Nejste přihlášen/a.
Dobrý den potřeboval bych poradit, protože v trestním zákoníku nejsem sběhlý. Dostal jsem od kamaráda před půl rokem který mi dlužil peníze, telefon. Nevěděl jsem že je na policii nahlášený jako kradený a dnes ráno mě probudil policista, kde mě řekl že telefon je kradený, vystopovali mě podle IMEI a SIM karty na které je moje jméno. Telefon mi odebrali, s tím že je kradený a ať to dojdu zítra vysvětlit na policii. Nikdy jsem na policii nebyl, žádný trestní čin ani přestupek jsem nespáchal... Můžou za to mít nějaký postih? Vůbec jsem nevěděl že telefon je kradený, myslel jsem že je jeho. A taky mě zajímá jestli až vrátí policie telefon majiteli tak jestli z něho smažou data. Mám tam fotky, čísla, jsem přihlášený na Facebook, Massanger a podobně.
Děkuji...
slušně požádejte policistu jestli si můžete data vymazat popř. někam zazálohovat! Jistě nebude problém. Do výslechu uvedte pravdu, ničeho jste se nedopustil jak říkáte, takže se nemáte čeho bát.
Takže jsem se posunul. Vletěl jsem na "kamaráda" a pěkně od plic jsem mu všechno řekl. Rozhodně jsem se sním nemazal. A vypadlo z něho že telefon našel v MHD a že on to u výpovědi uvede pokud si ho někam pozvou. A teď mě zajímá- budu mít postih když on uvede že telefon našel a dal ho mě? A že řekne že jsem o tom věděl? Podle nějakého zakoníku jde o zatajení věci, ale telefon neměl v době ztráty nad 5000 takže by se mělo jednat o přestupek.
to je fajn, že jste na něj vletěl! dle mého názoru jste to moc dobře věděl, ale to je ted nepodstatný. Uveďte to do výslechu a je pak na policii a státním zástupci jestli vám budou věřit. Možná vám seknou podílnictví a pak se budete divit..
Možná taky ne, těžko odhadovat. Pokud by se jednalo o přestupek, tak by vás nedohledávali. Posouzení zda jde o přestupek nebo trestný čin zase záleží na policii resp. státním zástupci.
repkine, samozřejmě, že se dohledává majitel i u přestupku, ale jsou trochu jiné možnosti.
Kamarád měl nalezenou věc odevzdat na dopravní podnik, do ztrát a nálezů, nebo na policii.
Když je dobrá vůle, tak se podívat do kontaktů a zavolat na nějaké číslo. Třeba na táta, babička apod. že se našel telefon v tramvaji a k vyzvednutí bude tam a tam.
Já jsem takhle našla v čekárně tlf. a setřička někoho prozvonila a domluvili se.
Jinak Vy jste se nezeptal kamaráda, jakto, že dává telefon místo peněz, jestli mu nebude chybět? Buďte příště ve střehu a ptejte se. Jak vy jste nyní špatný z toho, že tam máte kontakkty, fotky, tak zrovna tak byl-a dotyčný, který před půl rokem o ten telefon přišel.
Jinak si myslím, že z toho nic nebude, jenom ponaučení a nepříjemný výslech na policii. Jinak, proč by kamarád polišům říkal, že jste věděl, že je kradený, když v zadání píšete, že jste to nevěděl, tak si uvědomte, co říkáte a co píšete a kde je pravda.
Potom ten kamarád není kamarád, neřekne Vám, že je tlf. kradený, a potom by to Vás na policii prásknul, že jste to věděl? Spíš si myslím, že máte plný kalhoty strachu a koukáte se z toho dostat. Napsal jste tady někde typ a značku tlf.? To kvůli ceně.
Vezmu váš příspěvek popořadě, bo teď jsem si uvědomil že psát sem je špatně, to je v ČR taková vlastnost že se hned někdo odsoudí bez jakýchkoliv znalostí. Telefon byl bez kontaktů- nejspíš předemnou udělal tovární nastavení, Telefon mu nechyběl určitě protože odcizený používal a pak dostal na vánoce nový. A proč by to chtěl policistům říct? No protože asi aby v tom nebyl sám Jinak hodnota telefonu nebyla ani 3000 Kč. Nejde mě o nějakou pokutu, podmínku, chci pracovat jako prof. hasič a opravdu bych nebyl rád abych měl někde záznam.
Klídek-předvolají Vás ,vy podáte vysvětlení-jak jste zde sdělil nám a hotovo."kamarád" dlužil,místo peněz dal tlf -Vy jste se ničeho nedopustil ,tlf jste si vzal v dobré víře ,že je kopupený oním kamarádem.Hotovo,Ještě požádejte,policii ať Vám vrátí Vaši SIM-tak k telefonu nepatři a tudíž zase bude špatné když ji dají s tlf pův majiteli-tím by Vás vlastně okradli! a nechápavý komentář starkatého púsa neberte vážně,asi si nepřečetl celý dotaz!
je běžné že lidi se snaží dluhy na které nemají máznout jinak,např brách za kuch linku co vyrobil a dotyčný pak neměl na doplatek na něj převedl auto v dané ceně!Prostě se dlužník s protivníkem dohodli o náhradě jinou formou!TO NENÍ TRESTNÉ ani nelegální!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.