Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyrovnání daně-práce na dohodu

Od: ola® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, prosím poraďte mi. Dcera je vedená na ÚP, kde se chodí každý měsíc hlásit. Poslední 3 měsíce však pracuje na Dohodu o provedení práce, kdy jí platí 6500 kč měsíčně. Má si sama podat daňové přiznání, nebo nemusí, když je vedená na ÚP. A ještě jeden dotaz, pokud by to DP musela podávat, mělo by význam, aby si požádala o tzv. vyrovnání daně? Děti nemá a je rozvedená.

Děkuji

doplněno 29.01.16 13:12:

Ježiši, opravuji. Špatně jsem to napsala. Plat nemá 6500, ale jen 4500 kč měsíčně. A pracovala říjen, listopad a prosinec 2015.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Ohledně daní odpoví jistě někdo znalejší. Já jen upozorním na to, že pokud je dcera v evidenci na ÚP tak si nesmí vydělat více než polovinu minimální mzdy tj. 4.900 Kč/měs. Pokud si vydělává více, pak jí ÚP z evidence vyřadí.

doplněno 29.01.16 13:25:

Tak by to bylo v pořádku. Loni si mohla přivydělat a být v evidenci na ÚP 4. 600 Kč/měs. Od letošního roku je to více, protože se minimální mzda zvedla. Jen se mi ten výdělek nezdál, proto jsem na to upozornila. Ohledně daní vydržte, určitě někdo odpoví.

iz*
hodnocení

0x

Daň lze vrátit maximálně do výše odvedených záloh.

Jestli dcera u zaměstnavatele nepodepsala prohlášení k dani z příjmu,

odvedl zaměstnavatel srážkovou daň.

Dcera může posledního zaměstnavatele z roku 2015 požádat o roční zúčtování daně z příjmu, podmínkou je u tohoto zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani ze mzdy (lze podepsat i dodatečně). K žádosti bude nutné doložit potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených zálohách daně + potvrzení ÚP o době evidence. Zaměstnavateli je nutné vše doručit do 15. února (nestačí 15. II. teprve odeslat).

Další možnost je podat daňové přiznání.

_____

Jestli dcera u zaměstnavatele prohlášení podepsala, uplatňoval jí zaměstnavatel slevu rovnou.

Pak nemusí být co vracet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]