Nejste přihlášen/a.
ahoj,včera jsem koupila žárovky v pl,klasické,byly za 10 kč /ks,tak jich mám trochu do zásoby.Doma jsem si všimla, že je na nich napsáno otřesuvzdorné a nevhodné do domácnosti.Co to znamená?Proč nejsou vhodné do dom?A když je budu normálně používat, stane se něco?
Je na ní napsáno že není do domácnosti protože jsou oficiálně do domácností jako zdroj světla zakázány, ovšem do různých hal a podobných průmyslových objektů mají jen některá omezení a dávat se tam smějí. Nic méně jsou stejné jako ty které se před tím dělali domů, takže když si ji dáte do světla nic se nestane.
Musím souhlasit že já už si dávám doma také jen LEDky a v práci jako elektrikář když dávám světla nebo se lidí zeptám "chcete LEDku?" tak většina řekne že teda jo. Přece jen mají spoustu výhod, životnost je jedna z největších a když si je dáte po celém domě tak je uspora elekřiny poměrně znát.
"...tak je uspora elekřiny poměrně znát"
Tak jsem to tak velmi zhruba spočítal.
Dejme tomu, že na WC nahradím klasickou žárovku 60 W žárovkou LED 10 W. Na WC se svítí řekněme 15 minut denně. Klasická žárovka stojí 15 Kč, LED 150 Kč. Cena za 1 kWh je 4 Kč. Roční úspora je tedy nějakých 18 Kč. Takže rozdíl mezi svícením žárovkou a LED se zaplatí za "pouhých" 7 let. Pokud tedy na WC žárovka LED nevydrží minimálně 8 let (o čemž pochybuju), tak se nevyplatí. (klasickou žárovku jsem tam za 20 let ještě neměnil).
A to už vůbec neberu v úvahu, že podle návrhu výrobců a dodavatelů se má výrazně zvýšit paušál za to, že vůbec máte elektriku zavedenou. Takže nějaké snížení spotřeby ztrácí jakýkoliv smysl, protože toho, co skutečně odeberete (a na čem případně ušetříte) bude jen bezvýznamný zlomek toho, co zaplatíte.
Když si vyberete extrém, tak se nedivte.
U nás by návratnost na wc byla podle vašeho výpočtu 2 roky. Jenže to by ty nově vyrobené nesměly víc praskat. Nám vydrží 6 měsíců. Zajímavé je, že některé staré na půdách provozuju do teď. Tedy i na wc se ledka vyplatí dřív. V normální místnosti se nám vyplatí už za 19 měsíců jen na úspoře elektřiny. Za 3 roky, co je provozuju, nepraskla ledka ani jedna. A co se týká změny tarifů, u nás mi vychází zvýšení, tu pětistovku, o kterou se mi platba ročně zvedne, by z nás dostali stejně. Klidně mohli napálit cenu za kilowatt. Takže shrnutí, všechny lledky se mi za 2 roky zaplatily, mimo té v předsíni, ale tu jednu v celkovém počtu řešit nebudu. Zvýšení cen nám s návratností trochu zamíchá, ale zdražení by přišlo stejně.
Výrobce se tak jistí, že si nebudete stěžovat u evropského soudu, až Vás svícení těmihle "žravými" (jinak zcela obyčejnými) žárovkami zruinuje.
Že jsou otřesuvzdorné je jen dobře, ale moc bych na to nespoléhal, takže s nimi při svícení stejně radši moc netřeste
děkuji,udělali jste mi radost, protože jedu dnes opět do pl tak si jeětě koupím. u nás nevědí sco by za obyč. žárovku chtěli.zloději.
Až na to, že když je začali dělat poláci, tak byly výbušné. Některé hned při prvním zapnutí. Ale i u nás jsou pod 10 Kč. Logicky, protiotřesové by měly být lepčí.
"...byly výbušné."
No jo, to pamatuju. Ale to bylo před nějakými 40 lety, od té doby se snad už poláci polepšili. Vzpomínám si na šok, když jsem rozsvítil v koupelně, ozvala se rána a žárovka proletěla skleněnou koulí světla. Prostřihla tam krásně kulatou díru a rozbyla se protější stěnu.
isteron - Na tu žárovku nikdo nic nestříkal, bouchla při zapnutí (takže studená) a navíc byla ve skleněné ochrané kouli. Právě tou koulí baňka žárovky, vytržená z objímky, proletěla jak raketa, aniž by se sama rozbila. To se stalo až po nárazu do protější zdi.
Na "otřesuvzdornou" žárovku jsem zatím nenarazil (nebo o tom nevím). Můj zdroj dodává "tepelné koule" do líhní se symbolem kuřete. Cena do 12 Kč. Jinak je to stará dobrá žárovka. LED-ky jsem zatím nezkoušel, úsporky mám na exponovaných místech (obývák, kuchyň, dětský pokoj). Cca 50% z nich nevydrží 24 měsíců záruky (to jsou ty v lustru v obýváku, jedou opravdu durch) a tak jsem začal společně s náhradními žárovkami skladovat i účty a chodím je měnit do obchodu za nové. Zatím mi vstup nikdo nezakázal .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.