Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
letos budu po 3 letech na rodičovské dovolené podávat daňové přiznání.Od května do června 2015 jsem byla na dohodě, poté mi zaměstnavatel dal klasickou pracovní smlouvu. Rodičovský příspěvek jsem pobírala do října 2015. Daň mi žádná strhávaná nebyla. protože z příjmů které jsem měla byla daň nižší jak sleva na poplatníka. Teď by mě ale zajímalo, protože si musím udělat daňové přiznání sama, jak mám doložit že jsem byla na rodičovské. Mám potvrzení dát za období leden-duben, či od ledna do října, jak tomu vážně bylo? Kolegyně z práce říkala, že by mi měli něco vracet na daních, když jsem měla souběžně RP i pracovní poměr, nejde mi to ale do hlavy když jsem kromě dohody neodvedla žádné daně státu, nebo snad stát vyplatí za každý měsíc cca. 500 Kč co mi chybělo do slevy na poplatníka, to asi ne, nebo se pletu? Děkuji za rady
Jestli jste byla až do tří let věku dítěte stále zaměstnána v zaměstnání, z něhož
jste odešla na mateřskou dovolenou (MD), čerpala jste po skončení MD rodičovskou dovolenou (RD).
Jinak jste byla "rodičem pečujícím celodenně o díte a pobírajícím rodičovský příspěvek" (nešlo o RD).
_____
Souběh pobírání RP a zaměstnání je možný.
Daňové přiznání podávat nemusíte.
Můžete posledního zaměstnavatele z roku 2015 písemně požádat o provedení ročního zúčtování daně z příjmu. Pobírání RP podle mne dokládat nemusíte (potvrdit by měl ÚP), mělo by stačit čestné prohlášení. Žádost byste zaměstnavateli musela doručit do 15. února (nestačí 15. 2. odeslat).
Daně lze vrátit maximálně do výše odvedených záloh. Jestli jste neuplatnila ani celou slevu na poplatníka, není co vracet. Výjimkou je daňová sleva na dítě, kterou lze v případě, že jste si za rok 2015 vydělala alespoň 6 x minimální mzdu, získat ve formě daňového bonusu. (Samozřejmě jen v případě, že slevu na dítě neuplatňuje otec.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.