Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu si prošlý cestovní pas nechat

Od: petramala odpovědí: 6 změna:

Procestovala jsem několik zemí i takové, kde bylo potřeba zajistit vízum, které mne bylo vlepeno do cestovního pasu.Tyto pěkné nálepky se zajímavým hologramem se mne zalíbily a mám v něm zdokumentováné země, které jsem navštívila, že mi je škoda ho nechat po uplynutí platnosti skartovat při žádosti o nový cestovní pas. Mohla bych si ho v šuplíku nechat na památku a říct , že jsem ho někde založila a nemůžu najít? Nebyl by s tím nějaký problém?

doplněno 05.06.16 21:13:

Pokuď bych si ho přece jenom nechat nemohla, tak když by měl být skartován, tak z toho si nějaké stránky vytrhat s těmi pěknými nálepkami - víza

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

můžete ho "ztratit" - ale pokud ho neztratíte, při vystavení nového by měl být vrácen... není to ale podmínka vydání nového, takže "ztratil jsem ho" postačí...

pohanka*
hodnocení

1x

Před 89 rokem jsem jednou 2 měsíce hledala OP, nahlásila jsem, že jsem ho ztratila.

Po obdržení nové občanky za 50ti korunovou pokutu jsem samozřejmě starý našla.

Nechala jsem si ho, byly tam ještě razítka z dob nástupu a výstupu ze zaměstnání, kdyby něco někdy chybělo.

A co myslíte? Svět se točí dál.

Statisíce lidí v dnešní době překračují hranice, nerespektují zákony daných zemí a neřeší to. A Vy budete řešit nechat si pas na památku? Nechte to pro vnuky, kdoví, jak se geografie změní.

slzicka*
hodnocení

0x

Také mám starý pas, byla za něj pokuta 1000kč. :) Oficiálně si ho nechat nesmíš.

hodnocení

0x

Já pas vracel, ale "památeční" stránky z něho vytrhal. Nevadilo to.

doplněno 06.06.16 10:29:

Co se stránkami? Dal jsem je do albíčka k fotkám z těch cest. Celá knížečka by byla nepraktická :)

pohanka*

Co s vytrhanými stránkami. Myslím, že je lepší nechat si na památku celou knížečku kompletní.

koch
hodnocení

0x

Kamarád si takto pas ponechal a pak měl problémy na letištích... Vždy si ho poté proklepávali. Ono úředník musí zaznamenat ztrátu pasu a pak je to v databázi zřejmě vidět, protože hrozí jeho zneužití. To vytržení vnitřních stránek mi přijde takové elegantní řešení (vlk se nažral a koza zůstala celá) než pak řešit pokutu od úřadu a problémy na celnici při dalším cestování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]