Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověd dohodou - podpora v nezaměstnanosti

Od: lusk odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat jak je to s podporou v nezaměstnanosti, pokud jsem podepsala výpověd dohodou z důvodu likvidace společnosti, dle paragrafu 52 a). Bude mi vyplaceno dvouměsíční odstupné. Zajímá mě zda mám nárok po vyčerpání odstupného na 45% nebo z důvodu likvidace na 65% podpory v nezaměstnanosti první dva měsíce?

Děkuji za rady

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Výpověď je jednostranný právní krok, k němuž jedna strana nepotřebuje souhlas druhé strany.

Dohodu o rozvázání pracovního poměru lze uzavřít pouze v případě, že s ní souhlasí obě strany.

=> "výpověď dohodou" neexistuje.

____

Výše podpory v nezaměstnanosti nezávisí na formě (výpověď × dohoda) ukončení zaměstnání, ale na tom, jestli zaměstnanec zaměstnání ukončil dobrovolně bez vážného důvodu. Je-li v písemné dohodě uveden § 52 písm. a), nejde o dobrovolné ukončení zaměstnání bez vážného důvodu. Proto se podpora krátit nebude.

lusk
hodnocení

Mockrát děkuji,

nadpis výpovědi je "dohoda o ukončení pracovního poměru". Přistoupila jsem na dohodou kvůli vynechání výpovědní dvouměsíční době. Ukončilo se to téměř hned... Dále mám ve smlouvě uvedeno "Dohoda je sepsána z důvodu likvidace společnosti, dle paragrafu 52 a). Zaměstnanci bude po ukončení pracovního poměru vyplaceno odstupné ve výši 2 průměrných měsíčních platů". Na internetu mě právě zarazilo že pokud jde o "dohodu" tak tam musí být uveden závažný důvod jako je hlídání dětí, nemoc a pod abych měla nárok na 65% ale nic o tom že se ruší společnost. Proto jsem trochu znejistila. Nerada bych přišla ty dva měsíce o 20% navíc podpory.

pt®

Prostě mně přijde ta výpověď napsaná podivně, buď by měla být napsaná dohodou, nebo pragraf 52 a k tomu jeden z bodů a,b nebo c. zakony.centrum.cz/...

doplněno 03.02.16 12:22:

V každém případě je ve výpovědi bod a), firma je v likvidaci, tudíž již určitě spolupracuje s ÚP a podpora bude těch 65%.

doplněno 03.02.16 15:01:

musím se opravit: V každém případě je v dohodě (o ukončení prac. poměru) bod a),...

iz*

Zdá se, že jsem to nevysvětlila dostatečně:

Výpověď dává zaměstnavatel zaměstnanci nebo zaměstnanec zaměstnavateli,

není potřeba souhlas sruhé strany » ta jenom potvrdí převzetí výpovědi.

Dohoda o rozvázání pracovního poměru znamená, že se zaměstnavatel se zaměstnancem dohodli o ukončení zaměstnání. Obě dvě strany s ukončením zaměstnání souhlasí => nejde o výpověď. (Výpověď je něco jiného než dohoda, jde o dva různé způsoby ukončení zaměstnání).

Dohodu o rozvázání pracovního poměru lze uzavřít z jakéhokoliv důvodu, tedy i z důvodu zániku zaměstnavatele nebo jeho části (§ 52 písm. a). Je-li v dohodě uveden § 52 písm. a), vznikne nárok na odstupné a podpora se nebude krátit.

Z uvedeného paragrafu je zřejmé, že podnět k uzavření dohody vzešel od zaměstnavatele » z Vaší strany nešlo o dobrovolné ukončení zaměstnání bez vážného důvodu.

Důvody, jež zmiňujete, by bylo potřebné uvést v případě, že byste podnět k uzavření dohody dala Vy (kdybyste o rozvázání pracovního poměru dohodou žádala Vy).

_____

Připomenu, že se výplata podpory posune o dobu, za niž Vám bude náležet odstupné.

Vyplatí-li Vám zaměstnavatel odstupné ve výši dvojnásobku průměrného výdělku, začne se podpora vyplácet až za třetí měsíc evidence na ÚP. Podpůrčí doba se o ty dva měsíce nezkrátí, bude stále odpovídat Vašemu věku (jenom se posune). Je-li Vám do 50 let, bude činit 5 měsíců.

hodnocení

1x

Dobrý den.Výpověď dohodou neexistuje. Buď jde o výpověď, nebo o rozvázání pracovního poměru dohodou. Pokud je písemně uveden důvod §52 a) pak se Vám podpora v nezaměstnanosti krátit nebude. 2 měsíce budete pobírat 65%, 2 měsíce 50% a zbytek podpůrčí doby 45%.

pt®
hodnocení

0x

V paragrafu 52 jsou výpovědní důvody od a) až h). Pokud byl ukončen pracovní poměr dohodou a ne z organizačních důvodů apd., dostanete podporu pouze 45% z potvrzeného výdělku. Nebo jste nedala přesné informace.

Pokud máte výpověď z organizačních důvodů, pak po dvou měsících (po vyčerpání odstupného) máte nárok zpočátku na 65% atd. - pt

doplněno 03.02.16 12:04:

"ivzez", to upřesnila a dovysvětlila...*palec*

stirecek*
hodnocení

0x

Podpora se krátit nebude, jen jste se připravila o možnost ještě dva měsíce /výpovědní lhůta/ pracovat. Pokud by zaměstnavatel pro vás neměl už práci, musel by vám ty dva měsíce zaplatit. Takže jen jste se připravila o peníze, ale důvod tam je, takže podporu dostanete celou od prvního měsíce.

pt®

"stireček", už je delší dobu změna, je to tak, jak píše "ivzez".

stirecek*
Pardon, přehlédl jsem to odstupné, takže podpora bude vyplácena o ty dva měsíce později . Nicméně stále platí, ze tou "dohodou" se připravila o dvoumesicni plat - výpovědní dobu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]