Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím o radu...ke dni 31.7.2015 jsem podepsala výpoved od zaměstnavatele,z důvodu nadbytečnosti...podepsala jsem 2 měsíční výpoved a 4 měsíční odstupné.Dne 3.8.2015 jsem ale nastoupila na nemocenskou ( karpální tunel na obou rukách) a zajímalo by mě jak dlouho mohu být na nemocenské a jestli má zaměstnavatel právo mě v nemocenské vyhodit a nebo ukončit můj pracovní poměr třeba dohodou?Kdyby mohl,platila by mi OSSZ i nadále nemocenské dávky do konce doby léčení,když by mi zaměstnavatel vyplatil odstupné? Děkuji
Potvrdila jste převzetí výpovědi (výpověď podepisuje ten, kdo ji dává » zde zaměstnavatel)
Zaměstnavatel "Vám nemůže ukončit pracovní poměr dohodou", dohodu lze uzvařít jenom
v případě, že s ní souhlasí obě strany.
Onemocněla jste ve výpovědní době a před skončením výpovědní doby jste zaměstnavateli nesdělila, že na prodloužení netrváte (alespoň to nezmiňujete). V takovém případě Vaše zaměstnání stále trvá a skončí až odpracováním zbytku výpovědní doby po skončení nemoci. Ledaže byste se zaměstnavatelem dohodla na ukončení dohodou.
V DPN můžete být do skončení nemoci nebo do konce podpůrčí doby » podle toho, co nastane dříve. Podpůrčí doba pro nemocenské činí maximálně 380 kalendářních dnů, odečítají se předchozí nemoci i doba, po niž Vám náležela náhrada mzdy za nemoc od zaměstnavatele.
Pokud byste se zaměstnavatelem uzavřela písemnou dohodu o ukončení zaměstnání (to lze i v době nemoci), šlo by dále o nemoc v ochranné lhůtě a nárok na nemocenské byste měla do konce nemoci nebo podpůrčí doby.
Doporučila bych pracovní poměr nekončit a po skončení nemoci nastoupit alespoň na jeden do práce (aby se za poslední zaměstnání nepovažovala náhradní doba – nemoc). Pokud by pro Vás zaměstnavatel už žádnou práci neměl, náležela by Vám náhrada mzdy ve výši pravděpodobného výdělku.
Kdybyste zaměstnání ukončila dohodou bez nástupu do práce, považovala by se za poslední zaměstnání nemoc, proto byste v případě evidence na ÚP měla nárok jen na tzv. "minimální" podporu, která se stanoví z průměrné mzdy v nár. hospodářství za I. až III. čtvrtletí předchozího roku. Průměrná mzda v nár. hospodářství za rok 2015 činila 25.903 Kč.
Výše podpory:
– první 2 měsíce: 0,15násobek průměrné mzdy (tj. 3.886 Kč)
– další 2 měsíce: 0,12násobek průměrné mzdy (tj. 3.109 Kč)
– poslední měsíc 0,11násobek průměrné mzdy (tj. 2.850 Kč)
Pokud po nemoci nastoupíte do práce, vypočte se podpora z průměrného nebo pravděpodobného výdělku » podle toho, jestli po nemoci nějakou dobu odpracujete, nebo jestli Vám zaměstnavatel bude vyplácet náhradu mzdy za překážku na straně zaměstnavatele.
Dobrý den,moc děkuji za odpoved.Zpátky do práce se již nemohu vrátit,protože provoz na kterém jsem pracovala se kompletně ruší...proto výpoved pro nadbytečnost.Moc nerozumím tomu,že když nenastoupím aspon ne jeden den do práce,moje poslední práce bude nemoc.Ve firmě jsem pracovala 22 let a vypadá to,že po nemoci se dohodneme na výpovědi dohodou,protože není jiné řešení...až budu zdravá,je to tak,že jeden den mi bude ukončena nemocnost a druhý den mohu podepsat dohodu?Moc Děkuji
Na "výpovědi dohodou" se nelze dohodnout, protože "výpověď dohodou" neexistuje.
Pokud se se zaměstnavatelem dohodnete,
půjde o rozvázání pracovního poměru dohodou, nikoliv výpovědí.
Pokud byste zaměstnavateli chtěla vyjít vstříc (není to Vaše povinnost) a budete ochotna na jeho návrh ohledně dohody o rozvázání pracovního poměru přistoupit, ohlídejte si (trvejte na tom), aby zaměstnavatel v písemné dohodě uvedl nadbytečnost nebo § 52 písm. c).
Bez uvedení důvodu dohodu nepodepisujte, nedávejte ani na ústní slib zaměstnavatele. Při dohodě bez uvedení důvodu byste neměla nárok na odstupné a následně by se Vám mohla (neuvádíte dostatek informací) krátit podpora v nezaměstnanosti.
Vaše zaměstnání stále trvá a zaměstnavatel je povinen Vám po skončení nemoci až do konce výpovědní doby přidělovat sjednaný druh práce. Pokud pro Vás po skončení nemoci nebude mít sjednaný druh práce, půjde o překážku na jeho straně, za niž Vám bude náležet náhrada mzdy ve výši pravděpodobného výdělku. (Pokud by Vám zaměstnavatel na zbytek výpovědní doby nabídl jinou práci, nemusíte ji přijmout.)
Jde o problém zaměstnavatele, nikoliv Váš » pokud nebudete chtít, nemusíte na dohodu přistupovat. Dohodu lze uzavřít pouze se souhlasem obou stran (zaměstnavatel Vás nesmí nutit uzavřít dohodu, s níž byste nesouhlasila).
Přistoupíte-li po skončení nemoci na dohodu, aniž byste nastoupila do práce, mohl by (i zde bych potřebovala více informací) ÚP za Vaše poslední "zaměstnání" považovat dobu nemoci, nikoliv výkon práce. Pak by byl nárok jen na výše uvedenou podporu. Nastpupíte-li po nemoci do práce a zaměstnavatel Vás nechá "na překážkách", bude situace jiná.
Nástup do práce znamená jeden den ukončit DPN a druhý den nastoupit do práce. Dohodu bych doporučila uzavřít až třetí den (ale radši ještě o pár dnů později). Uzavřete-li dohodu den po ukončení nemoci, nenastoupíte do práce...
Děkuji za jasnou odpoved a ještě tedy prosím...např.kdybych od 01.04.2016 mohla nastoupit do jiného zaměstnání.ke kterému dni mi lékař může ukončit neschopnost( pokud budu zdravá),abych mohla ukončit původní zaměstnání včas,abych tedy mohla 01.04. a zákonně stihla nastoupit jinam?Děkuji
To už je moc "co by, kdyby".
O ukončení DPN rozhoduje lékař na základě zdravotního stavu pacienta.
Lékař může ukončit nechopenku i na žádost pacienta.
_____
Pozor, abyste nepřekombinovala:
Vycítí-li zaměstnavatel, že potřebujete k určitému datu nastoupit do nového zaměstnání, může "tlačit" na dohodu bez uvedení důvodu (aby nemusel vyplatit odstupné), nebo naopak může trvat na dodržení výpovědní doby a odpracování zbývající části po skončení nemoci (ani on není povinen přistoupit na Váš návrh dohody).
Výpovědní doba začala běžet 1. srpna, 3. srpna jste onemocněla » po nemoci zbývá odpracovat skoro celé dva měsíce.
Dobrý den,ted jste to napsala hezky...je pravda,že nemám ještě ani zdravé ruce ani novou práci,tak až budu zdravá,teprve od toho se to bude odvíjet dál.Moc děkuji .Surfie
Zákoník práce, § 53 odst. 2.:
Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
Můžete zkusit vysondovat (třeba od kolegů), jak se zaměstnavatel staví k tomu, že marodíte ve výpovědní době. Možná by Vás rád pustil, kdo ví. Podle znění zákona možná stačí, když sdělíte, že chcete odejít v původním termínu výpovědi, ale to bych si na Vašem místě ověřila např. dotazem na Inspektorátu práce, ten je kompetentní ohledně pracovněprávních vztahů.
Sdělení by stačilo, kdyby tazatelka zaměstnavateli před uplynutím výpovědní doby (před 30. září 2015)
sdělila, že na prodloužení netrvá. Takhle se 30. září zastavil běh výpovědní doby a pracovní poměr stále
trvá (došlo k prodloužení výpovědní doby). Sdělení by muselo být před prodloužením výpovědní doby.
Sdělení zaměstnavatel by podle mne mělo být písemné, přestože zákoník práce pro toto sdělení písemnou formu nevyžaduje. (Bez písemného sdělení by zaměstnavatel v případě kontroly neměl možnost prokázat, že si zaměstnanec přál ukončení pracovního poměru v ochranné době.
Viz zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, § 53, odst. 2
moc Vám děkuji za odbornou a laskavou odpoved...
Dnes jsem se dozvěděla,že moje profese se ke dni 31.3.2016 uplně ruší a nebudu si moci oddělat 2-měsíční výpovědní dobu,takže to vypadá,že po dohodě se zaměstnavatelem bude moje zaměstnání ukončeno dohodou s náležitým odstupným( až budu zdravá).Jak jste mi radila,ohlídám si ,aby tam byl paragraf 52 a nadbytečnost.Ještě jednou moc děkuji.Surfie
To je omyl. K prodloužení už došlo a zaměstnavatel bude povinen Vám po skončení nemoci přidělovat sjednaný druh práce. Pokud pro Vás práci nebude mít, půjde o překážku na jeho straně, za niž Vám bude náležet náhrada mzdy.
Ale to už jsem napsala výše...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.