Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chodím do 2. ročníku střední školy (obor zahraniční obchod - Plzeň) a už podruhé nás čekají dvoutýdenní praxe v době maturit. Minulý rok jsem měla domluvenou praxi přes známou, takže jsem praxi splněnou měla, ale práci jsem tam nedělala v podstatě žádnou. Sloužila jsem tam v podstatě jako uklízečka. Letos bych chtěla jít opravdu někam, kde mi to přinese zkušenosti a něčemu se přiučím. Jenže problém je, že jako student nemám skoro žádné zkušenosti a nevím kam by mě mohli přijmout. Proto nemáte za sebou někdo podobnou zkušenost? Nebo nějaké typy?
Předem všechny děkuji za odpovědi.
Udělejte si rekognoskaci vašeho okolí a pak cíleně navštivte místní cestovní kanceláře, hotely pro zahraniční hosty, prodejny kam chodí zahraniční turisté abyste uplatnila své jazykové znalosti a byla tak pro vašeho zaměstnavatele vítaný přínos i když jen na krátkodobý pracovní poměr (tzv. brigádu). Půjčovnu aut, půjčovnu lodiček, bufet u přehrady, atd. atd.
Nejlepší zkušenost je poznat jak to chodí mezi lidmi ve firmě, vztahy, hierarchie, zodpovědnost za svou svěřenou práci, za své činy, radost z podílu na celkovém díle firmy a jako ocenění ani ne tak peníze, jako zpětná vazba, že vidíte, jak vás lidé z firmy i zákazníci berou, jak se učíte nedělat chyby, co vám jde dobře a co vás štve a zkuste se toho naučit pro sebe co nejvíc, třeba i z umytí lednice, když není jiná práce, z toho, jak se jde společně na oběd, jak se vede běžná konverzace mezi zaměstnankyněmi a šéfy, jak se oblékat, jak dodržovat pracovní dobu, jak se chovat k zákazníkům, jak se chovají zákazníci, atd.
I kdybyste třeba jenom na ulici prodávala z ledničky a hromady PETek pod slunečníkem limonády, dobré vody, pivo, je to úžasná zkušenost. Nespoléhejte se na školu, že vás přistrčí do prověřené firmy, která se o vás bude starat jako kvočínka o kuřátko. Škola vás učí jen teorii, dál se naučte postarat se sama o sebe. Dejte si dohromady to, co vás učí škola a to, co vám dá skutečná praxe.
I kdybyste si našla brigádu na občasné roznášení letáků do schránek na sídlišti, je to zajímavá zkušenost.
A lespoň u nás pomohlo obrátit se na školu, ta má povědomí o firmách, které praxi umožní. Vybraní jedinci měli výhodu, že praxe jim byla přímo zprostředkovaná. Ale záleželo hodně na tom, jestli student chtěl shánět v místě bydliště, nebo byl ochotný dojíždět do okolí školy. A samozřejmě lépe vnímaná místa byla s předstihem rozebraná studenty se zájmem o předmět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.