Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak se tak dívám z okna, tak mě napadla otázka (kterou nechci rýpat ani do jedné skupiny, jen mě prostě zajímá názor) - co říkají odpůrci teorie "globální oteplávíní" na to, že již několikátou zimu nejsou "dva metry sněhu" a v lednu je +10C. Dnes dopoledne byl seriál, kopy sněhu a my poslední roky místo zimy jaro... nechápu to.
Globální oteplování je pojem vymyšlený v 20. století. Celé čtvrtohory se střídají doby ledové a meziledové. Takže "globální oteplování a ochlazování" existovalo mnohem dřív, než lidé začali znečišťovat ovzduší. Mezi skleníkové plyny patří kromě nejznámějšího CO2 a methanu i vodní pára, která se v ovzduší vyskytuje už hodně dlouho. Země se tedy vždycky oteplovala, dokud se nepřihodila nějaká přírodní katastrofa - dopad asteroidu, silná ekupce sopky, ... a nenastala doba ledová. Můj názor: globální oteplování existuje už hodně dlouho a lidskou činností je jen urychlováno.
Na Šumavě je oproti minulému týdnu rozdíl teplot 50 °C.
Před několika dny u nás bylo -20°C a logicky se nabízela opačná otázka, kdeže je to globální oteplování. Dnes je tomu opačně, slunečno. Já bych to moc neřešil, protože tyhle teorie oteplování jsou pouze teorie čili hypotéza, takže nikde není psáno, že s jinou nebo třeba dalšími sto teoriemi nepřijdou další vědci během pár let... Jinak řečeno - nic co by stálo za vážnou pozornost.
To není vůbec jednoduchá otázka. Podle objektivních měření se posledních 10 let Země v průměru téměř neotepluje. Což ale neříká vůbec nic o počasí v konkrétní lokalitě. To že je u nás teplejí znemaná, že jinde může být podstatně chladněji (například v Honk Kongu bylo posledníck několik zim teplota jen kousek nad nulou, na což tam vůbec nejsou připravení - nemají ústřední topení a trubky v těch 50 patrových věžácích vedou v otevřených půlšachtách, pokud by to promrzlo, byl by to velký problém). Za 10 let zde může být zase tuhý mráz a za 100 let třeba ledovec v Hamburku.
To máte stejné, jako když si někdo přisuzuje, něco co nemůže ovlivnit, že to ovlivní a ještě to bude jeho zásluha. Podle mě jdou alarmisté - a pozor, to je přesný výraz - to jsou totiž přesně tí lidé, kteří věřili, že dojde k přelidnění, k vyčerpání přírodních zdrojů, k porušení ozonové díry, dneska k používání různých olejů, k oteplování. Tyto děje se určitě dějí, ale myslím, že bez ohledu na vůli dotyčných. Ale o čem by pak měli vyprávět? Prostě člověk si musí připustit, že toho může jen málo ovlivnit (pokud teda nemá sebevědomí Che Guevary ale slušelo mu to - byl to pravý revolucionář - ale bohužel pokrok nepřinesl). To přinesli jiní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.