Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych vědět jen ze zajímavosti, zda někdo neví tuto informaci.
Pokud jsem zaměstnanec a vezmu si propustku k lékaři, či. nějaký paragraf, zaměstnavatel mi jí zaplatí.
Však zajímá mě, zda propustku k lékaři či určitý paragraf zaplatí někdo zaměstnavateli?
Děkuji pokud někdo bude vědět.
Souhlasím s první odpovědí.
I proto je zaměstnanec povinen návštěvu/ošetření u lékaře
absolvovat přednostně v mimopracovní době...
Předpokládám, že slovem "paragrafy" míníte ošetřovné
a náhradu mzdy za nemoc za pracovní směny naplánované do 14. dne nemoci
+ nemocenské. Náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel.
Ošetřovné, na něž vzniká nárok při ošetřování dítěte nebo jiného člena rodiny, a nemocenské od 15. dne nemoci jsou dávkami nemocenského pojištění.
Nemocenské pojištění (2,3 % hrubé mzdy) je jednou z částí sociálního pojištění, jež zaměstnavatel odvádí OSSZ, která potom vyplácí dávky.
Teoreticky dávky vyplácí stát, ale ve skutečnosti je platí opět zaměstnavatel » nemocenské pojištění je "schováno" v té části sociálního pojištění, kterou za zaměstnance hradí zaměstnavatel.
Dobrý den,
jednoduše řečeno, pokud jdu já jako zaměstnanec k lékaři, vezmu si propustku, potvrdím a dám ji zaměstnavateli, ten mi normálně zaplatí dobu, kterou jsem byl u lékaře.
Zaměstnavatel mi to tedy zaplatí a jemu celou výši zaplatí stát?
Pokud by se jednalo o nějaký paragraf ( odvod dítěte do 1. třídy, odvoz manželky do porodnice atd)
je situace s proplacením stejná?
Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.