného zpěváka Jarka Nohavicu, tak to není Moravák, ale Slezák. Těšínsko k Moravě nikdy nepatřilo...
Myslím si, že nemá cenu, abych dále pokračovala v této diskuzi. Já to vzdávám a ne pro nedostatek argumentů, ale proto, že jsem asi trochu natvrdlá a přiznám se, že zcela úplně nechápu, o co Vám vlastně jde. Jarka budu mít stejně ráda, ať je Morávák a nebo Slezák. Nebo snad Polák? Jako nebudu rozlišovat, jestli to bude kořeň a nebo šuhaj. To jsou pro mne fakt malicherná odlišení. Důležité bude, aby to byl pracovitý chlap se smyslem pro rodinu. V ulici, kde bydlím v okruhu šesti domů, tak jenom co vím: u nás v domě matka z dcerou pocházející z Moravy (asi jižní), v sousedství nově přistěhovaná rodina s děckem už narozeným zde - ze severní Moravy, naproti rodina s kořeny v jižních Čechách, já z Polabí, vedle Pražáci a následuje nově přistěhovaná rodina ze Slovenska - tuším Galanta. Srdečně se zdravíme, bavíme se spolu každý se svým přízvukem a vůbec s tím nemáme problém. Musím mluvit vlastně jenom za sebe, ale věřím, že ani oni ne. Já osobně dělím lidi na dobré a špatné. To je pro mne to nejdůležitější měřítko. Hezké odpoledne všem!
doplněno 14.09.09 14:45:Málem jsem zapomněla na mého dědečka z Moravy.
Děkuji Vám za nějaké reakce.
Jde o reakce fanatických Čechů,zaslepenců,vždy oportunistů.Můj úvod byl s mírnou nadsázkou.Pro inteligentního člověka lehce rozpoznatelný.Hlupáka přímo evokujícího k nenávistné odpovědi takové fo-pa.Prostě děkuji čechům za vyjádření postoje k Moravanům.Taková je situace.taková je nálada.
My Moravané (aktivní) nechceme dále žít s nenávistnými a zlými čechy v jednom státě.Nebudeme za jejich přebujelou administrativu platit nekonečné dluhy.Odmítáme Pragocentralismus,český pravopis (pražský),Nově vzniklá Morava s nově navrácenými územími ukradenými čechy bude čítat cca 4.500 000 obyvatel.Národní produkt tedy DPH zůstane doma a rovnou měrou půjde do obcí a měst.Zavedením centrální dálníce zvané Deutche bahn vznikne cca 15 000 pracovních míst a u radnic dalších cca 300 000 míst u obcí . .Nebudu zde rozepisovat nemá to smysl byl by to pro čechy blábol. V podstatě díky přehazování hromádek by Morava polepšila o 100 až 200% oproti současnosti.Můžeme zavést pracovní povinnost.Některé podniky znova zestátnit.Elektro,voda,plyn,benzín,nafta,silnice,lesy,lihovary,aj.
Slezsko- považujeme za Moravskou zemi.Jednoznačně.To že Polácí říkají české slezko neznamená že Slezko patří do čech.Ono se tam na Prajské může říkat Německé Slezsko a nepatří do Německa?Zhruba od devátého století je to území Moravy.Tak to zůstane.
Můžete zase chrčet nenávist až do zblbnutí.Jo a za smostatné čechy vám strašně fandíme - hlavně ať se vám to brzo vyplní.My Moravné nikoho živit nebudem.
Xara, ted si njesem jistý zda jste muž či žena. Ale mám nejasné tušení že žena... Takže vážená Xaro... původní text lze brát s nadhledem a plezírem, tímto dalším počinem jste ukázala kdo vlastně je tu fanatik a oportunista... Jestli to vše měl být vtip, pak ted jste z toho udělala frašku. No bohužel i na Moravě se najdou blbci...
Jsme jedna rodina.To je jisté.Ale některé děti jsou preferované a některé odstrkované,ani to nejde oddiskutovat.Rodiče asi stojí za h...o!
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.