Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím poraďte mi. Dcera je vedená na ÚP, kde se chodí každý měsíc hlásit. Poslední 3 měsíce však pracuje na Dohodu o provedení práce, kdy jí platí 6500 kč měsíčně. Má si sama podat daňové přiznání, nebo nemusí, když je vedená na ÚP. A ještě jeden dotaz, pokud by to DP musela podávat, mělo by význam, aby si požádala o tzv. vyrovnání daně? Děti nemá a je rozvedená.
Děkuji
Ježiši, opravuji. Špatně jsem to napsala. Plat nemá 6500, ale jen 4500 kč měsíčně. A pracovala říjen, listopad a prosinec 2015.
Dobrý den. Ohledně daní odpoví jistě někdo znalejší. Já jen upozorním na to, že pokud je dcera v evidenci na ÚP tak si nesmí vydělat více než polovinu minimální mzdy tj. 4.900 Kč/měs. Pokud si vydělává více, pak jí ÚP z evidence vyřadí.
Tak by to bylo v pořádku. Loni si mohla přivydělat a být v evidenci na ÚP 4. 600 Kč/měs. Od letošního roku je to více, protože se minimální mzda zvedla. Jen se mi ten výdělek nezdál, proto jsem na to upozornila. Ohledně daní vydržte, určitě někdo odpoví.
Daň lze vrátit maximálně do výše odvedených záloh.
Jestli dcera u zaměstnavatele nepodepsala prohlášení k dani z příjmu,
odvedl zaměstnavatel srážkovou daň.
Dcera může posledního zaměstnavatele z roku 2015 požádat o roční zúčtování daně z příjmu, podmínkou je u tohoto zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani ze mzdy (lze podepsat i dodatečně). K žádosti bude nutné doložit potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených zálohách daně + potvrzení ÚP o době evidence. Zaměstnavateli je nutné vše doručit do 15. února (nestačí 15. II. teprve odeslat).
Další možnost je podat daňové přiznání.
_____
Jestli dcera u zaměstnavatele prohlášení podepsala, uplatňoval jí zaměstnavatel slevu rovnou.
Pak nemusí být co vracet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.