Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepřetržitý provoz

Od: vychankovas odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, jsem zdrav. sestra, od r. 2016 nás zaměstnavatel převedl do dvousměnného a nepřetržitého pracovního režimu, kdy rozvržení pracovní doby je nerovnoměrné - stanovená týdenní pracovní doba 37,5 hodiny, dle rozpisu směn v harmonogramu. Rozpis směn máme na celý rok.

Do konce r. 2015 byla naše týdenní pracovní doba v třísměnném režimu také 37,5 h a počet prac. hodin v měsíci byl dle plánovacího kalendáře u každého stejný. Nyní je to u každého jinak, dovolená se zkrátila z 25 dnů na 15, ale prý se nemusíme bát, stejně budeme mít 5 týdnů dovolené jako dosud. Jenže když budu mít v plánu 5 směn v týdnu (a opravdu se tak stává, hlavně v létě!), dovolená bude rázem pryč. To si prý pak můžeme vzít neplacenou dovolenou, jak velkorysé!

Mám několik otázek:

1. proč se již nemůžeme řídit plánovacím kalendářem

2. jakým způsobem se vypočítává měsíční fond pracovní doby - každý ho má jinak

3. mám naplánováno 172 směn za rok, vypočítali mi 15 dnů dovolené - je to tak?

Děkuji za odpověď, V.S.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Na počet a rozvržení pracovních směn se musíte zeptat svého zaměstnavatele

(neznám jeho potřeby). Máte nárok na vysvětlení všeho, co se týká práce, pracovní

doby, odměňování za práci, dovolené...

________

Rok 2016 má 253 pracovních dnů + 8 placených svátků.

(253 + 8 ) × 7,5 = 1.957,5 hodin

1.957,5 ÷ 11,5 = 170,22 směn (přestávka se nepočítá do pracovní doby, proto na směnu počítám 11,5 hodiny)

Ale – jak píši výše – na přesný postup se musíte zeptat zaměstnavatele.

________

Dovolená zaměstnanců v provozu s nerovnoměrně rozloženou pracovní dobou se přepočítává, protože v průměru odpracují týdně méně vícehodinových směn, než zaměstnanci v provozu s rovnoměrně rozloženou pracovní dobou (první zaměstnanci by byli oproti druhým zvýhodněni).

Máte-li nárok na pět týdnů dovolené a odpracujete-li průměrně 3,5 směn týdně, měl by Vám zaměstnavatel náhradu mzdy/platu za dovolenou vyplatit takto:

5 týdnů × 3,5 směn (průměr) = 17,5 dne dovolené á 11,5 hodin

Další možnost by byla dovolenou "zprůměrovat" a náhradu mzdy vyplatit za 25 x 7,5 hodin.

Záleží na zaměstnavateli, který postup si vybere. Správné jsou oba.

_______

"Nezdá" se mi těch 15 dnů.

Přepočet mi při roční výměře 5 týdnů vychází na 17,5 dne; při roční výměře 4 týdny by šlo o 14 dnů dovolené.

Pozor, nejde o dobu (ta je stále 5 týdnů) čerpání dovolené, ale o náhradu mzdy za dovolenou.

______

Doufám, že je to srozumitelné. Kdyby ne, ptejte se dál.

vychankova
Dekuji za odpoved. Na vse se urcite zeptam.Mně jde hlavně o to, ze když budu potrebovat dovolenou v tydnu, kde mam 5 smen, tak to znamená 5 dnů dovolene a jestliže se to same stane ještě 2x, budu mít dovolenou vycerpanou během 3 týdnů.Ja vím, ze predbiham, ale stát se to může, když budou 3 směny v tydnu+2 smeny o víkendu. Treba v cervenci potrebuji celych 14 dni dovolenou a vychazi mi tam 9 smen.Pakliže nám upraví plán smen, aby na dovolenou připadly vždy 3 směny v tydnu, budeme spokojene. Ale to se prý nesmí a když dovolenou takto vyčerpam během 3 týdnů, muzeme si prý vzít 2 tydny neplacene dovolené. A kdo si dnes muze neplacene volno dovolit? Lze plán smen kvůli dovolené takto upravit nebo pres to nejede vlak, jak nam bylo receno? Dekuji za odpověď. SV.
iz*

Budete-li dovolenou čerpat po celých týdnech,

měl by Vám zaměstnavatel náhradu mzdy vyplatit za tolik směn,

kolik směn Vám v dlouhodobém průměru vychází na týden.

_____

Máte nárok na pět týdnů dovolené, ty Vám zaměstnavatel nemůže nijak krátit.

Ale nárok na náhradu mzdy za dovolenou za celý rok máte ve výši 17,5 směn x 11,5 hodin.

_____

Pracovní dobu i rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel podle svých potřeb, musí zajistit chod pracoviště, kvůli dovoleným rozvrh směn měnit nebude. Ale mohl by upravit rozvrh směn, podle něhož máte během 14 dnů místo 75 odpracovat 103,5 hodin (o cca třetinu více, než kolik stanoví zákoník práce)...

_______

Čerpání dovolené určuje podle zákoníku práce zaměstnavatel.

Neměla byste zájezd/dovolenou kupovat bez předchozího schválení dovolené zaměstnavatelem.

(Neplánujte dovolenou podle zájezdu, ale naopak zájezd podle schválené dovolené.)

vilik*

Asi jste to nepochopila. Vy v týdnu, kdy máte víc směn, vlastně tvoříte přesčas pro dny, kdy jste doma. Průměrně pracujete 37,5 hodin, takže logicky když jeden týden máte hodin skoro 60, musí být jiný, kdy jdete jen 2x do práce, nebo máte zaplacený přesčas. Tak si berte prostě dovolenou v týdnech, kdy máte třeba jen 2 směny. Dovolenou určuje zaměstnavatel. Sice musí přihlédnout k vašim zájmům, ale rozhoduje on. V součtu budete mít dovolené správný počet hodin.

vychankova
Vy nechápete me. Dovolenou si musím vybrat mimo jine i v terminu, kdy mam napr. s rodinou zaplaceny zajezd nebo maji deti prazdniny, atd atd. Takze jiste pochopite, ze si ji musim vybrat treba i v terminu, kdy mam dle plánu oněch 9 smen.
vilik*

Tak to se právě pletete. Nemusíte. U nás v podniku si nikdo nedovolí platit za zájezd bez schváleného termínu v plánu dovolené. Jezdím už několik let mimo prázdniny, protože volno prostě nedostanu. Respektive dostal bych, ale nemohl bych si moc vybírat a navíc bych měl zbytek někdy v listopadu, takže žádné hory. Pokud se zamyslíte, tak uznáte, že když jste doma, chybí vám ty hodiny, které potom odpracujete v kuse. Takže když ty pracovní dny si vezmete volno, přesunou se vám do jiného volna a jdete zase v kuse. Takže ty směny stejně odpracujete. Když je plán na 5 směn týdně, asi děláte za někoho, kdo má dovolenou. Takže cíl hry je dohodnout se na termínech a rozložení směn i dovolené vašich i ostatních předem. Chcete všichni červenec, tak se nedivte, že máte směn víc. Proto i na vaše volno je potřeba víc dovolené.

sova*
Vidím, ze jeden o voze, druhý o koze.
vilik*

Když já vážně neumím líp předat názor, že je potřeba jednat se zaměstnavatelem. Paní má roční plán směn a potřebu dovolené v určitém termínu. Jenže její argumenty nejsou vhodné. Zaměstnavatel jí vyjít vstříc může a nemusí. Dobrý zaměstnavatel, pokud může, vyhoví. Paní má pocit, že ji šidí při výpočtu, ať se tedy na postup zeptá. Ať se i zeptá, jestli není možnost změnit plán tak, aby směny neměla v termínech, kdy nechce. Ale když trvá na dovolené v době zvýšené pracovní potřeby, bude směny buď nahrazovat jindy nebo vyčerpá víc dovolené. Na toto si nemůže stěžovat, ale může navrhnout jiné řešení, nebo se přizpůsobit a čerpat v čase menšího pracovního vytížení. Jenže to celé závisí na možnostech zaměstnavatele i potřebách ostatních. Nejhorší situace je právě o prázdninách a mezi svátky. Tam je opravdu lepší jednat předem a připravit se i na možnost zamítnutí. Tedy neplatit zájezd bez schváleného termínu. Zatím víme, že nesrovnalost je pouze v možném chybném výpočtu hodin dovolené, ale ne v tom, že když si paní chce vybrat dovolenou za větší počet směn, vezme si jí víc. Ona přeci ošizená není, protože má volno jiný den v roce. Jestli umíte lépe vysvětlit, prosím pište, opravte můj názor.

vilik*
hodnocení

0x

Nelze mít při plném závazku méně, než 4 týdny dovolené, tedy 37,5x4 hodin. Nemáte spíš 15 směn v měsíci a tedy 15x při dovolené nejdete do práce? Jestli máte delší směny, pak při dvacetidenní dovolené by na jednu směnu připadly 2 dny dovolené, takto rozpočítáno by platilo 1 den dovolené- 1 x 12 hodin směna. Ostatní směny v létě jsou pak normální přesčas. Co se týká rozvržení směn, můžete mít každá jiný počet směn a tím i hodin, plyne to z nerovnoměrného rozvržení směn v měsíci. Za rok v součtu budete mít 172 směn, ale třeba noční započatá posledního s přesahem do dalšího už počet hodin v měsíci ovlivní. Takže to by mělo být také v pořádku.

jenda2*

U 11 hod. směn se vypočítává dovolená jinak.

vilik*

Je víc možností. Čtěte Ivzez. U nás ve firmě 2 dny dovolené místo směny, jinak by chyběly hodiny. Pořád jde o to, že mezi směnami je nějaké volno, tedy směnou vlastně toto volno napracuji. Jenže při dovolené ne, tak musím hodiny dodat v jiný den, nebo dalším dnem dovolené. A je jedno, jestli mám směnu o hodinu nebo o 3 delší. Princip zůstává stejný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]