Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakým mikroskopem lze pozorovat bakterie?

Od: luc* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, prosímvás,jakým mikroskopem lze pozorovat bakterie? Hádám, že tím světelným, co je třeba na školách, tak asi těžko... Kolikrát musí zvětšovat? Děkuju

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

huavej
hodnocení

0x

Bakterie jsou velké v řádech mikrometrů (což je tisícina milimetru). Takže když na školním mikroskopu dáte to největší zvětšení (např. 400x), tak ta bakterie bude pořád ještě velká jen půl milimetru.

luc*
hodnocení

Půl milimetru je už ale viditelné, ne? A pokud bych tedy měla mikroskop, co zvětší 1200×, tak budou dobře viditelné? Asi ne co, nějak se mi to pořad nezdá :-D každopádně spermie jsou viditelné i pod tim, co jsem zmiňovala...
kolovratek

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že jsem pozoroval bakterie pod zvěšením 1000x. Bakterie se nicméně předtím barvili Gramovým barvením a sledovali za použití imerzního objektivu (zvětšní 100x + objektiv 10x). Bakterie jsou i při tomto zvětšení velmi malé. Měl jsem k dispozici profi mikroskop, minálně za 50 000,- Kč. Říkam to proto, že když si koupíte mikroskop za 1500kč se zvětšením 1200x tak neuvidíte nejspíš vůbec nic a budete zklamaní. U levných mirkoskopů dle mého názoru zvětšení vůbec neodpovídá realitě.

huavej

Spermie je, řekněme, 10x větší než bakterie. Takže podle toho si to můžeš představit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]