Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo platí propustky v práci?

Od: wozza odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

chtěla bych vědět jen ze zajímavosti, zda někdo neví tuto informaci.

Pokud jsem zaměstnanec a vezmu si propustku k lékaři, či. nějaký paragraf, zaměstnavatel mi jí zaplatí.

Však zajímá mě, zda propustku k lékaři či určitý paragraf zaplatí někdo zaměstnavateli?

Děkuji pokud někdo bude vědět.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

plavest*
hodnocení

3x

Nikdo mu ji nezaplatí. Je to jen doklad o to, že jste skutečně byla u lékaře a ne např. u holiče.

iz*
hodnocení

0x

Souhlasím s první odpovědí.

I proto je zaměstnanec povinen návštěvu/ošetření u lékaře

absolvovat přednostně v mimopracovní době...

xy

Sama se snažím návštěvy u lékaře co nejvíce řešit odpoledne po pracovní době - dá se objednat , ale kamarádky na mě koukají jako na blázna, když na ně s touto myšlenkou vyrukuju :)

wozza
hodnocení

Opravdu? to koukám...

A ty paragrafy platí kdopak? Stát nebo také zaměstnavatel?

iz*

Předpokládám, že slovem "paragrafy" míníte ošetřovné

a náhradu mzdy za nemoc za pracovní směny naplánované do 14. dne nemoci

+ nemocenské. Náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel.

Ošetřovné, na něž vzniká nárok při ošetřování dítěte nebo jiného člena rodiny, a nemocenské od 15. dne nemoci jsou dávkami nemocenského pojištění.

Nemocenské pojištění (2,3 % hrubé mzdy) je jednou z částí sociálního pojištění, jež zaměstnavatel odvádí OSSZ, která potom vyplácí dávky.

Teoreticky dávky vyplácí stát, ale ve skutečnosti je platí opět zaměstnavatel » nemocenské pojištění je "schováno" v té části sociálního pojištění, kterou za zaměstnance hradí zaměstnavatel.

wozza
hodnocení

Dobrý den,

jednoduše řečeno, pokud jdu já jako zaměstnanec k lékaři, vezmu si propustku, potvrdím a dám ji zaměstnavateli, ten mi normálně zaplatí dobu, kterou jsem byl u lékaře.

Zaměstnavatel mi to tedy zaplatí a jemu celou výši zaplatí stát?

Pokud by se jednalo o nějaký paragraf ( odvod dítěte do 1. třídy, odvoz manželky do porodnice atd)

je situace s proplacením stejná?

Děkuji

ne, zaměstnavateli vaši propustku k lékaři nikdo (ani stát) neproplatí. s odvozem manželky do porodnice je to to stejné, na volno k odvodu dítěte do první třídy není právní nárok.

iz*

Už jsem Vám odpověděla,

že vše hradí zaměstnavatel.

Stát mu nic neproplácí.

mp*
hodnocení

0x

O tom nikdo veřejně nemluví, ale prostě zaměstnavatel si vybírá ty pracovníky, kteří se přispůsobí jeho podmínkám. Alespoň se je snaží odhadnout. Prudiči se najdou všude. Ale někdo vydělává, nechá vydělat i ostatním. Kdo se fláká má hovno.

hodnocení

0x

U nás to zaměstnavatel vyřešil: Za druhou návštěvu lékaře v měsíci, mínus pětset z nenárokované části mzdy.

mot
u nas staci rict sefovi, ze du k doktorovi a vic neresi. asi je to o duvere a zodpovednosti zamestnancu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma propustka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]