Nejste přihlášen/a.
Rád bych znal odpověď na otázku řetězování pracovních smluv. Uzavřel jsem pracovní poměr na dobu určitou od 1.11.2014 do 31.5.2015, následně mi byla prodloužena do 30.11.2015 a následně do 30.9.2016. Platí zde ono třikrát a dost? Pokud se mnou nebude chtít zaměstnavatel ukončit pracovní poměr, tak bych ho po 30.9.2016 měl mít na dobu neurčitou, nemýlím-li se. Platí to i v případě, že má můj zaměstnavatel pracovní agenturu? Musí být v pracovní smlouvě uvedeno, že se jedná o zaměstnávání pracovní agenturou? Prý se řetězení pracovních smluv pracovních agentur netýká. Ty prý mohou prodlužovat smlouvy kolikrát chtějí. Někde jsem četl, že v tom případě, bych neměl pro agentur pracovat déle než jeden rok. Vysvětlí mi to někdo? Předem děkuji.
I pracovní agentura musí dodržovat zákoník práce a ten říká:
§ 39 Pracovní poměr na dobu určitou
(2) Doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejvýše dvakrát. Za opakování pracovního poměru na dobu určitou se považuje rovněž i jeho prodloužení. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba 3 let, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami se nepřihlíží.
Pracujete-li přímo pro agenturu, platí pravidlo 3 x a dost.
Na agenturní zaměstnance přidělované k jinému zaměstnavateli se pravidlo nevztahuje. Viz zákon
č. 262/2006 Sb., zákoník práce, § 39, odst.2 a 6: pracovní poměr na/...
Agentura může jednoho zaměstnance přidělit k jednomu zaměstnavateli maximálně na 12 měsíců, ledaže by o další (delší) přidělení požádal sám zaměstnanec, nebo kdyby šlo o zástup za mateřskou či rodičovskou dovolenou.
Přidělení zaměstn/... (§ 309, odst. 6)
ZP, část XIII, hlava V: Agenturní zaměstn/... (§§ 307a až 309)
___
Pro úplnostdoporučuji pročíst i odstavce 3 a 4 (§ 39):
Článek o agenturním zaměstnávání (epravo.cz):
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.